Henkilöstön joulumuistamista valmistellaan jo

Vaikka elokuu lasketaankin vielä kesäkuukaudeksi, monessa yrityksessä mietitään jo täyttä päätä henkilöstön joulumuistamista. Joulumuistamisen tarkoituksena on kertoa jokaiselle työntekijälle, että työnantaja arvostaa häntä ja hänen työpanostaan. Muistamisella pyritään sitouttamaan ja motivoimaan henkilöstöä. Muistaminen voi tapahtua monella tavalla, esimerkiksi järjestämällä pikkujoulu, tarjoamalla yhteinen joululounas, antamalla joululahja, antamalla rahaa hyväntekeväisyyteen tai antamalla henkilökunnalle päivä palkallista vapaata joulun … Jatka lukemista Henkilöstön joulumuistamista valmistellaan jo »

Lehdistötiedote 11.11.2015

PAKASTEITA VERKKOKAUPASTA KAIKKIALLE MAAHAN? KYLLÄ! DELIPORO TARJOAA KYLMÄÄ KYYTIÄ PORONLIHALLE LAPISTA ETELÄÄN.   Ensimmäisenä – ja edelleen ainoana – verkkokauppana Suomessa 10 vuotta toiminut inarilainen www.deliporo.fi toimittaa kautta maan pakastettuja elintarvikkeita kuluttaja-asiakkaille. Deliporon myymä poronliha toimitetaan elintarvikekuljetuksiin hyväksytyllä kalustolla katkeamattomana kylmäketjuna joko asiakkaan valitsemaan noutopisteeseen, jossa tuotteet säilytetään pakastehuoneessa odottamassa asiakasta, tai asiakkaan kanssa sovittuun … Jatka lukemista Lehdistötiedote 11.11.2015 »

Lehdistötiedote 21.10.2015

ELÄKELÄINENKIN VOI OLLA EDELLÄKÄVIJÄ Uusia asioita tekevät vain nuoret? Ei sen aina niin tarvitse olla. Eläkkeelle juuri jäänyt Matti Vanhanen perusti kymmenen vuotta sitten poronlihan verkkokaupan www.deliporo.fi, joka monella tavalla oli edelläkävijä maamme vielä nykyiseen verrattuna harvalukuisten verkkokauppojen joukossa. Tavoitteena ei ollut tarjota kevyen kustannusrakenteen perusteella poroa edullisemmin kuin perinteiset ruokakaupat, vaan monipuolisempaa valikoimaa ja … Jatka lukemista Lehdistötiedote 21.10.2015 »

Lehdistötiedote 1.10.2015

KYMMENEN VUOTTA PORONLIHAN VERKKOKAUPPAA Deliporo toimittaa laadukasta poronlihaa kotitalouksille kaikkialle maassamme.   Kaikki alkoi ongelmien ratkaisemisesta Kymmenen vuotta sitten eteläisessä Suomessa vain parhaista fine dining -ravintoloista sai hyvästä poronlihasta tehtyä ruokaa, jonka hinta ohjasi asiakkaiksi lähinnä yritysten arvovieraat isäntineen. Tavalliselle kuluttajalle löytyi ruokakaupoista yleensä vain halvinta poronkäristystä. Parempaa valikoimaa ja laadukasta poroa sai etsiä kissojen … Jatka lukemista Lehdistötiedote 1.10.2015 »

Olut pororuokien valmistuksessa

  Olut sopii mainiosti sekä pororuokien valmistukseen että poron kanssa ruokajuomana nautittavaksi. Olutta kannattaa käyttää ruoanvalmistuksessa varovasti kokeillen. Oleellista on, ettei olut saisi peittää perusraaka-aineen makua. Varsinkin oluen mausteena olevan humalan kanssa kannattaa kotikokin olla varovainen. Humala tuo ruokaan kitkeryyttä ja oluen viljapohjaisuus maltaista mausteisuutta. Liiallisesti käytettyinä voimakkaasti humaloidut oluet voivat pilata koko maukkaan lopputuloksen. … Jatka lukemista Olut pororuokien valmistuksessa »

Olut poroaterian juomana

Deliporon alkuvuosina järjestimme yleisölle mahdollisuuden osallistua pororeseptien laatimiskilpailuun. Ehdokkaista kilpailijoita valitessamme kysyimme heiltä erilaisia kysymyksiä pororuoista. Yksi kysymys kuului: kumpaa tarjoat poronlihan kanssa, olutta vai viintä? Vastaukset menivät aika lailla 50-50. Viinilehti oli ensimmäisestä yhteydenotosta lähtien halukas yhteistyöhön kanssamme ja jo useiden vuosien ajan sivustollamme on ollut pääsy heidän asiantuntijoidensa rakentamaan viininvalintapalveluun poroaterioille. Heti perään … Jatka lukemista Olut poroaterian juomana »

Esimerkkejä toimittamistamme lahjoista

Alla on esimerkkejä viime vuosina toimittamistamme joululahjoista. Asiakkaiden identiteettiä emme luonnollisesti voi paljastaa, mutta pääasia onkin kertoa, millaisia tuotteita asiakkaat ovat valinneet ja millaisia toimituksia olemme hoitaneet. Henkilöstölle ja sidosryhmille tilattuja lahjoja: Teollisuusyritys lahjan saajia 50, toimitusosoitteita 2 pakastettuna vasan sisäpaisti n. 600 g, porokastiketta 0,5 l, poron kylmäsavupaistia 100 g, porosalamia 100 g Teknologiayritys … Jatka lukemista Esimerkkejä toimittamistamme lahjoista »

Punainen liha ja sen terveellisyys

Punaisen lihan terveellisyydestä ja nimenomaan sen syömisen yhteydestä suolistosyöpiin on viime viikkoina käyty vilkasta keskustelua mediassa. Tilastollisella analyysillä yhteys näyttää ilmeiseltä, mutta syytä ei lääketieteellisesti ole kyetty löytämään eikä sitä tunneta. Tunnettu esimerkki pelkän tilastollisen korrelaation virhemahdollisuudesta on tutkimustulos, että jäätelön syönti lisää hukkumisonnettomuuksia. Helteillä syödään lisääntyvästi jäätelöä ja toisaalta uidaan paljon, mistä johtuen hukkumisiakin … Jatka lukemista Punainen liha ja sen terveellisyys »

Uusi kausi käynnistyy – poronlihan hinta määräytymässä

Uusi kausi on käynnistymässä. Tavallisesti tässä vaiheessa on kauden hintataso poronlihalle jo selvinnyt suurten ostajien ja paliskuntien välisissä kaupoissa. Tietämäni mukaan nyt on kaupat tehty vain yhden ostajan ja yhden paliskunnan välillä. Heijastuuko tilanteeseen sitten viime vuoden poronlihan loppuminen kesken tai siperialaisen poronlihan saatavuuden rajallisuus tai aivan joku muu, mutta tehdyssä kaupassa suurin ostaja maksoi … Jatka lukemista Uusi kausi käynnistyy – poronlihan hinta määräytymässä »

Poron kylki

Poronvasan kylki on ohuehko lihas. Kiinnittyminen kylkiluihin tapahtuu vahvojen kalvojen avulla, mistä syystä kylkiliha vaatii kunnon kypsytyksen. Sen maku on verraten mieto, joten siihen on helppo yhdistää erilaisia mausteita tai lisäkkeitä. Poron kylkiliha on tyypillistä haudutettavaa uuniruokaa, mutta se sopii myös grillattavaksi. Grillikyljen mureuden saavuttamiseksi suositeltavaa on joko esikypsentää liha ennen grillausta tai jälkikypsentää sitä … Jatka lukemista Poron kylki »

Deliporosta inarilainen yritys

Deliporolla on ollut vuokrattu toimistotila Rovaniemellä. Siellä on pääasiallisesti työskennellyt paikkakunnalla asuva Pertti, kun taas Matti on tehnyt työtään ensisijaisesti kotonaan Helsingissä, lähellä niin päämarkkinoita kuin useita tärkeitä yhteistyökumppaneitakin. Viimeiset puolitoista vuotta Matti on kuitenkin viettänyt suurimman osan ajastaan vanhalla kotiseudullaan Inarissa, kunnan neljänneksi suurimmassa kylässä Saariselällä. Vuodenvaihteessa luovuimme vuokratusta konttorista Rovaniemellä ja siirryimme kokonaan … Jatka lukemista Deliporosta inarilainen yritys »

Porotalous elää luonnon ehdoilla

Luonnonolosuhteisiin on pakko sopeutua. Kun huono kesä 2012 jätti porot huonokuntoisiksi talvea vasten ja talvi oli ankara, monissa osin poronhoitoaluetta tuli tänä vuonna vasakato. Sitä on pahentanut petokannan voimakas kasvu. Tämä syksy on Ivalon paliskunnan alueella ollut poikkeuksellinen. Lunta on sen verran, että maaston väritys on kirjavaa eikä poroja näe ilmasta käsin. Helikopterin avulla tapahtuva … Jatka lukemista Porotalous elää luonnon ehdoilla »

Lihaa myyviä verkkokauppoja tulee lisää

Tuoreet uutiset kertovat uudesta lihaa myyvästä verkkokaupasta. Kävinpä googlaamassa ja löysin niitä yhteensä puolikymmentä. Deliporon kannalta se on hieno asia kahdellakin tavalla. Ensinnäkin lihan ostaminen netistä tulee arkipäiväisemmäksi eikä sitä enää tarvitse arkailla. Toiseksi kaikki uudet toimijat ovat myymässä laadukasta lihaa ja vieläpä vähän isompina erinä kuin ruokakaupasta tavallisesti ostettava yhden-kahden päivän tarve. Tervetuloa kolleegat! … Jatka lukemista Lihaa myyviä verkkokauppoja tulee lisää »

Proteiinia poronlihasta

Proteiinin merkitystä ihmisen hyvinvoinnille korostetaan nykyisin enemmän kuin koskaan. Paljon liikkuvien energia- ja palautusjuomissa proteiini näyttää olevan yleinen ja vahvasti esiintuotu komponentti. Myös moniin muihin juomiin on alettu lisätä proteiinia. Vaimonikin terveysasioita seuraavana totesi äskettäin, että jokaisen välipalankin yhteydessä pitäisi nauttia vähän proteiinia. Poronliha on mainio proteiinin lähde. Porossa on enemmän proteiinia ja vähemmän rasvaa … Jatka lukemista Proteiinia poronlihasta »

Tuli takaisku

Poromies Jarmo Mikkola, joka valtaosan Deliporon lihasta toimittaa, joutui viime erotuksen alla ettotöissä onnettomuuteen. Hän ajoi poroja kokoon mönkijällä helikopterin apuna, törmäsi vauhdissa esteeseen ja lensi mönkijän tangon yli nurin niskoin. Oikea olkapää sai kovan tällin. Lääkäri Ivalon terveyskeskuksessa haluaa jonkin aikaa seurata, lähteekö vamma paranemaan itsekseen vai tarvitaanko leikkaushoitoa. Lihan leikkaaminen kipeällä kädellä ei … Jatka lukemista Tuli takaisku »

En kannata lihatonta lokakuuta

Maassa on kuulemma lihaton lokakuu. Kampanjaan on liittynyt noin 30 000 henkilöä, joka näkökulmasta riippuen on vähän tai paljon. Teemaan liittyen viime perjantaina A-Studio Streamissa oli keskustelu, jossa osin väitettiin kaiken punaisen lihan olevan vahingollista ihmiselle, osin painotettiin lihan laadulla olevan yhtä paljon merkitystä terveyteen kuin sen syönnillä yleisesti. Puhdas, luonnonmukainen liha nautittuna juuresten ja … Jatka lukemista En kannata lihatonta lokakuuta »

Petovahingot korvataan täysimääräisesti

Poronomistajia huolestuttanut petovahinkojen korvaamisen mahdollinen leikkaaminen on päättynyt onnellisesti. Maa- ja metsätalousministeriö on ilmoittanut vahingot koirvattavan töysimääräisesti, koska eduskunta myönsi suurpetovahinkojen korvaamiseen 3,22 miljoonaa euroa lisämäärärahaa. Valtaosa vahingoistahan koituu porotaloudelle. Deliporo eivätkä sen omistajat omista poroja, joten meillä ei ole omaa poroa ojassa. Pakko on silti muistuttaa, että korvauksia maksetaan vain löydettyjen raatojen perusteella ja … Jatka lukemista Petovahingot korvataan täysimääräisesti »

Arvovieraille tarjotaan poroa

Kun valtiovalta saa arvovieraita ulkomailta, heille tarjotaan tietysti parasta, mitä maasta löytyy. Lapin herkut poro ja hilla sekä tuore kala ovat ruokalistalla mukana lähes aina. Aivan samoin tapahtuu vientiyritysten tärkeissä edustustilaisuuksissa. Omaperäiset maut ja yksinkertaisen pelkistetty valmistustapa tuottavat aterioita, joita muista maista ei juuri löydy.  Ruoka on myös mainio puheenaihe ja pohjoisen puhtaat luonnonantimet sisältävät … Jatka lukemista Arvovieraille tarjotaan poroa »

Me kerromme myymämme lihan alkuperän

Harmittaa, että liha-ala on jatkuvasti julkisuudessa, ellei suoranaisten skandaalien niin ainakin negatiivisten uutisten takia. Viimeksi suuret lihatalot ilmoittivat ylimielisesti, että mitä se kenellekään kuuluu, mistä maasta he raaka-aineensa hankkivat. Tähän voisi sarkastisesti lisätä, että sen kertominenhan voisi paljastaa jotain heidän tuotteidensa tai hankintaprosessinsa laadusta. Tuollaiset lausunnot taas kertovat, miten vähän he todellisuudessa asiakkaitaan arvostavat. Pienjalostuslaitosten … Jatka lukemista Me kerromme myymämme lihan alkuperän »

Poro viilentää ilmastoa!

Poroparlamentissa kesäkuun alussa Turun yliopiston professori Lauri Oksanen kertoi mielenkiintoisia tutkimustuloksia porojen vaikutuksesta ilmastonmuutokseen. Ilmaston lämpenemistä arktisissa olosuhteissa on tutkittu Alaskassa ja niiden tulosten perusteella myös Pohjoismaissa. Ilmaston lämpenemiseen vaikuttavat paitsi kasvihuonepäästöt, myös auringonvalon lämmittävä vaikutus tai sen heijastuminen takaisin avaruuteen. Koska kasvihuonepäästöistä vain murto-osa syntyy Pohjolassa, täällä suurempi merkitys on auringonsäteilyllä. Tehokkaimmillaan takaisinheijastuminen on … Jatka lukemista Poro viilentää ilmastoa! »

Petovahingot hallintaan!

Petotilanteen paheneminen on poronhoitajille entistä suurempi ongelma. Tietoa vahingoista tulee eri puolilta poronhoitoaluetta ja luvut ovat koruttomia. Esimerkiksi inarilaisessa Hammastunturin paliskunnassa edellisenä poronhoitovuonna petojen jäljiltä löydettyjen raatojen määrä oli 83, ensi kuun vaihteessa päättyvänä poronhoitovuonna on jo nyt saavutettu yli kolminkertainen lukema 280, vaikka talviuniltaan juuri heräilevien karhujen suorittama vastasyntyneiden vasojen verottaminen on vielä edessä … Jatka lukemista Petovahingot hallintaan! »

Poron potka

Poronvasan potka kuuluu maultaan omaperäisten ruhonosien joukkoon. Liha on tiheäsyistä ja herkkusuille potkan kaikki kaikessa on potkaluu (tai konttiluu, kuten sitä Lapissa kutsutaan) ja sen luuydin. Rasvainen ydin antaa makua koko valmistettavalle annokselle, mutta monien mielestä juuri ytimen esiin kaivaminen ja sen maiskuttelu ovat potka-aterian kliimaksi. Yleisin potkan kypsennystapa on pitkäaikainen kypsentäminen verraten alhaisessa lämpötilassa, … Jatka lukemista Poron potka »

Poron paisti

Paisti kuuluu poron arvo-osiin yhdessä fileen kanssa. Paisti on perinteisesti ollut juhlaruoka, mihin se sopiikin mainiosti mureutensa, makunsa ja edustavan ulkonäkönsä ansiosta. Paisti ja paistin osat Paisti voidaan käyttää kokonaisena tai osiin hajoitettuna. Osia ovat sisäpaisti, paahtopaisti, ulkopaisti ja kulmapaisti. Kokonainen paisti voi olla luuttomaksi leikattu tai luullinen, ns. putkiluupaisti. Luu antaa kypsennettäessä lisää makua, … Jatka lukemista Poron paisti »

Hyvä pororuoka on slow foodia

Slow food on fast foodin eli pikaruoan vastakohta monella tavalla. Slow foodin iskulause kuuluu: puhdasta, hyvää ja reilua/oikeudenmukaista. Siinä painotetaan paikallisten raaka-aineen käyttöä, paikallisten tuottajien suosimista ja omien perinteiden kunnioittamista. Siinä vastustetaan teollista massavalmistusta ja epäoikeudenmukaista tuottojen jakautumista suurille toimijoille. Maku ja terveellisyys sekä ateriasta nauttiminen ovat tärkeämpiä kuin halpa hinta ja niin valmistuksen kuin … Jatka lukemista Hyvä pororuoka on slow foodia »

Poron kaula/niska

Poronvasan kaula/niska sisältää vahvoja lihaksia, joiden voimin vasa liikuttaa verraten painavaa päätään sarvineen. Lihakset ovat vahvasti kiinnittyneet kaularankaan, mistä lihan irtileikkaaminen siistinä ja kokonaisena on korkeaa ammattitaitoa vaativaa ja hyvin hidasta. Lihaa on myös vaikea saada tarkoin talteen. Tästä syystä kaula/niska melkein aina valmistetaan luullisena ja liha erotetaan luista vasta kypsänä. Kaulan/niskan rakenteesta johtuen lihaksissa … Jatka lukemista Poron kaula/niska »

Poro ja hevonen

Olin sunnuntaina Ivalossa porokilpailuissa. Tänään tuli sitten mieleen jatkaa kirjoittamista aiheesta poro ja hevonen, ei niiden lihasta vaan lihaksilla tuotettavasta energiasta. Kumpi mahtaa olla nopeampi, poro vai hevonen? Aloittaessaan kilpailemisen poro juoksee yleisessä sarjassa. Kun se ensimmäisen kerran alittaa kilometrin matkalla ajan 1:19, se siirtyy kuumaan sarjaan. Hevosilla sarjajako menee sen mukaan, onko kysymys kylmäverisistä … Jatka lukemista Poro ja hevonen »

Poroa – ei hevosenlihaa

”Hyvää päivää, tässä YLEn hevosenlihauutiset.” Noin voisi näinä päivinä kaikki uutislähetykset aloittaa. Hevosenlihaa löytyy siitä ja tästä eineksestä, suomalaisen lihan joukosta löytyykin kanadalaista hevosenlihaa, pakkaajat ja valmistajat eivät tunnusta tienneensä sitä tai tätä, pakkausmerkinnät eivät pidä yhtä sisällön kanssa, kuluttajat kokevat tulleensa huijatuiksi jne. Aluksi tällaista saattoi sattua vain ulkomailla, ei meillä Suomessa, mutta mutta… … Jatka lukemista Poroa – ei hevosenlihaa »

Noutopisteverkkomme: edelläkävijä ja ainoa lajissaan

Aloitimme pilottina noutopisteyhteistyön silloisen Tradekan, nykyisen Suomen Lähikaupan kanssa lähes viisi vuotta sitten, syksyllä 2008. Konsepti oli alusta alkaen asiakkaillemme mieluisa ja toimivuus oli myös kunnossa heti startista. Onnistuneen pilotoinnin jälkeen yhteistyö vakiintui jo kolmisen vuotta sitten. Pakasteiden noutopisteverkostomme on edelläkävijä ja edelleenkin ainutlaatuinen koko maassa. Kahden suurimman ruokakauppaketjun puristuksessa toimiva Lähikauppa on joutunut määrittelemään … Jatka lukemista Noutopisteverkkomme: edelläkävijä ja ainoa lajissaan »

Takaisin pitkän tauon jälkeen

Olen ollut puoli vuotta kiinni rakennusprojektissa ehtimättä ja jaksamatta pitää blogia elävänä. Talo tunturimaisemissa on nyt valmis ja muuttokuorma perillä. Tavarat löytänevät paikkansa lähikuukausina. Uskon ehtiväni taas kirjoittamaan ajankohtaisista asioista kerran-pari kuukaudessa. Viime kesä oli poroille aika hankala. Alkukesä oli kylmä ja sateinen, mikä osaltaan lienee vaikuttanut siihen, että vasat olivat pienikokoisia ja osa niistä … Jatka lukemista Takaisin pitkän tauon jälkeen »

Poronkäristys

Ohueksi siivutettua poronkäristystä, pottuvoita ja puolukkasurvosta. Mikä herkulliselta tuoksuva, voimakkaan omaperäisen makuinen ja ravitseva ateria se onkaan! Juhlien arvostettu pääruoka, joka toimii myös mainiona arkilounaana. Maamme tunnetuimpia perinneruokia ja ylivoimaisesti eniten syöty pororuoka. Yksinkertainen, mutta ei yksitotinen. Käristys on syntynyt olosuhteiden ohjaamana. Poromiehet olivat menneinä vuosisatoina porojen mukana metsissä ja tuntureilla. Kun talviaikaan poro teurastettiin … Jatka lukemista Poronkäristys »