Poron paisti

Paisti kuuluu arvo-osiin yhdessä fileiden kanssa. Poron paisti on perinteisesti ollut juhlaruoka, mihin se sopiikin mainiosti mureutensa, makunsa ja edustavan ulkonäkönsä ansiosta. Paisti ja paistin osat Paisti voidaan käyttää kokonaisena tai osiin hajoitettuna. Osia ovat sisäpaisti, paahtopaisti, ulkopaisti ja kulmapaisti. Kokonainen poron paisti voi olla luuttomaksi leikattu tai luullinen, ns. putkiluupaisti. Luu antaa kypsennettäessä lisää … Jatka lukemista Poron paisti »

Hyvä pororuoka on slow foodia

Slow food on fast foodin eli pikaruoan vastakohta monella tavalla. Slow foodin iskulause kuuluu: puhdasta, hyvää ja reilua/oikeudenmukaista. Siinä painotetaan paikallisten raaka-aineen käyttöä, paikallisten tuottajien suosimista ja omien perinteiden kunnioittamista. Siinä vastustetaan teollista massavalmistusta ja epäoikeudenmukaista tuottojen jakautumista suurille toimijoille. Maku ja terveellisyys sekä ateriasta nauttiminen ovat tärkeämpiä kuin halpa hinta ja niin valmistuksen kuin … Jatka lukemista Hyvä pororuoka on slow foodia »

Poron kaula/niska

Poronvasan kaula/niska sisältää vahvoja lihaksia, joiden voimin vasa liikuttaa verraten painavaa päätään sarvineen. Lihakset ovat vahvasti kiinnittyneet kaularankaan, mistä lihan irtileikkaaminen siistinä ja kokonaisena on korkeaa ammattitaitoa vaativaa ja hyvin hidasta. Lihaa on myös vaikea saada tarkoin talteen. Tästä syystä kaula/niska melkein aina valmistetaan luullisena ja liha erotetaan luista vasta kypsänä. Kaulan/niskan rakenteesta johtuen lihaksissa … Jatka lukemista Poron kaula/niska »

Poro ja hevonen

Olin sunnuntaina Ivalossa porokilpailuissa. Tänään tuli sitten mieleen jatkaa kirjoittamista aiheesta poro ja hevonen, ei niiden lihasta vaan lihaksilla tuotettavasta energiasta. Kumpi mahtaa olla nopeampi, poro vai hevonen? Aloittaessaan kilpailemisen poro juoksee yleisessä sarjassa. Kun se ensimmäisen kerran alittaa kilometrin matkalla ajan 1:19, se siirtyy kuumaan sarjaan. Hevosilla sarjajako menee sen mukaan, onko kysymys kylmäverisistä … Jatka lukemista Poro ja hevonen »

Poroa – ei hevosenlihaa

”Hyvää päivää, tässä YLEn hevosenlihauutiset.” Noin voisi näinä päivinä kaikki uutislähetykset aloittaa. Hevosenlihaa löytyy siitä ja tästä eineksestä, suomalaisen lihan joukosta löytyykin kanadalaista hevosenlihaa, pakkaajat ja valmistajat eivät tunnusta tienneensä sitä tai tätä, pakkausmerkinnät eivät pidä yhtä sisällön kanssa, kuluttajat kokevat tulleensa huijatuiksi jne. Aluksi tällaista saattoi sattua vain ulkomailla, ei meillä Suomessa, mutta mutta… … Jatka lukemista Poroa – ei hevosenlihaa »

Noutopisteverkkomme: edelläkävijä ja ainoa lajissaan

Aloitimme pilottina noutopisteyhteistyön silloisen Tradekan, nykyisen Suomen Lähikaupan kanssa lähes viisi vuotta sitten, syksyllä 2008. Konsepti oli alusta alkaen asiakkaillemme mieluisa ja toimivuus oli myös kunnossa heti startista. Onnistuneen pilotoinnin jälkeen yhteistyö vakiintui jo kolmisen vuotta sitten. Pakasteiden noutopisteverkostomme on edelläkävijä ja edelleenkin ainutlaatuinen koko maassa. Kahden suurimman ruokakauppaketjun puristuksessa toimiva Lähikauppa on joutunut määrittelemään … Jatka lukemista Noutopisteverkkomme: edelläkävijä ja ainoa lajissaan »

Takaisin pitkän tauon jälkeen

Olen ollut puoli vuotta kiinni rakennusprojektissa ehtimättä ja jaksamatta pitää blogia elävänä. Talo tunturimaisemissa on nyt valmis ja muuttokuorma perillä. Tavarat löytänevät paikkansa lähikuukausina. Uskon ehtiväni taas kirjoittamaan ajankohtaisista asioista kerran-pari kuukaudessa. Viime kesä oli poroille aika hankala. Alkukesä oli kylmä ja sateinen, mikä osaltaan lienee vaikuttanut siihen, että vasat olivat pienikokoisia ja osa niistä … Jatka lukemista Takaisin pitkän tauon jälkeen »

Poronkäristys – suosituin pororuoka

Ohueksi siivutettu poronkäristys, pottuvoi ja puolukkasurvos. Mikä herkulliselta tuoksuva, voimakkaan omaperäisen makuinen ja ravitseva ateria se onkaan! Juhlien arvostettu pääruoka, joka toimii myös mainiona arkilounaana. Maamme tunnetuimpia perinneruokia ja ylivoimaisesti eniten syöty pororuoka. Yksinkertainen, mutta ei yksitotinen. Poronkäristys on syntynyt olosuhteiden ohjaamana. Poromiehet olivat menneinä vuosisatoina porojen mukana metsissä ja tuntureilla. Kun talviaikaan poro teurastettiin … Jatka lukemista Poronkäristys – suosituin pororuoka »

Savuporo

Lihan savustaminen sen kypsentämiseksi ja säilyvyyden parantamiseksi on ikivanha menetelmä. Useimmat ihmiset myös pitävät savun mausta ja tuoksusta. Savuporo kuuluu parhaimpiin savustettuihin lihoihin. Poronlihan savustuksessa käytetään nykyisin kolmea päämenetelmää: kylmä-, lämmin- ja kotasavustusta. Kylmä- ja lämminsavustus tapahtuu savustusuunissa, kotasavustus avotulella. Savuporo valmistetaan useimmiten paistista. Kylmäsavuporo on väriltään tummanpuhuvaa ja maultaan voimakasta. Se on suolaisempaa kuin … Jatka lukemista Savuporo »

Kehitytään kokkeina!

Itsensä kehittäminen kokkina on antoisaa. Voi tarjota perheelle maukkaampaa, monipuolisempaa ja terveellisempää ruokaa. Säästää valitsemalla oikeita raaka-aineita ja vähentämällä poisheitettävän ruoan määrää. Pystyy ilahduttamaan ruokavieraita upeilla aterioilla. Mitä enemmän oppii, sitä enemmän myös nauttii työstä keittiössä. Uteliaisuus ja rohkea kokeileminen kehittää. Uusien ruokalajien tekeminen, uusien aineksien käyttäminen ja uusien reseptien kokeileminen vievät eteenpäin. Ideoita löytyy … Jatka lukemista Kehitytään kokkeina! »

Viini pororuokien valmistuksessa

Yleistä Poroviinin valinnassa kannattaa noudattaa samoja sääntöjä kuin muissakin viinivalinnoissa. Mikäli ruoassa on herkkiä ja monipuolisia aromeja, kannattaa viiniksi valita mahdollisimman yksinkertainen, hedelmäinen viini. Tällöin ruoan moniulotteisuus ei kärsi. Ja vastaavasti jos viinissä on monipuolinen aromimaailma, kannattaa ruoaksi valmistaa mahdollisimman yksinkertaisia ja selkeitä aromeja sisältävää ruokaa. Toisaalta poron ”riistainen”aromikkuuus maistuu erinomaisesti sellaisen viinin kera, josta … Jatka lukemista Viini pororuokien valmistuksessa »

Kylmäsavuporon suolaisuus

Usein kuulee valituksia siitä, että kylmäsavuporo on liian suolaista. Ja heti perään ihmettelyä, miksei suolan määrää vähennetä. Kysyin asiaa alan mestareilta ja ymmärsin vastaukset seuraavasti. Suola on välttämätön ainesosa lihan kylmäsavustuksessa. Se annostellaan mukaan jo lihaa savustamiseen valmisteltaessa. Savustamisen alkaessa mukaan laitetaan ns. herätebakteeria, sen ravinnokseen tarvitsemaa sokeria (yleensä glukoosia) sekä säilöntäaine nitriittiä (E250). Nitriitin … Jatka lukemista Kylmäsavuporon suolaisuus »

Nopea poronkäristys – lihaa reilusti?

Ostin ison ketjun myymälästä nopeaa poronkäristystä pakkauksen, jonka nimellispaino oli 240 g. Tuote pakkauksineen painoi 267 g. Otin lihan pois pakkauksesta ja sain pelkän tuotteen painoksi 248 g. Reilua, ajattelin. Sulatin lihan ja valutin sen kuivaksi, imeyttäen vettä myös talouspaperiin. Nyt lihan punnitus antoi tulokseksi 179 g. Alkupainosta oli hävinnyt yli neljännes! Pakkauksessa lukee aineksista: … Jatka lukemista Nopea poronkäristys – lihaa reilusti? »

Syntymäpäivillä

Jouluaaton aattona olin Oulussa vanhuuden päiviään viettävän, Petsamossa syntyneen äitini 95-vuotispäivillä. Näkö on hävinnyt kokonaan ja muitakin vaivoja toki on, mutta pää pelaa. Veljeni kanssa olemme jo vuosia vitsailleet: ellemme muista jotain vanhaa asiaa, kysymme äidiltämme. Vastaus tulee aina erehtymättömällä varmuudella, mutta viime aikoina joitakin nimiä hänen on pitänyt vähän muistin kätköistä jo hakea. Viime … Jatka lukemista Syntymäpäivillä »

Kaamos väistyy -tervetuloa Lapin upeaan talveen!

Näinä päivinä Utsjoellakin aurinko näyttäytyy ensi kertaa kaamoksen jälkeen, kun Helsingissä päivän pituus on jo lähes seitsemän tuntia. Tämä kertoo maamme pituudesta ja sen myötä melkoisista  eroista myös valoisuuden suhteen. Reilun parin kuukauden päästähän taas valoisuus ja päivän pituus kääntyvät pohjoisen eduksi. Pakkasia ei tänä talvena ole paljon ollut, ei Lapissa eikä etelässä. Se tarkoittaa, … Jatka lukemista Kaamos väistyy -tervetuloa Lapin upeaan talveen! »

Joulumänty ja muita joulumuistoja

Meillä aikuisilla on kaikilla omat joulumuistomme lapsuudesta asti. Ensimmäiset omat muistoni ovat Inarista. Silloin joulupuuna oli usein mänty, koska kuusen kasvun pohjoisraja oli ”kaukana etelässä” Ivalossa. Kuusikin tuli kyllä pian tutuksi, sillä Rajavartioston autolla niitä tuotiin pohjoisemmaksikin joulua juhlistamaan. Joulumännyn ja -kuusen koristeet olivat sodan jälkeen monta vuotta kaikki itse tehtyjä. Tehtiin paperista, oljista, kankaasta … Jatka lukemista Joulumänty ja muita joulumuistoja »

Liha otsikoissa

Liha on esillä julkisessa keskustelussa, joskus hyvässä, joskus pahassa. Tässä polimintoja kuluneen syksyn ajalta. Karppaaminen Ihminen on luonnostaan sekaravinnon syöjä ja elimistön sopeutuminen radikaalisti yksipuolistettuun ruokavalioon sekä kaikkien elimistön tarvitsemien rakennusaineiden saaminen siitä vaatii uskoakseni ainakin kymmenen sukupolven ajan. Esimerkkinä eskimot, joiden elimistö on oppinut tulemaan toimeen kokonaan ilman kasviksia. Uskon, että karppaus voi toimia … Jatka lukemista Liha otsikoissa »

Sata vuotta puhuttua porohistoriaa

Eilen 29.11. pidettiin Helsingissä Poromiehet kertovat -hankkeen päätösseminaari. Hankkeessa on 2009-2011 kerätty 33 haastattelulla aineistoa poroelinkeinon nykytilasta. Aiemmin 2006-2008 on tehty 37 haastattelua ja silloin on pyritty kuulemaan vanhoja, poroelinkeinon koneellistumista edeltävän ajan muistavia poromiehiä. Sitäkin aikaisemmin on haastatteluja tehty, jo 1960 -luvulla. Nauhoitetut haastattelut kattavat muistitietoa yli 100 vuoden ajalta. Haastatteluaineisto kertoo elävää tietoa … Jatka lukemista Sata vuotta puhuttua porohistoriaa »

Lisman ministerit

Sodan jälkeen kesällä 1945 Lisman porokylään Inarin kunnassa, noin puolimatkassa kirkonkylältä Kittilään päin, tuli kenenkään kutsumatta mies, joka pani merkkejä maahan ja mittaili niitä tärkeän näköisenä. Kyläläiset ihmettelemään, kuka hän oli ja mitä hän teki. Vakuuttavan oloinen vieras kertoi olevansa ministeri ja erottavansa kylästä maata valtion tarpeita varten. Lismalaiset kestitsivät vierasta ja halusivat kovasti tietää, … Jatka lukemista Lisman ministerit »

Jäivätkö jakamamme ELMA messuliput käyttämättä?

Arvoimme ja lähetimme sunnuntaina päättyneille ELMA maaseutumessuille 50 pääsylippua. Voittajat kutsuimme käymään luonamme messuosastolla. Kävijöitä oli ja erittäin mukavia keskusteluja käytiin, mutta vain vajaat kymmenen! Meitä askarruttaa nyt, miksi useimmat lipun saaneet eivät käyneet tapaamassa meitä vai jäivätkö liput kokonaan käyttämättä. Messulippujen hankinta oli merkittävä osa panostuksestamme messuille. Meniköhän se hukkaan?

Sika elää leveästi – vai oliko se poro?

Deliporon poronliha tulee pääosin Ivalon paliskunnasta. Paliskunnan pinta-ala on 2641 km2. Paliskunnan suurin sallittu poromäärä on 6 000 eloporoa eli talven yli elävää poroa. Kun vuosittain vasoja syntyy noin puolet eloporojen määrästä ja vastaavasti syksyllä teurastetaan noin syntyneiden vasojen määrä poroja (n. 70 % vasoja ja n. 30 % raavaita, vasoista n. 30 % jätetään … Jatka lukemista Sika elää leveästi – vai oliko se poro? »

Noutopistetoimituksen veloitus ja mitä sillä katetaan

Toimitusmaksuamme ihmetellään toisinaan, kun vähittäiskaupan omat tuotteet eivät tällaisia eriä näytä sisältävän. Kun lämpösäädeltyjä pieniä lähetyksiä toimitetaan vähäisiä määriä eri puolille maata, kustannukset ovat ilman muuta oleellisesti korkeampia kuin suurten ketjujen tai tukkukauppojen autokuormittain tai vähintäänkin lavoittain tapahtuvissa toimituksissa. Perimme toimituskuluina tilauksen yhteydessä 19 €. Tällä rahalla katamme pakastekuljetuksen Ivalosta Vantaalle, lähetyksen vastaanottamisen ja jatkokuljetuksiin … Jatka lukemista Noutopistetoimituksen veloitus ja mitä sillä katetaan »

Vasat ovat edellisvuosia kevyempiä

Loppukesän kuivuus viivästytti sienisatoa ja piti muutenkin vasojen ravinnonsaannin niukempana kuin kahtena edellisenä vuonna. Vasat ovat jopa nelisen kiloa aiempia vuosia kevyempiä. Tästä syystä puolen vasan paketin kokonaispaino on nyt 12 kg eikä 14 kg ja kummankin neljännesvasan paketin 6,0 kg eikä 7,0 kg. Muihin paketteihin asialla ei ole vaikutusta. Mistään ihmeellisestä tai kovin poikkeuksellisesta … Jatka lukemista Vasat ovat edellisvuosia kevyempiä »

Huono hillavuosi

Alkukesän helleaalto ulottui myös Lappiin ja hilla kukki tavallista hieman aikaisemmin ja erittäin runsaslukuisena. Odotukset hyvälle hillasadolle olivat korkealla. Toisin kuitenkin kävi. Hilla on erittäin haavoittuva huonosti onnistuvalle pölytykselle, myrskyille, rankkasateille, liialliselle kuivuudelle, hallalle jne. Määrä jäi koko Lapissa vaatimattomaksi ja toinen hellejakso heinäkuussa kypsytti kaikki marjat yhtä aikaa, mikä vaikeutti keräämistä ja aiheutti väistämättä … Jatka lukemista Huono hillavuosi »

Takuumurean lihan takuu

Ostin kuluneen kesän aikana kolmesta eri kaupasta eri puolilla maata lihatiskiltä takuumureaa naudanlihaa grillattavaksi. Sisäpaistia ja ulkofileetä, hinnat 29-39/kg. Mureaksi ei yhtäkään näistä lihoista parhaalla tahdollakaan voinut sanoa. Kovasti olen miettinyt, mitähän se takuu mahtaa tarkoittaa. Aiempina vuosina takuumureana myyty liha on ollut oikeasti mureaa. Kesämökkipaikkakunnallamme olevan kaupan lihamestari lähti lomailemaan enkä ole häntä sen … Jatka lukemista Takuumurean lihan takuu »

Porokirurgeja

Leikkaussali kuulostaa sairaalalta. Poronlihan leikkaus taas tapahtuu leikkaamossa. Poronlihan kärkikastin pienjalostamon Ivalojoen Poro Oy:n leikkaamon ovessa komeilevat kuitenkin kuvan osoittamat kyltit: LEIKKAUSSALI ja PÄÄSY KIELLETTY. Mistä on kysymys? Pienjalostamon osakas Juha Mikkola on paitsi poromies, myös osavuotinen putkimies paikallisessa vesilaitoksessa. Kun vastikään Ivalon terveyskeskuksessa tehtiin remonttia, hän huomasi poisheitettävän tavaran joukossa käytöstä poistetun leikkaussalin oven … Jatka lukemista Porokirurgeja »

Poronliha tuliaisena

Poronlihan vieminen tuliaisena on mainio idea, jota monet ja nimenomaan pohjoisesta lähtöisin olevat käyttävät. Poroahan on aina ilo niin antaa kuin vastaanottaakin. Puolen vasan paketissa sopivia tuliaisia ovat esimerkiksi kaikki paistinosat, ulkofilee, potkakiekot ja käristysliha. Toki myös kylkirulla ja jauheliha ovat käyttökelpoisia. Jos tiedät vastaanottajan pitävän keitoista, keittoluut ovat varmasti mieluisia. Ja uuniruokia harrastava ihastuu … Jatka lukemista Poronliha tuliaisena »

Tuli iso poronlihajytky!

Perjantaina tuli kova uutinen: Lapin Liha Rovaniemeltä ja Polarica Haaparannalta fuusioituvat. Syntyy todellinen mahtiyhtiö poronlihan, riistan ja marjatuotteiden markkinoille. Uusi iso yhtiö on ylivoimainen markkinaykkönen sekä Suomen että Ruotsin markkinoilla. Se kykenee halutessaan tekemään merkittävästi markkinointityötä näiden tuotteiden hyväksi, sillä tulee olemaan runsaasti tuotantokapasiteettia ja varsin laaja tuotevalikoima. Yhtiön neuvotteluvoima keskusliikkeisiin päin on vahvempi kuin … Jatka lukemista Tuli iso poronlihajytky! »

Syitä ruoan verkkokaupan pieneen volyymiin

Maaliskuussa lupasin analysoida syitä siihen, miksi elintarvikkeiden verkkokauppa ei ole ottanut tuulta lainkaan samalla tavalla kuin verkkokauppa kokonaisuutena. Tällaisia ajatuksia on tullut mieleeni. Elintarvikkeet ovat epähomogeeninen ryhmä logistiikan suhteen. Kuivatavarat eivät vaadi erityisolosuhteita säilytyksen ja kuljetuksen suhteen, mutta tuoretuotteissa tilanne on toinen. On valonarkoja tuotteita, helposti makua itseensä ottavia tuotteita, säilyvyysajaltaan rajoitettuja tuotteita ja kahdenlaisia … Jatka lukemista Syitä ruoan verkkokaupan pieneen volyymiin »