PORONKÄRISTYS

Ohueksi siivutettua poronkäristystä, pottuvoita ja puolukkasurvosta. Mikä herkulliselta tuoksuva, voimakkaan omaperäisen makuinen ja ravitseva ateria se onkaan! Juhlien arvostettu pääruoka, joka toimii myös mainiona arkilounaana. Maamme tunnetuimpia perinneruokia ja ylivoimaisesti eniten syöty pororuoka. Yksinkertainen, mutta ei yksitotinen.

Käristys on syntynyt olosuhteiden ohjaamana. Poromiehet olivat menneinä vuosisatoina porojen mukana metsissä ja tuntureilla. Kun talviaikaan poro teurastettiin ruokatarpeiksi, ensimmäisestä ateriasta yli jäänyt liha jäätyi pakkasessa. Kun siitä lohkaistiin seuraava kimpale ruoanlaittoa varten, lihan kypsymistä nopeutti sen siivuttaminen puukolla ohueksi. Valurautapata toimi jo satoja vuosia sitten tärkeimpänä ruoanlaittoastiana ja lihan palaminen kiinni pataan estettiin - silloin kun ei tehty keittoa - tiristämällä pohjalle porosta saatavaa pintarasvaa eli kuuta. Oli luonnollista, että ateriaa ruvettiin mehevöittämään lisäämällä siihen puolukkaa, joka kestää jäätymistä maun siitä jopa vain parantuessa. Loppu onkin sitten hienosäätöä perunan yleistymisen ja mausteiden käyttöönoton myötä.

Perinteiset ohjeet ovat, että onnistunut poronkäristys saadaan laadukkaista raaka-aineista, hyvillä valmistustavoilla ja oikein tarjoiltuna. Seuraavassa on “kaikki, mitä Sinun pitää tietää hyvästä poronkäristyksestä”.

Käristyslihan valinta |  Lihan siivutus |  Paistorasvat
Valmistusastiat ja haudutus |  Maustaminen
Lisäkkeet ja ruokajuomat |  Parhaimmillaan Lapissa? |  Pidä varasi

Deliporon poronkäristyslihareseptejä »

Takaisin etusivulle »

Deliporolta käristyslihaa »

Aiemmin julkaistuja:

Etuselkä
Kaarnikkahyytelö
Kaula-niska
Kuivaliha
Kylki
Paisti
Porokastike
Porokeitto
Poron filee
Poronkäristys
Potka
Savuporo
Viini pororuokien valmistuksessa

Deliporo toimittaa valmiiksi siivutettua poronkäristyslihaa:

Puolen vasan paketissa
Vasan etuneljännes-paketissa
Vasan takaneljännes-paketissa
Poropihvipaketissa
Poronkäristyslihapaketissa

Tutustu paketteihin »

Liity Deliporo Klubiin | Anna palautetta