Olut poroaterian juomana

Deliporon alkuvuosina järjestimme Ruoka ja olutyleisölle mahdollisuuden osallistua pororeseptien laatimiskilpailuun. Ehdokkaista kilpailijoita valitessamme kysyimme heiltä erilaisia kysymyksiä pororuoista. Yksi kysymys kuului: kumpaa tarjoat poronlihan kanssa, olutta vai viintä? Vastaukset menivät aika lailla 50-50.

Viinilehti oli ensimmäisestä yhteydenotosta lähtien halukas yhteistyöhön kanssamme ja jo useiden vuosien ajan sivustollamme on ollut pääsy heidän asiantuntijoidensa rakentamaan viininvalintapalveluun poroaterioille.

Heti perään aloimme etsiä yhteistyökumppania vastaavaan palveluun oluen valinnassa pororuoille. Kumppani löytyi, mutta lähes välittömästi hän siirtyi pois olutbisneksestä eikä voinut jatkaa. Sama toistui vielä kahden seuraavan ehdokkaan vaihtaessa työtehtäviä ja joutuessa liian koviin ajankäyttöpaineisiin, jolloin asia jäi lepäämään.

Nyt olemme päässeet projektissa eteenpäin Olutliiton puheenjohtajan ja tunnetun olutkirjoittajan Heikki Kähkösen kanssa ja sivustollamme ovat käytettävissä hänen laatimansa olutsuositukset tyypillisimmille poroaterioille.

Poronliha on erittäin monipuolista raaka-aineena ja olut on hyvin monipuolinen ruokajuomana. Se mukautuu erilaisiin ruoan, lisäkkeiden, maustamisten ja kastikkeiden yhdistelmiin ja sopii siksi luontevasti yleisjuomaksi läpi kokonaisen aterian. Oluista löytyy sopiva vaihtoehto käytännössä jokaiselle poroaterialle.

Olut on luonteeltaan tuoretuote ja sitä kautta paljolti paikallinen tai alueellinen juoma. Tästä syystä suositukset on rajattu tärkeimpiin eurooppalaisiin ja erityisesti suomalaisiin oluihin, kiinnittäen erityishuomiota pienpanimoiden käsityöoluisiin. Aluksi oli tunturipurojen raikas Lapin Kulta, tänään tarjolla on olutmerkkien ja –tyyppien suuri kirjo, josta löytyy sopiva kotimainen olut vaativaankin makuun.

Olut sopii myös poronlihan valmistamiseen eri tavoin, mutta siitä kerromme lisää myöhemmin.

Tutustu olutsuosituksiimme tässä »