Lapin marjat

Suomen puhtaimmat, aromikkaimmat ja runsasvitamiinisimmat marjat kasvavat Lapissa. Vähäisestä teollisuudesta ja harvasta asutuksesta johtuen maaperä on puhdasta ja ilma tutkitusti Euroopan unionin puhtainta. Keskikesällä Lapin yötön yö antaa valoa vuorokauden ympäri ja sen tuoma kasvuvoima rikastuttaa sekä makua että vitamiinipitoisuutta.

hillaLapin marjojen kuningatar on hilla, joka etelämpänä tunnetaan myös nimillä lakka ja suomuurain. Eri tyyppisissä suomaastoissa matalana kasvava kasvi tuottaa kypsänä kullankeltaisen, kerrannaisen luumarjan, joka on mehukas, makea ja hyväntuoksuinen. Maultaan kerta kaikkiaan upea, täysin vertaansa vailla oleva hilla on myös oikea terveyspaukku: sen C-vitamiinipitoisuus on 2-4 -kertainen appelsiiniin verrattuna.

Hilla kukkii kesäkuussa. Sen valkoinen kukka on arka niin hallalle, myrskytuulelle kuin rankkasateellekin ja kun vielä pölyttävät hyönteiset voivat olla harvalukuisia kylmänä kesänä ja halla saattaa tuhota kypsymisvaiheessa olevat marjatkin, hilla on haavoittuvainen eikä siitä saada hyvää satoa läheskään joka vuosi. Onneksi kasvin viihtyminen hyvinkin erilaisissa maastoissa ja laajalla alueella pelastaa yleensä sadon ainakin jossain määrin.

Lapin tunnetuin ja taatusti alkuperäinen jälkiruoka on hilla tarjottuna leipäjuuston kanssa. Sitä käytetään jälkiruokana myös sellaisenaan ja jäätelön tai lettujen kanssa sekä raaka-aineena erilaisissa marjavalmisteissa sekä leivonnaisissa.

kaarnikkaToinen tärkeä Lapissa kasvava ja käytännössä vain siellä kerättävä ja hyödynnettävä marja on pohjanvariksenmarja eli kaarnikka. Se on runsassatoisempi, isompi, aromikkaampi ja mehukkaampi kuin lähisukulaisensa etelänvariksenmarja. Kanervien ryhmään kuuluva kasvi tekee kiiltävänmustan marjan, jonka maku on varsin mieto. Siinä on runsaasti C-vitamiinia ja flavonoideja enemmän kuin missään muussa suomalaisessa marjassa.

Kaarnikasta tehdään pääasiassa mehua, usein sekoitettuna muiden marjojen kuten mustikan, juolukan ja mustaherukan kanssa. Mehusta valmistetaan hyytelöitä, kastikkeita ja siirappeja, jotka sopivat mainiosti antamaan makua poro- ja muille liharuoille, lihakastikkeille sekä jälkiruoille. Kaarnikka on hyvää vauhtia nousemassa kaikkien aikojen suosioonsa.

karpaloLapissa kasvaa koko joukko marjoja, jotka kasvavat muuallakin maassa. Puolukka, mustikka, karpalo, juolukka ja maakunnan eteläosissa myös vadelma, mesimarja, tyrni, pihlaja jne. Valoisat kesäyöt ja puhdas kasvuympäristö tekevät näistäkin marjoista aromikkaampia kuin etelämpänä kasvaneet lajitoverit.

marjavalmisteetKeittiömestarit ja muut luonnontuotteiden ystävät Lapissa ovat vuosien saatossa ottaneet marjat entistä enemmän mukaan muiden paikallisten ruokaraaka-aineiden joukkoon. Uusia käyttötapoja ja uusia tuotteita on kehitetty ja kehitetään edelleen. Marjavalmisteita ovat mm. marjamehut, -hillot, -hyytelöt, -kastikkeet, -siirapit sekä -viinit. Puolukkasurvos puolestaan on yleisin poronlihan kanssa nautittava lisäke.