Jäivätkö jakamamme ELMA messuliput käyttämättä?

Arvoimme ja lähetimme sunnuntaina päättyneille ELMA maaseutumessuille 50 pääsylippua. Voittajat kutsuimme käymään luonamme messuosastolla. Kävijöitä oli ja erittäin mukavia keskusteluja käytiin, mutta vain vajaat kymmenen! Meitä askarruttaa nyt, miksi useimmat lipun saaneet eivät käyneet tapaamassa meitä vai jäivätkö liput kokonaan käyttämättä. Messulippujen hankinta oli merkittävä osa panostuksestamme messuille. Meniköhän se hukkaan?

Sika elää leveästi – vai oliko se poro?

Deliporon poronliha tulee pääosin Ivalon paliskunnasta. Paliskunnan pinta-ala on 2641 km2. Paliskunnan suurin sallittu poromäärä on 6 000 eloporoa eli talven yli elävää poroa. Kun vuosittain vasoja syntyy noin puolet eloporojen määrästä ja vastaavasti syksyllä teurastetaan noin syntyneiden vasojen määrä poroja (n. 70 % vasoja ja n. 30 % raavaita, vasoista n. 30 % jätetään … Jatka lukemista Sika elää leveästi – vai oliko se poro? »

Noutopistetoimituksen veloitus ja mitä sillä katetaan

Toimitusmaksuamme ihmetellään toisinaan, kun vähittäiskaupan omat tuotteet eivät tällaisia eriä näytä sisältävän. Kun lämpösäädeltyjä pieniä lähetyksiä toimitetaan vähäisiä määriä eri puolille maata, kustannukset ovat ilman muuta oleellisesti korkeampia kuin suurten ketjujen tai tukkukauppojen autokuormittain tai vähintäänkin lavoittain tapahtuvissa toimituksissa. Perimme toimituskuluina tilauksen yhteydessä 19 €. Tällä rahalla katamme pakastekuljetuksen Ivalosta Vantaalle, lähetyksen vastaanottamisen ja jatkokuljetuksiin … Jatka lukemista Noutopistetoimituksen veloitus ja mitä sillä katetaan »

Vasat ovat edellisvuosia kevyempiä

Loppukesän kuivuus viivästytti sienisatoa ja piti muutenkin vasojen ravinnonsaannin niukempana kuin kahtena edellisenä vuonna. Vasat ovat jopa nelisen kiloa aiempia vuosia kevyempiä. Tästä syystä puolen vasan paketin kokonaispaino on nyt 12 kg eikä 14 kg ja kummankin neljännesvasan paketin 6,0 kg eikä 7,0 kg. Muihin paketteihin asialla ei ole vaikutusta. Mistään ihmeellisestä tai kovin poikkeuksellisesta … Jatka lukemista Vasat ovat edellisvuosia kevyempiä »

Huono hillavuosi

Alkukesän helleaalto ulottui myös Lappiin ja hilla kukki tavallista hieman aikaisemmin ja erittäin runsaslukuisena. Odotukset hyvälle hillasadolle olivat korkealla. Toisin kuitenkin kävi. Hilla on erittäin haavoittuva huonosti onnistuvalle pölytykselle, myrskyille, rankkasateille, liialliselle kuivuudelle, hallalle jne. Määrä jäi koko Lapissa vaatimattomaksi ja toinen hellejakso heinäkuussa kypsytti kaikki marjat yhtä aikaa, mikä vaikeutti keräämistä ja aiheutti väistämättä … Jatka lukemista Huono hillavuosi »

Takuumurean lihan takuu

Ostin kuluneen kesän aikana kolmesta eri kaupasta eri puolilla maata lihatiskiltä takuumureaa naudanlihaa grillattavaksi. Sisäpaistia ja ulkofileetä, hinnat 29-39/kg. Mureaksi ei yhtäkään näistä lihoista parhaalla tahdollakaan voinut sanoa. Kovasti olen miettinyt, mitähän se takuu mahtaa tarkoittaa. Aiempina vuosina takuumureana myyty liha on ollut oikeasti mureaa. Kesämökkipaikkakunnallamme olevan kaupan lihamestari lähti lomailemaan enkä ole häntä sen … Jatka lukemista Takuumurean lihan takuu »

Porokirurgeja

Leikkaussali kuulostaa sairaalalta. Poronlihan leikkaus taas tapahtuu leikkaamossa. Poronlihan kärkikastin pienjalostamon Ivalojoen Poro Oy:n leikkaamon ovessa komeilevat kuitenkin kuvan osoittamat kyltit: LEIKKAUSSALI ja PÄÄSY KIELLETTY. Mistä on kysymys? Pienjalostamon osakas Juha Mikkola on paitsi poromies, myös osavuotinen putkimies paikallisessa vesilaitoksessa. Kun vastikään Ivalon terveyskeskuksessa tehtiin remonttia, hän huomasi poisheitettävän tavaran joukossa käytöstä poistetun leikkaussalin oven … Jatka lukemista Porokirurgeja »

Poronliha tuliaisena

Poronlihan vieminen tuliaisena on mainio idea, jota monet ja nimenomaan pohjoisesta lähtöisin olevat käyttävät. Poroahan on aina ilo niin antaa kuin vastaanottaakin. Puolen vasan paketissa sopivia tuliaisia ovat esimerkiksi kaikki paistinosat, ulkofilee, potkakiekot ja käristysliha. Toki myös kylkirulla ja jauheliha ovat käyttökelpoisia. Jos tiedät vastaanottajan pitävän keitoista, keittoluut ovat varmasti mieluisia. Ja uuniruokia harrastava ihastuu … Jatka lukemista Poronliha tuliaisena »

Tuli iso poronlihajytky!

Perjantaina tuli kova uutinen: Lapin Liha Rovaniemeltä ja Polarica Haaparannalta fuusioituvat. Syntyy todellinen mahtiyhtiö poronlihan, riistan ja marjatuotteiden markkinoille. Uusi iso yhtiö on ylivoimainen markkinaykkönen sekä Suomen että Ruotsin markkinoilla. Se kykenee halutessaan tekemään merkittävästi markkinointityötä näiden tuotteiden hyväksi, sillä tulee olemaan runsaasti tuotantokapasiteettia ja varsin laaja tuotevalikoima. Yhtiön neuvotteluvoima keskusliikkeisiin päin on vahvempi kuin … Jatka lukemista Tuli iso poronlihajytky! »

Syitä ruoan verkkokaupan pieneen volyymiin

Maaliskuussa lupasin analysoida syitä siihen, miksi elintarvikkeiden verkkokauppa ei ole ottanut tuulta lainkaan samalla tavalla kuin verkkokauppa kokonaisuutena. Tällaisia ajatuksia on tullut mieleeni. Elintarvikkeet ovat epähomogeeninen ryhmä logistiikan suhteen. Kuivatavarat eivät vaadi erityisolosuhteita säilytyksen ja kuljetuksen suhteen, mutta tuoretuotteissa tilanne on toinen. On valonarkoja tuotteita, helposti makua itseensä ottavia tuotteita, säilyvyysajaltaan rajoitettuja tuotteita ja kahdenlaisia … Jatka lukemista Syitä ruoan verkkokaupan pieneen volyymiin »

Verkkokauppojen kasvun syitä

Deliporo on toiminut runsaat viisi vuotta ja sinä aikana on kertynyt näkemystä verkkokaupasta yleisemminkin. Verkkokaupasta ostamisen kasvava suosio perustuu ainakin neljään tekijään: 1. Verkkokauppa tarjoaa tuotteita, joita kuluttajan ei muuten ole helppo ostaa. Verkkokaupan valikoima voi olla laajempi kuin paikallisten perinteisten myymälöiden tai se voi sisältää harvinaisia erikoistuotteita, joita yleiskaupoista ei löydy. 2. Ostaminen verkkokaupasta … Jatka lukemista Verkkokauppojen kasvun syitä »

Verkkokaupat myyvät kolme kertaa enemmän kuin Stockmann

Vastikään julkistetun TSN Gallupin suorittaman tutkimuksen mukaan suomalaiset ostivat vuonna 2010 tavaroita ja palveluja verkkokaupoista 9,4 miljardin euron edestä. Tuosta summasta vähittäiskauppaan kuuluvia tavaroita (poisluettuina polttoaineet ja autot) oli 3,1 miljardia. Mittasuhteita kuvaa, että Stockmann-konsernin kokonaismyynti oli samana vuonna Suomessa 1,0 miljardia euroa. Koska tämä tutkimus tehtiin uusittuna nyt ensimmäisen kerran, vertailulukuja aiemmilta vuosilta ei … Jatka lukemista Verkkokaupat myyvät kolme kertaa enemmän kuin Stockmann »

Poroja kahta puolen puuta

Jos poromieheltä kysyy, montako poroa hänellä on, vastaus kuuluu lähes aina: ”onhan noita kahta puolen puuta”. Poromiehet ovat haluttomia kertomaan omaisuutensa määrää ulkopuolisille ja saattavat pitää kysymystä tungettelevana. ”Enhän miekään kysy vierhaalta ihimiseltä, paljonko sillä on rahhaa pankisa.” Suomessa ei katsota suopeasti sitä, että joku kerskailee joko tuloillaan tai omaisuudellaan. Ja toisin päin: työpaikoilla ei … Jatka lukemista Poroja kahta puolen puuta »

Painonpudotuskuukausi

Takana on joulupyhien ja vuodenvaihteen aika, jolloin valtaosa meistä suomalaisista on nauttinut kauden perinteisistä herkuista oikein pitkän kaavan mukaisesti. Seurauksena on varsin monella ollut lisäkilojen kertyminen ja sen myötä ehkä maan yleisin uudenvuodenlupaus: painoa pitää saada pois muutama kilo. Tammikuu on se kuukausi, jolloin ruokavalioa eniten tarkkaillaan ja jolloin liikuntaharrastuksiin ehkä pitkänkin tauon jälkeen innolla … Jatka lukemista Painonpudotuskuukausi »

Poronkusema

Poronkusema on useimmille tuttu sana, mutta kaikki eivät tunne sen oikeaa sisältöä. Helsingin Sanomissa 20.11.2010 kulttuurikolumnisti Kuiskaaja kirjoitti Lapin matkailusta ja lopetti lauseella ”Ja eiköhän sitä poronkusemaakin sopuhinnalla järjestyisi”. Hauskaa huuleilua, mutta asian vierestä. Ajoporo haukkaa juostessaan lunta janoonsa ja saa siitä tarvitsemansa nesteen. Mutta kun rakko on täysi, poro ei voi tyhjentää sitä vauhdissa … Jatka lukemista Poronkusema »

Metsään ammuttu poro on laadukasta

Sain jokin aika sitten kysymyksen poronlihan teurastustavan ja laadun suhteesta: ”Olen kuullut että varsinkin poronlihassa huomaa selvästi eron maussa metsästetyn ja tehtaassa teurastetun välillä. Äkkiarvaamatta kuolleen poron liha on kuulemma selvästi maukkaampaa. Teurastamossa eläin erittää stressin vuoksi aineita jotka maistuvat lihassa. En tiedä pitääkö paikkaansa. Ravinnolla voi ainakin vaikuttaa lihan makuun, sen tiedän, mutta tämä … Jatka lukemista Metsään ammuttu poro on laadukasta »

Suojattu alkuperänimitys Lapin Poron kuivalihalle

EU on vahvistanut Lapin Poron kuivalihalle suojatun alkuperänimityksen. Aiemmin vastaavan suojan on saanut Lapin Poron liha ja vielä sitäkin ennen Lapin puikula. Molemmissa porotuotteissa vaatimuksena on, että liha on peräisin Suomen poronhoitoalueelta, että se on käsitelty (poronliha leikattu ja pakattu, kuivaliha kuivattu ja pakattu) Suomen poronhoitoalueella ja että pakkaukseen merkitään, onko kysymys vasan vai raavaan … Jatka lukemista Suojattu alkuperänimitys Lapin Poron kuivalihalle »

Deliporo.fi toiminut 5 vuotta

Käydessäni kirjeenvaihtoa muutaman asiakkaan kanssa iltapäivällä iski yhtäkkiä tietoisuuteeni, että tänäänhän on 17.10. Se merkitsee, että verkkokauppamme avautui tasan viisi vuotta sitten! Monia asioita on kokeiltu ja tehty, niiden joukossa tietysti monia onnistumisia ja monia virheitä sekä vääriksi osoittautuneita valintoja. Parhaista on koetettu oppia ja virheiden toistaminen välttää. Palvelun kehittäminen edellyttää ennen kaikkea asiakkaiden kuulemista … Jatka lukemista Deliporo.fi toiminut 5 vuotta »

Voiko poronliha olla lähiruokaa Helsingissä?

Poronliha voi varmasti olla lähiruokaa Lapissa, mutta voiko se olla sitä myös etelämpänä? Ja missä asti? Ja voivatko Hangon länsipuolelta tai Loviisan itäpuolelta pyydetyt silakat olla lähiruokaa Helsingissä? Lähiruoan määritelmä ei lähde kasvu- tai muun hankintapaikan etäisyydestä ruoanlaitto- ja nautintapaikkaan. Kilometreillä ei ole ratkaisevaa merkitystä, mutta tietenkään australialainen kengurunliha tai indonesialainen tonnikala eivät Suomessa lähiruoaksi … Jatka lukemista Voiko poronliha olla lähiruokaa Helsingissä? »

Toimiva logistiikka on verkkokaupan selkäranka

Yritystoiminnassa on lukuisia tärkeitä asioita, niin myös verkkokaupassa. Yksi olennaisimmista on logistiikka, tapa, jolla myydyt tuotteet saadaan asiakkaille luvatulla tavalla ja luvatussa aikataulussa. Viisaat ovat sanoneet, että hyvä logistiikka ei yksinään tee verkkokaupasta menestyjää, mutta huono  logistiikka voi sen kaataa. Deliporo aloitti tuotteiden toimittamisella asiakkaille kotiin asti. Palvelun tarjosi Esa Kuokka Oy, kylmäkuljetusten yksi pioneereista. … Jatka lukemista Toimiva logistiikka on verkkokaupan selkäranka »

Helsingin Sanomissa alkoi kastikekoulu

Tämän päivän Helsingin Sanomissa huippuravintola G.W.Sundmansin keittiöpäällikkö Jarmo Vähä-Savo kirjoittaa kastikkeista otsikolla ”Liemestä liikkeelle”. Usein kuulemaansa kysymykseen ”miten tehdään hyvä kastike” hän antaa yksinkertaisen vastauksen: kaikki perustuu hyvään liemeen. Sellaisen keittäminen vaatii tuntikausia aikaa ja vaivaa. Lientä kannattaa valmistaa paljon kerrallaan sekä pakastaa pieniin astioihin myöhempää käyttöä varten. Liemikuutioista ei Vähä-Savon mukaan kunnon kastike onnistu, … Jatka lukemista Helsingin Sanomissa alkoi kastikekoulu »

Kesän myrskyjen aikoja

Parhaat helleviikot vietin mukavassa paikassa, järven saaressa mökillä Suonenjoella. Pieni tuulenvire ja mahdollisuus helposti pulahtaa järveen vaikka kuinka monesti pitivät olon mukavana kuumimpinakin päivinä. Kovatkin tuulet menivät läheltä: Asta-myrskyn kaatamaa metsää löytyy vajaan 10 km päästä ja Veera-myrsky näkyi ja kuului, mutta meni hipoen länsipuolelta ohi. Mielessä kävi Unto-myrsky vuodelta 2002, jolloin matka mökille loman … Jatka lukemista Kesän myrskyjen aikoja »

Hillaa tilattavissa, mutta vain 25.7. asti

Lapissa kasvaneena, toki sittemmin muualla Suomessa ja vuosia ulkomaillakin asuneena olen oppinut   arvostamaan Lapin hienoja, puhdasmakuisia ruokia ja niiden raaka-aineita. Poronlihan kanssa samaan ryhmään nousee ensimmäisenä kullankeltainen hilla. Yhteistä näille molemmille tuotteille on se, että niiden saatavuus eteläisessä Suomessa on sattumanvaraista ja usein puutteellista. Poronlihan kohdalla olemme viisi vuotta pyrkineet tarjoamaan ehdottoman korkealaatuista lihaa, laajaa … Jatka lukemista Hillaa tilattavissa, mutta vain 25.7. asti »

Helsingissä on aina talvi!

Muistan aina ensimmäisen kerran, kun nuorena opiskelijana alpeilla keskellä kesähellettä nousimme autolla niin korkealle, että tien varressa oli lumipenkka. Oli ihan pakko pysähtyä, kokeilla lunta ja jopa käydä pieni lumisota kavereiden kanssa. Kontrastit tuntuvat kiehtovilta. Kesä tuli puolestaan Pohjolan talven keskelle, kun kylpyläkonsepti kehitettiin. Lapin ensimmäinen kylpylä valmistui Hotelli Levitunturiin vuonna 1986, 24 vuotta sitten. … Jatka lukemista Helsingissä on aina talvi! »

Poronlihan laatu

Messuilla olen tavannut muutamia ihmisiä, jotka ostavat poronlihaa ”halvalla suoraan poromiehiltä” ja moittivat Deliporon hintoja korkeiksi. Kun olen perustellut hintaeroa tuotteiden sekä palvelun sisällöllä ja laadulla, olen saanut kuulla väitteen ”poro on aina poroa, ei niissä mitään eroa ole”. Olen esittänyt vastakysymyksen, onko punaviini aina punaviiniä tai onko auto aina auto, olipa se sitten halpa … Jatka lukemista Poronlihan laatu »

Valmiita poronlihapaketteja, mutta myös muuta

Jalkapallokaveri opiskeluvuosilta ihmetteli äsken, miksi myymme vain valmiita pakettikokonaisuuksia eikä valikoimassa ole esimerkiksi poron fileetä. Kyllä meiltä fileetäkin saa, mutta lienee paikallaan kertoa tuotefilosofiastamme. Lähes kaikki liha Deliporon verkkokaupasta ostetaan valmiina, määräpainoisina paketteina. Jonkin verran ostetaan myös erillisiä ruhonosia ja sisäelimiä sekä kuivattuja ja savustettuja poronlihatuotteita. Ja juhla- tai muihin tilauksiin menee isompia määriä paistia, … Jatka lukemista Valmiita poronlihapaketteja, mutta myös muuta »

Syötäviä sanoja

Syötäviä sanoja. Sanansa syöminen koetaan Suomessa yleisesti kielteiseksi, mutta tämä kekseliäs sanaleikki ruokaan liittyvien sanojen hakemiston nimeksi tuo väistämättä hymyn huulille. Sivuston, jolta voi katsoa selitystä tai tutkia taustoja itsellesi vieraista ruokasanoista tai tarkistaa tutulta kuulostavien sanojen tarkan sisällön. Esimerkiksi béchamel tai briossi tai laardi tai sukyaki. Tai vaikkapa miksi useimmat kiinalaiset eivät lainkaan tunne … Jatka lukemista Syötäviä sanoja »

Hyvä ruoka tulee vain hyvistä aineksista

Muutama vuosi sitten Rovaniemellä oli koolla porotalouden kehittämishankkeen tilaisuudessa joukko edistyksellisimpiä ja uudistushaluisimpia poronlihan pienjalostajia. Hankkeen yhtenä yhteistyökumppanina oli Deliporo ja minulla yhtiökumppanini Pertin kanssa oli ilo osallistua päivän ohjelmaan. Tilaisuuden yhtenä pääpuhujana oli keittiömestari Markus Maulavirta. Markus vakuutti, että jos hän tekisi pihvin brasilialaisesta pihvihärän lihasta, jokainen meistä pitäisi ateriaa erinomaisena. Aivan sama, jos … Jatka lukemista Hyvä ruoka tulee vain hyvistä aineksista »