Verkkokauppojen kasvun syitä

Deliporo on toiminut runsaat viisi vuotta ja sinä aikana on kertynyt näkemystä verkkokaupasta yleisemminkin. Verkkokaupasta ostamisen kasvava suosio perustuu ainakin neljään tekijään: 1. Verkkokauppa tarjoaa tuotteita, joita kuluttajan ei muuten ole helppo ostaa. Verkkokaupan valikoima voi olla laajempi kuin paikallisten perinteisten myymälöiden tai se voi sisältää harvinaisia erikoistuotteita, joita yleiskaupoista ei löydy. 2. Ostaminen verkkokaupasta … Jatka lukemista Verkkokauppojen kasvun syitä »

Poroja kahta puolen puuta

Jos poromieheltä kysyy, montako poroa hänellä on, vastaus kuuluu lähes aina: ”onhan noita kahta puolen puuta”. Poromiehet ovat haluttomia kertomaan omaisuutensa määrää ulkopuolisille ja saattavat pitää kysymystä tungettelevana. ”Enhän miekään kysy vierhaalta ihimiseltä, paljonko sillä on rahhaa pankisa.” Suomessa ei katsota suopeasti sitä, että joku kerskailee joko tuloillaan tai omaisuudellaan. Ja toisin päin: työpaikoilla ei … Jatka lukemista Poroja kahta puolen puuta »

Poronkusema

Poronkusema on useimmille tuttu sana, mutta kaikki eivät tunne sen oikeaa sisältöä. Helsingin Sanomissa 20.11.2010 kulttuurikolumnisti Kuiskaaja kirjoitti Lapin matkailusta ja lopetti lauseella ”Ja eiköhän sitä poronkusemaakin sopuhinnalla järjestyisi”. Hauskaa huuleilua, mutta asian vierestä. Ajoporo haukkaa juostessaan lunta janoonsa ja saa siitä tarvitsemansa nesteen. Mutta kun rakko on täysi, poro ei voi tyhjentää sitä vauhdissa … Jatka lukemista Poronkusema »

Metsään ammuttu poro on laadukasta

Sain jokin aika sitten kysymyksen poronlihan teurastustavan ja laadun suhteesta: ”Olen kuullut että varsinkin poronlihassa huomaa selvästi eron maussa metsästetyn ja tehtaassa teurastetun välillä. Äkkiarvaamatta kuolleen poron liha on kuulemma selvästi maukkaampaa. Teurastamossa eläin erittää stressin vuoksi aineita jotka maistuvat lihassa. En tiedä pitääkö paikkaansa. Ravinnolla voi ainakin vaikuttaa lihan makuun, sen tiedän, mutta tämä … Jatka lukemista Metsään ammuttu poro on laadukasta »

Suojattu alkuperänimitys Lapin Poron kuivalihalle

EU on vahvistanut Lapin Poron kuivalihalle suojatun alkuperänimityksen. Aiemmin vastaavan suojan on saanut Lapin Poron liha ja vielä sitäkin ennen Lapin puikula. Molemmissa porotuotteissa vaatimuksena on, että liha on peräisin Suomen poronhoitoalueelta, että se on käsitelty (poronliha leikattu ja pakattu, kuivaliha kuivattu ja pakattu) Suomen poronhoitoalueella ja että pakkaukseen merkitään, onko kysymys vasan vai raavaan … Jatka lukemista Suojattu alkuperänimitys Lapin Poron kuivalihalle »

Voiko poronliha olla lähiruokaa Helsingissä?

Poronliha voi varmasti olla lähiruokaa Lapissa, mutta voiko se olla sitä myös etelämpänä? Ja missä asti? Ja voivatko Hangon länsipuolelta tai Loviisan itäpuolelta pyydetyt silakat olla lähiruokaa Helsingissä? Lähiruoan määritelmä ei lähde kasvu- tai muun hankintapaikan etäisyydestä ruoanlaitto- ja nautintapaikkaan. Kilometreillä ei ole ratkaisevaa merkitystä, mutta tietenkään australialainen kengurunliha tai indonesialainen tonnikala eivät Suomessa lähiruoaksi … Jatka lukemista Voiko poronliha olla lähiruokaa Helsingissä? »

Poronlihan laatu

Messuilla olen tavannut muutamia ihmisiä, jotka ostavat poronlihaa ”halvalla suoraan poromiehiltä” ja moittivat Deliporon hintoja korkeiksi. Kun olen perustellut hintaeroa tuotteiden sekä palvelun sisällöllä ja laadulla, olen saanut kuulla väitteen ”poro on aina poroa, ei niissä mitään eroa ole”. Olen esittänyt vastakysymyksen, onko punaviini aina punaviiniä tai onko auto aina auto, olipa se sitten halpa … Jatka lukemista Poronlihan laatu »

Syötäviä sanoja

Syötäviä sanoja. Sanansa syöminen koetaan Suomessa yleisesti kielteiseksi, mutta tämä kekseliäs sanaleikki ruokaan liittyvien sanojen hakemiston nimeksi tuo väistämättä hymyn huulille. Sivuston, jolta voi katsoa selitystä tai tutkia taustoja itsellesi vieraista ruokasanoista tai tarkistaa tutulta kuulostavien sanojen tarkan sisällön. Esimerkiksi béchamel tai briossi tai laardi tai sukyaki. Tai vaikkapa miksi useimmat kiinalaiset eivät lainkaan tunne … Jatka lukemista Syötäviä sanoja »

Hyvä ruoka tulee vain hyvistä aineksista

Muutama vuosi sitten Rovaniemellä oli koolla porotalouden kehittämishankkeen tilaisuudessa joukko edistyksellisimpiä ja uudistushaluisimpia poronlihan pienjalostajia. Hankkeen yhtenä yhteistyökumppanina oli Deliporo ja minulla yhtiökumppanini Pertin kanssa oli ilo osallistua päivän ohjelmaan. Tilaisuuden yhtenä pääpuhujana oli keittiömestari Markus Maulavirta. Markus vakuutti, että jos hän tekisi pihvin brasilialaisesta pihvihärän lihasta, jokainen meistä pitäisi ateriaa erinomaisena. Aivan sama, jos … Jatka lukemista Hyvä ruoka tulee vain hyvistä aineksista »

Poro on parasta!

Moni muistaa vuosikymmenien takaa iskulauseen ”Poro on parasta”. Näinhän asia edelleenkin on: poro on todellakin parasta maassamme tuotettua lihaa. Mielikuvatasolla suuri yleisö pitää poronlihaa erittäin hyvänä, mutta voi sitä hyvyyttä helposti palastellakin. Poronliha on maukasta. Poronlihassa on omaperäinen, riistamainen, jopa villin eksoottinenkin maku. Poro on helppo tunnistaa tavanomaisten tuotantolihojen joukosta, se erottuu edukseen. Kyselijöille ja … Jatka lukemista Poro on parasta! »