En kannata lihatonta lokakuuta

Maassa on kuulemma lihaton lokakuu. Kampanjaan on liittynyt noin 30 000 henkilöä, joka näkökulmasta riippuen on vähän tai paljon. Teemaan liittyen viime perjantaina A-Studio Streamissa oli keskustelu, jossa osin väitettiin kaiken punaisen lihan olevan vahingollista ihmiselle, osin painotettiin lihan laadulla olevan yhtä paljon merkitystä terveyteen kuin sen syönnillä yleisesti. Puhdas, luonnonmukainen liha nautittuna juuresten ja vihanneksien kanssa sai ainakin yhdeltä asiantuntijalta synninpäästön. Ja lihan hyvää makua keskustelussa yksimielisesti arvostettiin.

Syöpäjärjestöjen suositusten mukainen maksimimäärä punaista lihaa on 300 g viikossa. Ja erään katselijan lähettämässä kommentissa kaikkea lihan syömistä pidettiin epäterveellisenä, epäeettisenä, ympäristövaikutuksiltaan huonona ja kaiken kaikkiaan tarpeettomana.

Kaikki imettäväiset – ihmiset, lemmikit, tuotantoeläimet ja villieläimet – käyttävät luonnon resursseja. Vettä, kasveja, osin toisia eläimiä. Kyllä sillä ympäristövaikutuksia on, mutta niistähän ei päästä täysin eroon niin kauan kuin imettäväisiä maapallolla asuu. Totta on sekin, että kaikkia maailman ihmisiä ei kyetä lihalla ruokkimaan.

Poronliha on lihoista parhaita:
-maukasta ja mureaa
-puhdasta, luonnonmukaista ja ekologista
-runsasproteiinista ja vähärasvaista
-ravintoarvoiltaan erinomaista
-myös allergisille sopivaa.

Henkilökohtaisesti en innostu äärijyrkistä mielipiteistä puoleen tai toiseen, tässäkään asiassa. Rohkenen epäillä, että tiukasti yksipuoliset tutkimustulokset johtuvat tutkimuksen olettamusten rajaamisista ja yksinkertaistetuista perusolettamuksista. Kun uusia tutkimuksia tehdään, johtopäätökset muuttuvat. Tästä on lääketieteen ja ravitsemustieteen alueilta viime vuosikymmenien ajalta runsaasti esimerkkejä. Useakin ruoka on ”todistettu” vuoron perään terveelliseksi ja epäterveelliseksi.

Esi-isämme ovat vuosisatojen ajan olleet sekaravinnon syöjiä ja käyttäneet lihaa, kalaa, juureksia, kasviksia, marjoja, viljaa jne. Sopeutuminen johonkin painottuvaan tai jotain vailla olevaan ravintoon on mahdollista (esimerkiksi eskimot tulevat hyvin toimeen ilman kasviksia), mutta tapahtuu vain vähitellen, usean sukupolven aikana. En voi pitää terveellisenä, että yks kaks yksipuolistaisimme ravintoamme esimerkiksi jättämällä lihan kokonaan pois.

Yritän suhtautua tähän viimeisimpäänkin villitykseen terveellä järjellä ja jatkan nauttimista monipuolisesta ja laadukkaasta ruoasta.

Kerro tästä muille:

Jätä vastaus

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>