Kaamos väistyy -tervetuloa Lapin upeaan talveen!

Näinä päivinä Utsjoellakin aurinko näyttäytyy ensi kertaa kaamoksen jälkeen, kun Helsingissä päivän pituus on jo lähes seitsemän tuntia. Tämä kertoo maamme pituudesta ja sen myötä melkoisista  eroista myös valoisuuden suhteen. Reilun parin kuukauden päästähän taas valoisuus ja päivän pituus kääntyvät pohjoisen eduksi.

Pakkasia ei tänä talvena ole paljon ollut, ei Lapissa eikä etelässä. Se tarkoittaa, että maakaan ei ole roudassa eivätkä suot kunnolla jäässä. Mutta kun luntakaan ei ole paljon, lähiviikkojen säät ratkaisevat talven etenemisen. Jos pakkasia tulee ennen lunta, maapohja kyllä jäätyy.

Ennen joulua Ivalon paliskunnan erotuksissa oli tauko, sillä liian lämpimien kelien vuoksi porot hajaantuivat liian laajalle alueelle ettoamista eli kokoamista ajatellen. On monia paliskuntia, joissa tilanne on paljon vaikeampi: upottavan maaperän tai vähälumisten louhikkojen vuoksi liikkuminen on vaikeaa sekä poroille että poromiehille. Lauhan alkutalven etu on, että porot eivät ole menettäneet vararavintoaan eli painoaan pakkasten vuoksi eli erotuksista saatava uusi liha on edelleen erinomaista. Lihavalikoimakin on erotusten jatkuessa edelleen laaja.

Lapin asukkaat ovat tottuneet kaamokseen eivätkä siitä yleensä masennu, mutta auringon ilmestyminen taivaanrannalle ilahduttaa suuresti. Iloitkaamme siitä kaikki! Ja te etelän märässä, mustassa alkutalvessa kärsineet ystävämme: tervetuloa Lappiin hohtaville hangille joko koulujen hiihtolomien aikana tai sen jälkeen aina vappuun asti!

Kerro tästä muille:

Jätä vastaus

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>