Kuningasrapua amerikkalaisittain

Amerikassa lähes kaikki myynnissä oleva kuningasrapu on valmiiksi keitetty joko pyyntialuksella tai heti satamaan saavuttua ja sen jälkeen pakastettu. Se taas tarkoittaa, että amerikkalaiset valmistusohjeet eivät sisällä kypsentämistä vaan ainoastaan ravun lihan kuumentamisen osana aterian valmistamista.

Sulata

Sulata kuningasravun jalat yön yli jääkaapissa. Jos kiire yllättää, voit sulattaa ne myös kylmän, juoksevan veden alla varsin nopeasti.

Kuumenna

Kuumentamistapoja on useita. Amerikassa yleisin lienee käyttää kaksiosaista höyrykattilaa. Ulommaisen osan pohjalle lasketaan kuumennettava vesi sekä hiukan suolaa ja sen sisälle pannaan sisempi osa, joka ei ulotu ulommaisen osan pohjalle eli veteen asti ja jonka pohjassa ja reunoilla on pieniä reikiä höyryä varten. Päällimmäiseksi tulee kansi. Ravun palat laitetaan kattilaan vasta, kun vesi kiehuu ja niiden kuumentaminen vie aikaa noin 10 minuuttia. Ohjeissa ei tuoda esiin eikä minulla ole siitä kokemusta, kauanko raa´an ravunlihan kypsentäminen höyryttämällä kestäisi. Kypsyyttä voi tietysti kokeilla ottamalla pala ravun lihaa ja halkaisemalla se esimerkiksi 15 minuutin höyryttämisen jälkeen. Amerikassa käytetään myös isoja hummerikattiloita, joiden pohjalle laitetaan metallinen kehikko pitämään kypsennettävä äyriäinen höyryssä veden yläpuolella. Käy hyvin myös kuningasravulle, kunhan kehikko on tarpeeksi tiheä eivätkä ravun jalat pääse veteen.

Toinen suositeltu tapa on kuumentaminen uunissa. Asettele ravun palat matalalle uunipellille vierekkäin, lisää kuumaa vettä enintään 0,5 cm verran sekä hiven suolaa ja peitä pelti mahdollisimman tiiviisti alumiinifoliolla. Kuumenna 180 °C uunissa 7-10 minuuttia. Ravun jalkojen joukkoon voit halutessasi lisätä sitruunaviipaleita tai voidella jalat ennen pellille asettamista öljyllä, johon olet puristanut pari valkosipulin kynttä.

Kolmas tapa kuumentaa ravun liha on keittäminen vähäsuolaisessa vedessä 5-6 minuuttia. Amerikkalaisissa ja aasialaisissa ohjeissa keittämistä suositellaan usein välttämään, koska sen väitetään vievän osan aromeista mennessään ja erityisesti vähentävän kuningasravun herkullista makeutta. Tarkoittaako suositus välttää juuri toiseen kertaan keittämistä jää arvoitukseksi, koska keittämistä heti pyynnin jälkeen perustellaan nimenomaan tuoreuden ja aromien säilymisellä. Raakapakastetun, sulaneen ravun keittäminen kypsäksi vie aikaa noin 10 minuuttia.

Neljäs tapa on grillaaminen. Voitele ravunlihapalat öljyllä, että ne eivät tartu alustaan ja grillaa niitä keskilämmöllä noin 5 minuuttia per puoli.

Viides käytetty tapa on kuumentaa ravun liha mikroalltouunissa.

Tarjoa

Amerikkalaiset syövät paljon hummeria ja klassinen tapa tarjota sitä on yksinkertainen: keitetty tai höyrytetty hummeri jokaisen lautaselle, viereen tarpeelliset työkalut ja kuppi voisulaa, johon hummerin palaset kastetaan ennen suuhun laittamista. Paahtoleipää on usein myös tarjolla, myös salaattia.

Sama klassinen yksinkertaisuus on huippusuosittua myös kunigasravun kanssa: lämmitettyjä kuningasravun paloja, voisulaa ja sitruunalohko kullekin syöjälle. Jos kuningasrapu on tarkoitettu pääruokalajiksi, tarjoa lisäksi salaattia, leipää, kypsennettyjä vihanneksia tms.

Inspiraatioita tähän ohjeeseen on löytynyt mm. sivuilta
https://whatscookingamerica.net/Q-A/KingCrab.htm ja
https://www.thehungrymouse.com/2011/07/09/how-to-cook-king-crab/ sekä
https://www.alaskankingcrab.com/blogs/resources/how-to-cook-alaskan-king-crab.

Suomalaisia ja norjalaisia reseptejä:

kuningasravun valmistusohjeet

 

 

 

 

Lisää tietoa kuningasravusta voit lukea tästä >

Kuningasrapua voit ostaa verkkokaupastamme:

verkkokauppaan

Kerro tästä kavereille: