Kuningasrapua aussien tapaan

Australian mantereen eteläpuolella olevasta Tasmanian merestä pyydetään runsaasti sekä kalaa että äyriäisiä. Siellä elää muun muassa Tasmanian jättiläisrapu, jota kutsutaan myös nimellä kuningasrapu (Giant Tasmanian King Crab). Se ei juurikaan muistuta Kamtsatkan, Alaskan ja Norjan vesien kuningasrapua eikä muitakaan kuningasravuiksi yleisesti kutsuttuja lajeja. Australiassa tasmanialainen jätti on suosittu ja arvostettu äyriäinen.

Kun punaisen kuningasravun jalkojen lihat saadaan kuoristaan irti kokonaisina ja niistä siksi syntyy näyttäviä annoksia, useimpien muiden rapulajien syötävä liha on kehon suojana olevan kuoren alla ja saadaan esiin pieninä palasina, mistä syystä sitä käsitellään ravunlihamassana. Näin myös Tasmanian jättiläisen kohdalla. Mutta olisiko siinä ideaa, että valmistaisi kuningasravun pienistä jalkapaloista aterian aussireseptin mukaan?

Australialaiset ovat varsin rentoa ja sosiaalista väkeä, mitä kuvastanee myös oheisen reseptin mitoitus peräti 16 hengen partya varten! Pienempää ateriaa tekevän pitää itse muuntaa annetut määrät oman tarpeensa mukaisiksi. Pienenä ohjeena aussit kertovat kahvikupin olevan 250 ml, teelusikan 5 ml ja ruokalusikan 20 ml. On sitten toinen asia, tarvitseeko mittoja kovin täsmällisesti noudattaa vai riittääkö suuntaa antava soveltaminen.

Crabmeat Supreme
Ainekset:

1 kupillinen pilkottua sipulia
1 kupillinen silputtu vihreää paprikaa
1 kupillinen silputtua selleriä
500 g voita
1 kg ravun lihaa, esimerkiksi kuningasravun pienten jalkojen lihaa pienittynä
1/2 kupillista pilkottua persiljaa
4 tlk suolaa
1 tlk Tabascoa
2 sitruunan mehu
60 g säilykepaprikaa valutettuna ja pilkottuna
1,5 kg purkillinen pieniä sieniä valutettuna
1 kupillinen sherryä
1 kupillinen vehnäjauhoja
1 tlk pippuria
4 kupillista maitoa
1 kupillinen murennettuja suolakeksejä

Ohje:

1. Kypsennä isolla paistinpannulla puolessa voimäärästä sipuli, pippuria ja selleri, mutta älä ruskista.
2. Nosta pannu pois liedeltä ja lisää ravun liha, persilja, 2 tlk suolaa, Tabasco, sitruunamehu, paprikat, sienet ja sherry.
3. Yhdistä kattilassa vehnäjauhot, loput suolasta sekä pippuria, laita kattila liedelle kuumenemaan.
4. Lisää kattilaan maitoa vähän kerrassaan ja kypsennä kunnes seos on hyvin sekoittunut.
5. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon loput voista pieninä erinä ja sekoita, kunnes voi on sulanut.
6. Yhdistä rapupaistos paistinpannusta kattilaan ja sekoita huolellisesti.
7. Kaada seos vuokaan ja sirottele suolakeksimurut sen pintaan.
8. Paista 160 °C uunissa noin 20 minuuttia.

Tämä resepti on mukaillen suomennettu osoitteesta http://www.sea-ex.com/recipes/recipe/crab-supreme.htm.

Suomalaisia ja norjalaisia reseptejä:

kuningasravun valmistusohjeet

 

 

 

 

Lue lisää kuningasravusta >

Kuningasrapua voit ostaa verkkokaupastamme:

verkkokauppaan

 

 

Tilaa sähköpostiisi ilmoitus seuraavista blogiartikkeleista >
Kerro tästä muille: