Kuningasrapua malesialaisittain

Lähdin etsimään kuningasrapua malesialaisittain valmistettuna, koska maalla on rantaviivaa peräti 4 675 km. Liittovaltio koostuu Malakan niemimaasta sekä Borneon pohjoisosasta, joiden välillä Etelä-Kiinan merta on purjehdittavana vähintään reilut 500 km. Suurten naapurimaiden ruokakulttuuri on vahvasti ja monipuolisesti osana maan keittiötä, mikä näkyy raaka-aineissa, mausteissa ja valmistustavoissa.

Kuningasrapureseptejä Malesialaiseen tapaan löysin vähän yllättäen parhaiten Pohjois-Amerikasta, ilmeisesti malesialaistaustaiselta ruokablokkaajalta. Tähän valitsemani resepti on alun perin lähtöisin kuningasrapuravintolasta Kuala Lumpurissa.

Creamy Butter Crab
Ainekset

4 kpl             kuningasravun isoja jalkapaloja (yksi syöjää kohti)
1,5 kuppia   nestemäistä maitotiivistettä (evaporated milk)
100 g           voita
0,5 tlk           hienoa suolaa
1 tlk              hienoa sokeria
1 tlk              maissitärkkelystä (esim. Maizena)
3 rkl              vettä
2 vartta        curryn lehtiä
5 kpl             punaista chiliä

Maitotiivistettä voi löytyä etnisistä kaupoista tai jopa hyvinvarustetuista tavallisista ruokakaupoistakin, mutta huomaa, että ostat vain sokeroimatonta tiivistettä (evaporated milk) etkä kondensoitua maitoa (condenced milk), joka on vahvasti sokeroitua ja tarkoitettu lähinnä leipomiseen. Voit toki yrittää haihduttaa tavallisesta maidosta vettä pois n. 60 %, jolloin jäljelle jää sakea tiiviste, mutta tämä on haasteellinen työvaihe. Kuohukermaa käytetään ruoanlaitossa samoihin tarkoituksiin kuin maitotiivistettä ja voit tietysti kokeilla sitäkin.

Curryn lehtiä löytyy varmimmin etnisistä kaupoista, joissa myydään myös punaista chiliä joko tuoreena tai murskattuna ja kuivattuna. Chili on erittäin vahvaa. Ensi kertaa kokeilevan kannattaa olla varovainen annostelussa ja erittäin varovainen nimenomaan tuoreen chilin käsittelyssä, sitä ei missään nimessä saa joutua esimerkiksi käsistä silmiin. Miedompi ja suomalaisille ehkä siksikin mieluisampi vaihtoehto voisi olla cayennepippuri, joka antaa ruoalle hyvin samanlaisen maun. Kokonaiset pippurit voi itsekin murskata, mutta kaikkein helpointa on käyttää jauhettua pippuria. Annostelu maun mukaan, maistella kannattaa ennen ravunlihan lisäämistä pannuun.

Ohjeet

1. Avaa kuningasravun jalan kuori ja joko jätä ravun irrotettu liha kuoren puolikkaaseen tai poista se kuoresta kokonaan.
2. Sekoita maissitärkkelys veteen ja jätä odottamaan.
3. Kuumenna wokki- tai paistinpannu keskikuumaksi.
4. Sulata voi ja lisää curryn lehdet sekä punainen chili. Kun pannusta nousee curryn ja chilin tuoksu, lisää ravut ja sekoita jatkuvasti, kunnes ravun liha alkaa muuttaa väriä.
5. Lisää maitotiiviste, sekoita, pane kansi pannun päälle ja laske lämpötilaa.
6. Anna hautua kannen alla 5 minuuttia ja lisää veteen sekoitettu maissitärkkelys suurustamaan liemi.

Alkuperäisen reseptin mukaan rapu suositellaan tarjottavaksi heti kuumana ja ruskeiksi uppopaistettujen kiinalaisten bun-sämpylöiden kanssa, mutta meidän kaupoistamme löytyvät paistovalmiit sämpylät ovat varmastikin käyttökelpoinen vaihtoehto.

Löytämäni resepti on nähtävissä osoitteessa https://rasamalaysia.com/creamy-butter-crab-recipe/ Ja siinä viitataan kiitoksin reseptin alkuperäiseen kehittäjään. Resepti on tehty muillekin ravuille kuin kuningasravulle ja annoksista otetut kuvat ovat sen mukaisia. Ja näyttäviä.

 

Suomalaisia ja norjalaisia reseptejä:

kuningasravun valmistusohjeet

 

 

 

 

Lue lisää kuningasravusta >

Kuningasrapua voit ostaa verkkokaupastamme:

verkkokauppaan

 

 

Tilaa sähköpostiisi ilmoitus seuraavista blogiartikkeleista >
Kerro tästä kavereille: