Liha otsikoissa

Liha on esillä julkisessa keskustelussa, joskus hyvässä, joskus pahassa. Tässä polimintoja kuluneen syksyn ajalta.

Karppaaminen
Ihminen on luonnostaan sekaravinnon syöjä ja elimistön sopeutuminen radikaalisti yksipuolistettuun ruokavalioon sekä kaikkien elimistön tarvitsemien rakennusaineiden saaminen siitä vaatii uskoakseni ainakin kymmenen sukupolven ajan. Esimerkkinä eskimot, joiden elimistö on oppinut tulemaan toimeen kokonaan ilman kasviksia.

Uskon, että karppaus voi toimia joillakin hyvänä laihdutuskeinona, mutta itse en lähtisi syömään vähähiilihydraattista ravintoa jatkuvasti, puhumattakaan että uskaltaisin tarjota sitä kasvaville lapsille.

Lihansyönnin vähentäminen
Viime aikoina tätä on kampanjoitu vetoamalla kasvisruoan lihaa pienempiin ilmastovaikutuksiin. On myös argumentoitu, että lihakarjan kasvattamiseksi tarvittava rehu vie viljelyalaa ruokakasveilta. Lienee kiistatonta, että maailman koko väestön ruokkiminen lihavoittoisella ruoalla on mahdotonta. Liha on varmastikin varakkaimpien ravintoa, mutta ei kulutuksen henkeä kohti tarvitse välttämättä enää kasvaa, kenties päin vastoin. Hyvä liha on silti erinomainen ravintoaine.

Eläinten hyvinvointi
Aktivistit ovat taas kuvanneet sikafarmeja ja julkaisseet videoita sairaista ja loukkaantuneista eläimistä. Kyllä luonnonvaraisetkin eläimet sairastuvat, loukkaantuvat, käyvät keskenään kamppailua reviireistä tai laumojen isännyyksistä sekä syövät toisia eläimiä tai tulevat syödyiksi. Viimeisin arvio tämän kevään poronvasoista on, että 20 % on joutunut petojen ruoaksi! Mutta eihän sikojen tai muiden tuotantoeläinten huono kohtelu mieltä ylentävää ole. Miksi ihmeessä lihan hinnan on pöydässämme oltava niin alhainen, että jostakin tärkeästä on pakko tinkiä?

Ravinto vai nautinto
Pikkupoikina sanottiin, että suomalaisten pääelinkeinot ovat syöminen ja nukkuminen. Ruoka on tietysti välttämätöntä ravinnon eli energian saamiseksi, mutta lisäksi se tarjoaa suuria makunautintoja. Ei sorruta ylilyönteihin joulunakaan, mutta iloitaan hyvistä, monipuolisista ruokapöytien antimista. Olemme varmasti sen märän ja pimeän syksyn jälkeen ansainneet.

Kerro tästä muille:

Jätä vastaus

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>