Lisman ministerit

Sodan jälkeen kesällä 1945 Lisman porokylään Inarin kunnassa, noin puolimatkassa kirkonkylältä Kittilään päin, tuli kenenkään kutsumatta mies, joka pani merkkejä maahan ja mittaili niitä tärkeän näköisenä. Kyläläiset ihmettelemään, kuka hän oli ja mitä hän teki. Vakuuttavan oloinen vieras kertoi olevansa ministeri ja erottavansa kylästä maata valtion tarpeita varten.

Lismalaiset kestitsivät vierasta ja halusivat kovasti tietää, oliko maan ottaminen valtiolle todella tarpeellista ja voisiko sen mitenkään välttää. Ylhäinen vieras kuunteli perusteluja ja lupasi harkita asiaa. Pian hänelle tarjottiin majoitus ja paikallisen vieraanvaraisuuden mukaisesti, totta kai, häntä syötettiin ja juotettiin koko vierailun ajan. Tarjoilulistalla olivat myös sodan jälkeen harvinaiset ja kalliit kahvi sekä tupakka. Ministeri piti kylän väestä ja lupasi auttaa heitä maanlunastusasian lisäksi huhutun setelinleikkauksen aiheuttaman taloudellisen menetyksen välttämisessä. Jos kyläläiset antaisivat hänelle rahansa, hän vaihtaisi ne valtion obligaatioihin, jotka eivät menettäisi arvoaan. Hän lupasi myös korvata kylässä polttamansa tupakan lähettämällä sitä lentokoneella heti virkapaikalleen palattuaan.

Kun ministerin housut olivat maastossa nuhrautuneet ja repeilleet, hänet vaatetettiin hienoimmasta poronnahasta tehdyillä housuilla. Hänen lähtiessään syksyllä kohti etelää useimmat, hyväuskoiset kyläläiset antoivat mukaan käteisen rahansa. Aivan kaikki eivät häneen luottaneet ja väen kesken syntyi kiistaakin asiasta.

”Ministeristä” ei sen koommin kuultu mitään ja varansa menettäneet kyläläiset olivat huijatuksi tulemisestaan tietysti kovin häpeissään. Varsinkin, kun eräs inarilainen poromies teki tapauksesta pilkkalaulun.

Lisman kylässä vieraili ministeri myös lokakuussa 2011. Tällä kertaa sinne saapui asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru, ja nyt nimenomaan asukkaiden kutsumana. Vierailun aiheena oli kyläläisten vaatimus saada viestintälaissa luvattu puhelinyhteys ja laajakaista myös lismalaisille. Asiaan tarttunut ministeri sai myös valtakunnallista myönteistä julkisuutta asiasta. Ministerin ja Soneran aluejohdon suulla luvattiin sekä lyhyessä ajassa rakentaa uusi, Lismaan kuuluvuuden tuova 3G -tukiasema että myös satelliittilaajakaistayhteys, joka myöhemmin korvataan valokuidulla.

Toistaiseksi lupaukset ovat vasta lupauksia, mutta tällä kertaa niiden lunastamiseen voi perustellusti uskoa. Lismalaisten aktiivisuudelle ja pontevuudelle oikeuksiensa puolustamisessa saamme kaikki nostaa hattua.

Kerro tästä muille:

Jätä vastaus

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>