Noutopisteverkkomme: edelläkävijä ja ainoa lajissaan

Aloitimme pilottina noutopisteyhteistyön silloisen Tradekan, nykyisen Suomen Lähikaupan kanssa lähes viisi vuotta sitten, syksyllä 2008. Konsepti oli alusta alkaen asiakkaillemme mieluisa ja toimivuus oli myös kunnossa heti startista. Onnistuneen pilotoinnin jälkeen yhteistyö vakiintui jo kolmisen vuotta sitten.

Pakasteiden noutopisteverkostomme on edelläkävijä ja edelleenkin ainutlaatuinen koko maassa.

Kahden suurimman ruokakauppaketjun puristuksessa toimiva Lähikauppa on joutunut määrittelemään konseptinsa uusiksi ja muokkaamaan myymäläverkostoaan kovalla kädellä. Tällä hetkellä näkymät ovat varovaisen myönteiset, kannattavuus ylittää vähimmäisrajan ja parempaan tulevaisuuteen on perusteltua uskoa, erityisesti uuden omistuspohjan myötä. Euromarketeja oli pilotin käynnistyessä 23, nyt niitä on enää kolme. Valintatalojenkin joukosta on noutopisteitä poistunut, mutta onneksi verkosto ei ole harventunut merkittävästi. Siwoja on mukana rajoitetusti, mutta tärkeinä pisteinä.

Miksi sitten Lähikauppa oli kiinnostunut yhteistyöstä, kun isommat eivät katsoneet voivansa tällaista palvelua Deliporolle tarjota? Asemoidessaan itseään kilpailutilanteessa Lähikauppa päätti panostaa lähipalveluihin. Tärkein osa-alue oli pakettipalvelut, joissa jokainen myymälä toimii tänään Matkahuollon pakettipisteenä, jossa voi sekä vastaanottaa että lähettää paketteja. Sen kylkeen pienivolyyminen poronlihakin sopii strategiaan istuen. Muita lähipalveluja ovat lukuisat asiamiespostit, veikkauspisteet, pesuloiden palvelupisteet jne.

Suuri yleisö on ottanut lähellä sijaitsevat pakettipisteet myönteisesti vastaan. Kesällä 2012 tehdyssä tutkimuksessa peräti 59 % vastanneista oli käyttänyt pieniä lähikauppoja pakettipalveluissa. Kioskit, huoltoasemat ja suuremmat ruokakaupat olivat selvästi perässä. Kun kysyttiin vastaajan suosikkia pakettipalvelupisteenä, perinteiset postin pisteet olivat vielä ilmeisesti tottumusten myötä ykkösinä (45 %), pienet lähikaupat jo tukevasti kakkosina (29 %). Ne asiakkaat, jotka ovat usein käyttäneet lähikauppaa, suhtautuivat sen palveluihin positiivisimmin ja useimmin suosittelivat niitä eteenpäin.

Deliporon kokemukset ovat erittäin myönteiset. Kuluneena syksynä oli kyllä kolme tapausta, joissa uusi kassatyöntekijä etsi pakettia Matkahuollon listoilta eikä löytänyt, jolloin asiakkaamme joutui lähtemään myymälästä tyhjin käsin. Asiat selvitettiin ja Lähikauppa on jo korjannut asian informaation sekä koulutuksen uusimisella.

Deliporolla voimme iloita siitä, että olemme päässeet kehittyvän palveluverkoston yhteistyökumppaniksi. Ja tuleehan sieltä 1bonustakin niille, jotka ovat kanta-asiakkaita.

Saamme silloin tällöin ehdotuksia siitä, että jonkun asiakkaan lähellä oleva Valintatalo tai Siwa olisi hyvä noutopiste. Myymälä voi kuitenkin hoitaa noutopistetehtävän vain, jos sillä on riittävä pakstetila, käytännössä pakastehuone. Tämä rajoittaa mahdollisuuksia verkoston laajentamiseen. Jämsän alueella noutopisteenä on M-Market ja Vaasan saaristossa Björköbyssä yksityinen kyläkauppa. Vantaalla paketteja voi noutaa myös pakasteterminaali KWH Freezestä. Suurista kaupungeista meiltä puuttuu piste vain Seinäjoelta. Mahtaisiko tämän lukijoista jollakin olla vinkkejä ratkaisuksi, kun kaupungin Siwat eivät tule kysymykseen pienuutensa vuoksi?

Kun eilen Euroopan keskuspankin edustajakin piti Suomen vähittäiskaupan keskittyneisyyttä talouden ja inflaatiokehityksen kannalta riskitekijänä, asialle varmaan pitäisi tehdä jotakin. Kenen pitäisi? Hallituksen? Opposition? Virkamiesten? Ei – me, sinä ja minä voimme suoraan vaikuttaa asiaan! Tehdään aluksi vaikka kolmasosa ostoksistamme muualla kuin kahdessa isossa ketjussa, esimerkiksi kautta maan hyvin palvelevassa Suomen Lähikaupan myymäläverkossa Valintataloineen, Siwoineen ja Euromarketeineen. Johan rupeaa kahden suuren markkinaosuus laskemaan! Ja ruikutus vähenee. Poronlihankin ostamme tietysti D…

 

 

Kerro tästä muille:

Jätä vastaus

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>