Petovahingot korvataan täysimääräisesti

Poronomistajia huolestuttanut petovahinkojen korvaamisen mahdollinen leikkaaminen on päättynyt onnellisesti. Maa- ja metsätalousministeriö on ilmoittanut vahingot koirvattavan töysimääräisesti, koska eduskunta myönsi suurpetovahinkojen korvaamiseen 3,22 miljoonaa euroa lisämäärärahaa. Valtaosa vahingoistahan koituu porotaloudelle.

Deliporo eivätkä sen omistajat omista poroja, joten meillä ei ole omaa poroa ojassa. Pakko on silti muistuttaa, että korvauksia maksetaan vain löydettyjen raatojen perusteella ja että kokemusperäisesti saman verran petojen syömistä poroista jää kokonaan löytymättä.

Kuten blogissammekin on todettu, suurin vahingon aiheuttaja on ollut ahma viime vuodesta kaksinkertaistuneine tappomäärineen. Ahmat aiheuttivat poronhoitoalueella enemmän vahinkoja kuin kolme muuta suurpetoa eli susi, karhu ja ilves yhteensä koko maassa.

Suurpedot aiheuttivat viime vuonna yli 7 miljoonan euron vahingot. Porotalouden vahingot nousivat edellisvuoden vajaasta 4,9 miljoonasta yli 6,8 miljoonaan euroon.

Poromiehet odottavat, että ahmakannan hoitosuunnitelma valmistuisi todella pian ja että ahmoja voitaisiin sitten ruveta harventamaan ainakin pakottavilta osin. Tästähän tulisi valtiontaloudellekin selvää säästöä näinä vaikeina aikoina, kuten edellä esitetyt luvut selvästi osoittavat.

Kerro tästä muille:

Jätä vastaus

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>