Poro ja sienet

Poro ja sienet sopivat mainiosti yhteen makujensa puolesta. Se ei ole yllättävää, kun muistamme sienten olevan loppukesästä porojen halutuimman ja tärkeimmän ravinnon. Leikkisästi voisi sanoa, että kun eräät kasvattajat ylpeästi nimittävät tuotteitaan viljapossuiksi ja toiset rypsipossuiksi korostaakseen ravinnon tekevän heidän lihastaan tavanomaisesta poikkeavaa, poromiehet voisivat joukolla kutsua tuotettaan herkkutattiporoksi.

Sieniä voidaan käyttää poronlihan kanssa ainakin kolmella eri tavalla. Ensinnäkin sieniä voidaan käyttää mausteena eli antamaan lisämakua pororuoalle. Niitä voidaan lisätä mm. porojauhelihaan, poronkäristyslihaan ja porokeittoon.

Toiseksi sienistä voidaan tehdä mainioita lisäkkeitä poroaterialle. Sienikastikkeet, -muhennokset sekä -paistokset ovatkin erinomaisia lisäkkeitä, joilla ateriaan saadaan sekä makua että nykyisin niin paljon ylistettyä terveellisyyttä.

Kolmas tapa yhdistää sieniä ja poroa on tehdä sienistä yksi aterian ruokalajeista. Sienikeitto on varmaankin niistä yleisin, mutta sienimunakaskin toimii yhtenä osana ateriaa ja jälkiruoaksi voi tarjota niinkin yllättävän herkun kuin sienijäätelön.

Melkein kaikki ruokasienet sopivat yhdistettäviksi poroaterioihin, mutta aivan parhaasta päästä ovat tatit, suppilovahvero, kantarelli ja korvasieni. Nämä sienet onkin valittu Deliporon tuotevalikoimaan sienimestari Esko Holopaisen suosituksesta. Pitkän linjan Lapissa kannuksensa ansainnut pohjois-pohjanmaalainen keittiömestari Esko on vuosikymmeniä kerännyt sieniä ja käyttänyt niitä niin omassa kuin ravintoloidenkin keittiöissä. Vuodesta 2009 lähtien hän on tarjonnut lähinnä ravintoloille sienten välityspalvelua yrityksessään Sienestä Oy. Yritys ostaa sieniä hyväksytyiltä poimijoilta ennen kaikkea Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueella, mutta myös Pohjois-Savosta ja Pohjois-Karjalasta sekä Etelä-Lapista. Sienet tulevat Kontiomäellä sijaitsevaan laitokseen lajittelua, puhdistusta ja esikäsittelyä sekä pakkaamista ja lähettämistä varten. Tavoitteena on tehdä sienet käyttövalmiiksi niin, että ravintolassa säästytään työläiltä, aikaa ja tilaa vaativilta esikäsittelyiltä ja päästään suoraan ruoan valmistusvaiheeseen. Motto: pakasteesta pannuun. Samat edut ovat tarjolla niille Deliporon asiakkaille, jotka eivät syystä tai toisesta hanki sieniään itse keräämällä.

Lue lisää Deliporon valikoimaan kuuluvista sienistä >

Tilaa sähköpostiisi ilmoitus seuraavista blogiartikkeleista >