Kuningasrapu

Kuningasrapu on nykyisin yksi arvostetuimmista Jäämeren herkuista. Monien kulinaristien mielestä se kilpailee tasavertaisesti hummerin kanssa maukaimman äyriäisen tittelistä.

Suurimpiin äyriäisiin kuuluva kuningasrapu voi kasvaa jopa 15 kg painavaksi ja sen jalat yli metrin mittaisiksi. Valtaosa saaliiksi päätyvistä ravuista on muutaman kilon painoisia. Tärkein kalastuskausi Norjassa on marras-joulukuu.

Parasta kuningasravuissa ovat isot jalat. Niiden käsittely on helppoa ja niissä on eniten lihaa. Pienissä jaloissa on vähän vähemmän lihaa ja niiden käsittely on vähän työläämpää, mutta maku on yhtä hyvä kuin suurissa jaloissa. Jäljelle jää jalkojen irrottamisen jälkeen jalan tyviosia ja vähän muutakin ja niitä voidaan kutsua sekapaloiksi. Jalan tyviosien liha on erinomaisen maukasta sekin, mutta lihakset ovat kuorien ja rustojen väleissä sekä takana ja siksi niiden esiin kaivaminen on melkoista askartelua. Hummerihaarukka tai muu hyvin kapea haarukka on suureksi avuksi. Kiireettömällä aterialla tämä kaivelu on mukavaa yhdessäoloa ja muistuttaa muutenkin perinteistä suomalaista jokiravun syöntiä. Kokeneen kalaravintolakokin mukaan se taskuravun tavoin palkitsee syöjänsä.

Myymme kuningasrapua kolmena 1 kg pakettiversiona ja Michelin-kokki Jarmo Vähä-Savon laatimat valmistusohjeet voit ladata alla olevasta linkistä. Niillä pyrimme auttamaan ensikertalaista kotikokkiakin saamaan ravusta täyden nautinnon irti.

Jäämerellä kuningasrapu on vieraslaji. Voit lukea lisää sen tulosta Tyynestä valtamerestä Kamsatkan niemimaan tuntumasta Kuolaan ja edelleen Pohjois-Norjan rannikolle tästä >

Lataa kuningasravun valmistusohjeet tästä >