Kuningasrapu

 

Kuningasrapu on nykyisin yksi arvostetuimmista Jäämeren herkuista. Monien kulinaristien mielestä se jopa voittaa hummerin kilpailussa maukaimman äyriäisen tittelistä.
Suurimpiin äyriäisiin kuuluva kuningasrapu voi kasvaa jopa 15 kg painavaksi ja sen jalat yli metrin mittaisiksi. Valtaosa saaliiksi päätyvistä ravuista on muutaman kilon painoisia. Tärkein kalastuskausi Norjassa on marras-joulukuu.

 

 

Syötävää kuningasravuissa on jaloissa, saksissa ja
olkapäissä. Panssarin suojaaman vartalon kummallakin
puolella on kolmen jalan ja niiden olkapään sekä
etummaisena olevan saksiraajan yhdessä muodostama
ja vartalosta irroitettava raajakimppu. Jalan paksumpi osa, 
reisi, sisältää runsaasti lihaa, joka on helposti
käsiteltävissä. Jalan ohuemmassa osassa, sääressä,
on yhtä hyvää lihaa, mutta sitä on suhteessa
vähemmän ja sen esiin saaminen on työläämpää.
Maukkaimpana, mutta vaikeimmin tavoitettavana
pidetään olkapään lihaa, joka vaatii kuorien ja
rustojen välistä esiin tullakseen melkoista askartelua.
Hummerihaarukka tai muu hyvin kapea haarukka on
suureksi avuksi. Kiireettömällä aterialla tämä kaivelu
on mukavaa yhdessäoloa ja muistuttaa muutenkin
perinteistä suomalaista jokiravun syöntiä. Kokeneen
kalaravintolakokin mukaan se taskuravun syönnin
tavoin palkitsee syöjänsä.

 

 

Norjan meriruokaneuvosto on julkaissut Godfisk- sivustollaan kuningasravun käsittelyohjeet, joiden suomennoksen voit ladata tästä >

 

 

 

Deliporo myy kuningasrapua kolmena 1 kg pakettiversiona (kuva alla).  Vasemmanpuoleisessa on isoja jalkapaloja eli reisiä, keskimmäisessä pieniä jalkapaloja eli sääriä ja oikeanpuoleisessa keskikehon paloja lähinnä olkapäistä, mutta niiden mukana voi olla myös saksiraajoja ja/tai jalkapaloja. Viimeeksi mainitussa paketissa on mukana 4 kpl ruostumattomasta teräksestä tehtyjä rapuhaarukoita, joilla olkapäiden kaivelu on suorastaan nautinnollista.

 

 

Norjan yleisradioyhtiö NRK on julkaissut 4 min 25 sek
uutisfilmin kuningasravusta ja sen pyynnistä. Selostus
on tietysti norjaksi, mutta ilman kielitaitoakin filmi on
katsomisen arvoinen.

 

 

 

 

Michelin-kokki Jarmo Vähä-Savon käsialaa ovat kuningasravun valmistusohjeet, jotka voit ladata alla olevasta linkistä. Mukana on yhteensä 13 reseptiä, joista osa norjalaisia linkkeineen edustaviin annoskuviin. Näillä ohjeilla kotikokkikin saa tästä hienosta äyriäisestä aikaan erittäin herkullisia aterioita.

 

 

 

 

 

Jäämerellä kuningasrapu on vieraslaji. Neuvostoliitto siirsi yksilöitä Tyynestä valtamerestä Kamsatkan niemimaan tuntumasta kalastuselinkeinoa kehittääkseen Kuolaan, missä laji menestyi ja levisi edelleen Pohjois-Norjan rannikolle. Ongelmiltakaan ei ole vältytty. Lue lisää >