Sienet

Ruokasienet ja nimenomaan metsäsienet ovat erinomaista ruokien raaka-ainetta. Niistä voidaan tehdä omia maukkaita ruokalajeja kuten sienikeitot, mutta hyvin usein niitä käytetään aterioilla kastikkeissa ja muhennoksissa sekä täytteinä tai makua antamassa. Sienet sopivat erittäin hyvin osaksi poro- ja kala-aterioita.

Valtaosa sienistä Suomessa kerätään kotitalouksien omaan käyttöön. Säilymään ne saadaan kuivaamalla tai pakastamalla. Jotkut sienilajit säilytetään suolaliemessä.

Osa sienestäjistä kerää sieniä myös myyntiin. Sieniä ostavat jotkut suurkeittiöt ja ravintolat suoraan, mutta löytyy myös joukko yrityksiä, jotka hankkivat sienet jatkokäsittelyä varten ja myyvät ne siten eteen päin. Yksi tällainen toimija on kainuulainen Sienestä Oy, jonka hankinta-alue on Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa ja Pohjois-Savo. Lapissa sienien esiintyminen on vaihtelevampaa, eikä niitä ole yhtä helppoa saada ostetuksi. Lapissa suuri osa sienistä menee porojen ravinnoksi.

Suurin osa Sienestä Oy:n tuotteista myydään käsiteltyinä ja pakastettuina ravintoloille. Kun yrittäjällä on pitkäaikainen keittiömestaritausta, hän on osannut kehittää tuotteet helppokäyttöisiksi. Niitä voidaan keittiössä ottaa sulatettavaksi ja käytettäväksi kerrallaan sopiva määrä niin, että isotöiset valmisteluvaiheet on valmiiksi tehty ja keittiöhenkilökunnan työ nopeutuu ja helpottuu.

Pieni osa tuotannosta myydään kotitalouksille, jotka pääsevät näin nauttimaan samasta helppoudesta kuin ammattikokit.

Kun kaikilla kotikokeilla ei ole mahdollisuuksia kerätä sieniä tarvettaan vastaavasti, Deliporo on ottanut myyntiin muutamia pakastettuja ruokasieniä. Valikoimasta löytyvät herkkutatit, suppilovahverot, kantarellit ja valmiiksi ryöpätyt korvasienet.