Poronkäristystä verkkokaupassa jo 15 vuotta

Olemme myyneet poronkäristystä ja paljon muutakin poronlihan verkkokaupassa jo 15 vuotta.

Poronkäristys on Suomen suosituin pororuoka ja sijoittuu kolmen kärkeen kysyttäessä suurelta yleisöltä, mitkä ovat suomalaisia kansallisruokia. Mutta poronlihasta saa toki paljon muutakin kuin käristystä. Mestarikokki Markus Maulavirran mukaan se on paljon monipuolisempi ruokana kuin naudan- tai sianliha. Poronlihaa tulee kuitenkin markkinoille rajallinen määrä, joka on vain alle puoli prosenttia kaikesta maassamme syödystä lihasta. Niinpä useimmat ruokakaupat eivät voi pitää valikoimassaan juuri muuta poroa kuin käristyslihaa ja mahdollisesti kylmäsavupaistia. Ja nekin on valittu usein edullisen hinnan eikä laadun perusteella.

Deliporon verkkokauppa perustettiin toimittamaan laajaa valikoimaa laadukaita poronlihatuotteita jokaisen kotikokin saataville ympäri maan. Deliporon merkittiin kaupparekisteriin heinäkuussa 2005 ja ensimmäiset poronlihatoimitukset tapahtuivat marraskuussa samana vuonna. Paljon tässä on 15 vuoden aikana pitänyt kokeilla ja paljon oppia. Seuraavassa tärkeimpiä havaintoja vuosien varrelta.

Poronliha on niukkana tuotteena kalliimpaa kuin massatuotantolihat ja sen toimittaminen pienehköinä erinä pakastekuljetuksina on kallista. Siksi asiakkaiksi ovat pääosin valikoituneet isohkoja eriä ostavat varttuneet ruokakunnat, joilla on ostovoimaa ja riittävät pakastintilat. Eniten myyty tuotteemme on koko ajan ollut puoli vasaa paloiteltuna, varmasti monipuolisuutensa ansiosta. Toisena on valmiiksi siivuttu porokäristysliha. Herkuttelevat kotikokit ovat olleet mieltyneitä kolmantena suosiossa olevaan poropihvipakettiin, varmasti hyvin perustein hekin. Ostajia on löytynyt myös poron kielelle, maksalle, kuivalihalle, savuporolle ja kaikille muillekin ruhonosille sekä jalosteille.

Perusasia toiminnassa onnistumiselle on ollut löytää hyvät poronlihan toimittajat. Jokaisen kumppanin pitää huolehtia tuotteidensa laadusta, sovituista toimitusajoista ja siitä, että kaikki tapahtuu sovitulla tavalla. Luotettavuus on sekä asiakkaiden että verkkokaupankin kannalta ensisijaisen tärkeää. Vaihtoehtoja on kokeiltu, joskus edullisemman hintatason houkuttelemana, mutta kun asioita ei ole hoidettu sovitusti, useimmat kokeilut on pitänyt lopettaa ja jatkaa vain luotettaviksi osoittautuneiden kumppanien kanssa. Laatu maksaa.

Luonnonolosuhteiden vaihteluun ja sen suureen vaikutukseen on pitänyt oppia sopeutumaan. Markkinoille tulevan poronlihan määrä vaihtelee olosuhteiden mukaan ja myös ajoituksessa voi tulla yllätyksiä, jotka sitten näkyvät toimituksissa asiakkaille. Tässä suhteessa elämme eri maailmassa kuin tehdastuotteita myyvät verkkokaupat.

Tuotteiden on verkkokaupassa oltava kiinteähintaisia eli määräpainoisia tai kappalemäärinä myytäviä. Alussa yritimme myydä minkä tahansa kokoisia ruhonosia. Niiden poiminta tilauksiin, punnitseminen sekä painon ja hinnan ilmoittaminen asiakkaalle teki ostamisesta sekä maksamisesta niin hidasta ja kömpelöä, että se pakotti löytämään ratkaisut kiinteiden hintojen onnistumiseksi. Asiakkaiden erikoistoivomuksia olemme kyllä koko ajan pyrkineet erikseen poroerotusten aikaan toteuttamaan.

Logistiikka on vaikein asia verkkokaupassa, aivan erityisesti pakasteita myytäessä. Kotiinkuljetuskokeilusta aloitimme, mutta se ei oikein sillä konseptilla toiminut. Siitä siirryimme noutopisteverkoston etsimiseen ja rakentamiseen sekä pakettien luovuttamiseen autosta ajoreittien varrella. Tämän teki mahdolliseksi yhteistyö pienen, joustavan ja asiat huolellisesti loppuun asti hoitavan sodankyläläisen kuljetusyrityksen LaCotran kanssa. Kustannuksiakin saatiin alaspäin verrattuna suurten kuljetusyritysten veloituksiin. Olemme edelleen ainoa verkkokauppa, jolla on todella toimiva pakastelogistiikka Suomessa lähes 100 noutopisteenä toimivan K-Marketin ja Supermarketin muodostaman verkoston muodossa.. Ja saattaa tuo kotiinkuljetuskin vielä palata toimitusvaihtoehdoksi, mutta nykyajan vaatimusten mukaisena.

Poronlihan lisäksi olemme myyneet myös muita Lapin tuotteita. Niistä usean kysyntä on jäänyt vähäiseksi. Monien tuotteiden kohdalla olemme myös törmänneet joidenkin toimittajien heikkoon luotettavuuteen, mikä on johtanut ko. tuotteiden jättämiseen pois valikoimasta. Tämän hetken tuotevalikoima on muuten hyvä ja toimituksetkin hallinnassa, mutta kuningasravun saatavuus on niitä toimittaneiden kalastajien eläköidyttyä toistaiseksi ratkaisematta.

Olemme useana vuonna tarjonneet poronlihatuotteita yrityksille lähinnä henkilöstön joululahjoiksi. Hyvästä palautteesta huolimatta riittävän monista tilaajista ei ole tullut vakioasiakkaita ja olemme sittemmin lopettaneet panostuksen tähän keskittyen kokonaan kotikokkien palvelemiseen.

Toiminnan alusta asti olemme saaneet asiakkailtamme ja muultakin yleisöltä paljon kysymyksiä porosta, poronlihasta, poronhoidosta, pororuoista jne. Olemme pyrkineet vastaamaan kaikkiin tulleisiin kysymyksiin, mutta usein oikeat tiedot on pitänyt ensin saada oikeilta asiantuntijoilta. Näistä vastauksista olemme sitten muokanneet sisältöä sivustollemme ja blogiimme. Esimerkkinä pakastetun poronlihan oikeaoppinen sulattaminen.

Olennainen osa sisältöä ovat pororeseptit, joita lähdimme jo ennen verkkokaupan avaamista kokoamaan eri lähteistä ja myös tuottamaan ansioituneiden yhteistyökokkien kanssa. Paitsi asiakkaiden palvelua, kaikki monipuolinen sisältö auttaa tietoa etsiviä samalla löytämään sivustomme ja verkkokauppamme. Tämä on kustannustehokasta verrattuna alkuvuosien mittavaan markkinointipanostukseen hakemistoissa, lehti-ilmoituksilla, radio- ja tv-mainonnalla, hakusanamainonnalla, erilaisilla bannereilla, ruokamessuilla, esitetelineillä Lapin hotelleissa ja monella muullakin tavalla.

Kun toiminta 15 vuotta sitten käynnistettiin, verkkokauppajärjestelmä piti rakentaa käsityönä, toki valmiina rakennuspalikoita oli käytettävissä. Vuosien mittaan järjestelmää kehitettiin aina vain paremmin meille ja asiakkaille sopivaksi ja se alkoi olla tarkoitukseen erinomainen. Mutta monien muutosten jälkeen ohjelmapäivitykset muuttuivat vaikeiksi ja virhealtteiksi. Niinpä sitten muutama vuosi takaperin siirryimme maailman eniten käytettyyn verkkokauppa-alustaan Woocommerceen. Se tarjoaakin mahdollisuudet hyvään ja aiempaa monipuolisempaan palveluun.. Toiminnan käynnistyessä jouduimme tekemään erilliset sopimukset kunkin pankin kanssa maksujen välityksestä. Kun maksunvälityspalvelut sittemmin aloittivat Suomessakin toimintansa, siirryimme tällaisen palvelun, Op-ryhmään kuuluvan Checkout Finlandin käyttäjäksi. Etuna ovat mm. runsaammat maksamisvaihtoehdot.

Yritystoiminta ei koskaan ole ”lopullisesti valmista”, kehitettävää ja parannettavaa löytyy aina. Uusia asioita olemme tottuneet tuomaan toimintaamme vuosittain ja tänäkin vuonna ennen uuden kauden alkua tulemme sellaisista taas kertomaan.

Tilaa sähköpostiisi ilmoitus seuraavista blogiartikkeleista >

 

 

.

Kerro tästä kavereille: