Poronlihan hinta 2018

Poronlihan hinta syksyllä 2018 on samalla tasolla kuin se oli syksyllä 2017. Poronlihan tarjonnan ei arvioida juuri poikkeavan viime vuodesta eli suuria paineita sen enempää hintojen korottamiseen kuin laskemiseenkaan ei näytä olevan.

Poronhoitoalue on laaja, lähes kolmannes Suomen pinta-alasta. On luonnollista, että olosuhteet ja kehitys paliskunnasta toiseen vaihtelevat ja erot voivat olla suuriakin. Tänä syksynä vaikein tilanne on itäisissä palkisissa, sillä niissä vasaprosentti (vasojen määrä suhteessa naarasporoihin) on jäänyt osin hyvinkin alhaiseksi. Vastakohtana ovat ainakin Utsjoen paliskunnat, joiden tilanne näyttää erinomaiselta.

Poronlihan hinnanmuodostus menee kuitenkin niin, että pääosin kaikki seuraavat alkusyksyn neuvotteluissa koko teurasmääränsä kaupasta isojen ostajien kanssa sopineiden paliskuntien saavuttamaa tasoa. Pienjalostuslaitoksilla ja suoramyyjillä voi olla poikkeamaa yleisestä linjasta, mutta yleensä varsin vähän.

Suurin poronlihan jalostaja, ruotsalais-suomalainen Polarica (johon Lapin Liha sulautui jokin vuosi sitten) tuo maahan tuntuvan määrän poronlihaa Siperiasta. Ilman sitä kysyntä ja tarjonta eivät olisi tasapainossa eikä vientiä Pohjoismaiden ulkopuolelle juuri voitaisi harjoittaa. Kuluttajat tekevät sitten omat ratkaisunsa siitä, mitä poroa ja mihin hintaan ostavat.

Deliporon myymät tuotteet näkyvät kaikki hintoineen verkkokaupassa.

 

vertaile hintoja

 

 

 

 

 

verkkokauppaan

 

Kerro tästä muille: