Sata vuotta puhuttua porohistoriaa

Eilen 29.11. pidettiin Helsingissä Poromiehet kertovat -hankkeen päätösseminaari. Hankkeessa on 2009-2011 kerätty 33 haastattelulla aineistoa poroelinkeinon nykytilasta. Aiemmin 2006-2008 on tehty 37 haastattelua ja silloin on pyritty kuulemaan vanhoja, poroelinkeinon koneellistumista edeltävän ajan muistavia poromiehiä. Sitäkin aikaisemmin on haastatteluja tehty, jo 1960 -luvulla. Nauhoitetut haastattelut kattavat muistitietoa yli 100 vuoden ajalta.

Haastatteluaineisto kertoo elävää tietoa poroelinkeinosta, mutta myös yleensä elinkeinoista ja elämästä, sosiaalisista olosuhteista ja kulttuurihistoriasta. Ja pohjoisen Suomen puhekielen tutkimukseen se tarjoaa ainutlaatuisia mahdollisuuksia. Toivottavasti tukijat kaivavat esille mahdollisimman paljon tietoa eri tieteenalojen näkökulmasta, mutta toivottavasti aineistosta saadaan myös mielenkiintoisia, kansantajuisia yhteenvetoja sekä näytteitä meidän tavallisten kansalaisten iloksi.

Viimeisen haastattelukierroksen teki kolmikko fil.tri J. Juhani Kortesalmi, tutkija Toni Suutari Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksesta sekä toimistopäällikkö Matti Särkelä Paliskuntain yhdistyksestä. He kaikki sekä joukko muitakin tiedemiehiä sekä yksi nuoren polven porotilan emäntä tekivät esityksillään seminaarista erittäin mielenkiintoisen.

Matti Särkelä kertoi, osin esityksessään, osin epävirallisesti kahden kesken, että aika iso joukko haastateltavia jännitti mikrofonia ja videokameraa odottamattomankin paljon. Erityisesti poromiesten keskuudessa yleinen elävä ja hersyvä huumori oli jäänyt asiatiedon taakse ja puuttumaan. Haastattelijat olivat jossain vaiheessa harkinneet jokaisen haastattelun aloittamista nostamalla konjakkipullon pöydälle, mutta olivat kuitenkin jättäneet sen kokeilematta. Matti kertoi kuitenkin, että kun kamera ja mikrofoni oli pantu pois, jutuniskentä oli lähes joka paikassa yltynyt sellaiseksi, että vatsalihakset olivat naurusta kipeytyneet.

Olisikohan siitäkin lupa odottaa vielä jotain nähtävää ja kuultavaa?

Kerro tästä muille:

Jätä vastaus

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>