Syntymäpäivillä

Jouluaaton aattona olin Oulussa vanhuuden päiviään viettävän, Petsamossa syntyneen äitini 95-vuotispäivillä. Näkö on hävinnyt kokonaan ja muitakin vaivoja toki on, mutta pää pelaa. Veljeni kanssa olemme jo vuosia vitsailleet: ellemme muista jotain vanhaa asiaa, kysymme äidiltämme. Vastaus tulee aina erehtymättömällä varmuudella, mutta viime aikoina joitakin nimiä hänen on pitänyt vähän muistin kätköistä jo hakea.

Viime viikonvaihteessa Rovaniemellä kirjailija ja lehtimies Arvo ”Tiera” Ruonaniemi täytti 100 vuotta ja samana päivänä hänen vaimonsa Eva täytti 94 vuotta. Paikallisen lehtimiesyhdistyksen järjestämillä juhlilla lauantaina oli yli 100 vierasta. Päivänsankareita muistettiin lukuisissa tervehdyspuheissa ja useakin puhuja totesi joutuneensa etsimään faktoja vanhoista asioista ja ajankohdista, joita Tiera sitten ulkomuistista vahvisteli tai tarkenteli. Tilaisuudessa julkistettiin myös Tieran 30. kirja! Ensimmäisen hän muuten kirjoitti vasta 75-vuotiaana. Kirjat liittyvät kaikki Lappiin: on henkilökuvia, erä- ja kalatarinoita, kuvauksia kullankaivuusta ja -kaivajista, sotamuistoja jne. Eva ja Tiera asuvat vielä kotonaan, jonne varsinaisena syntymäpäivänä olivat saapuneet heidän lapsensa puolisoineen ja jonne veljeni ja minäkin saimme kutsun. Olipa mukava raatata vanhojen väärtien kanssa ja todeta, kuinka ajatus kulki aivan yhtä kirkkaasti kuin useampi vuosikymmen sitten. Kännykkäajan antia oli, että äitinikin pääsi onnittelemaan nuoruuden aikaisia ystäviään.

Korkeaan ikään yltävistä ihmisistä osa menettää muistinsa ja ehkä koko tajunsa tämän päivän maailmasta, osan pää on kuin partaveitsi loppuun asti. Lieneekö totta vai vain omaa kuvitteluani, että olen ollut havaitsevinani Lapin vanhuksista suhteellisesti suuremman osan kuuluvan jälkimmäiseen ryhmään kuin eteläsuomalaisista.

Kerro tästä muille:

Jätä vastaus

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>