Takaisin pitkän tauon jälkeen

Olen ollut puoli vuotta kiinni rakennusprojektissa ehtimättä ja jaksamatta pitää blogia elävänä. Talo tunturimaisemissa on nyt valmis ja muuttokuorma perillä. Tavarat löytänevät paikkansa lähikuukausina. Uskon ehtiväni taas kirjoittamaan ajankohtaisista asioista kerran-pari kuukaudessa.

Viime kesä oli poroille aika hankala. Alkukesä oli kylmä ja sateinen, mikä osaltaan lienee vaikuttanut siihen, että vasat olivat pienikokoisia ja osa niistä syntyi vasta heinäkuussa. Alkusyksy puolestaan oli ainakin Ivalon paliskunnan alueella sateetonta, mistä johtuen sienisato jäi todella vähäiseksi. Talvea varten porot eivät saaneet kerättyä normaalimäärää vararavintoa eli pintarasvaa ja talvesta voi tulla niille vaikea.

Lunta on aika lailla normaali määrä, mutta paikoitellen lumen alle pääsi syntymään jäätä, mikä huomattavasti vaikeuttaa porojen ravinnonkaivamista. Lisäruokinta itse kasvatetulla heinällä on alkanut, mutta vaamien kunto kevään vasomista ajatellen huolestuttaa poromiehiä.

Deliporo aloitti syksyllä porokokkauskurssien pitämisen. Alussa konseptin hiominen on pakko tehdä yhdellä paikkakunnalla eli Helsingissä, mutta tarkoituksena on laajentaa toimintaa muuallekin maahan. Kurssimestarina on huippukokki Jarmo Vähä-Savo, jolle osanottajat ovat antaneet kovasti kiitosta. Kurssitusta on pyritty suunnittelemaan niin, että se sopisi sekä aloittelijoille että kokeneillekin kotikokeille ja että poronlihan lisäksi kurssilaisille annettaisiin yleispätevääkin tietoa lihasta ja liharuokien valmistamisesta.

Kaamos on tältä talvelta ohi, kun Utsjoellakin aurinko tänään nousi ensi kerran pitkään aikaan horisontin yläpuolelle. Kaamoksen pimeyttä valaisi omalta osaltaan huumori,  sillä Mauno Kyllin ja Markku Torkon keräämät jutut, vitsit ja tarinat julkaistiin joulukuun alussa Lapin kaskukirjana. Pannaan tähän malliksi yksi: Pääministeri Paavo Lipponen oli vaalien alla puhujamatkalla, joka ulottui Utsjoelle asti. Puhetilaisuuteen tuli vain kolme kuulijaa. Lipponen tivasi ärtyneenä paikalliselta demarivaikuttajalta, eikö tapahtumasta ole tiedotettu. -Ei ole, herra pääministeri, mutta sana näyttää kiertäneen.

Matti

Kerro tästä muille:

Jätä vastaus

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>