Poroliemi

Hyvä kastike kruunaa hienonkin aterian.
Ja juuri kastikkeestaan hyvä kokki tunnetaan.

porokastikeDeliporon maukas poroliemi sopii erinomaisesti juuri pororuoille tehtävien kastikkeiden pohjaksi, mutta ne maistuvat mainiosti myös hirven, peuran, muun riistan, lampaan ja härän eli kaiken punaisen lihan kanssa. Tietääksemme poroliememme on ainoa kuluttajille myynnissä oleva poronluista parhaiden perinteiden mukaisesti keitetty liemi. Poroliemi antaa myös täyteläistä lisämakua lihapadoille ja -keitoille.

Poroliemi toimii mainiona kastikepohjana. Suomen kokkimaajoukkueessa  vuosia kilpaillut keittiömestari Oula Hänninen on laatinut sen pohjalta kymmenen reseptiä. Niiden avulla loihdit helposti hyvinkin erityylisiä, maukkaita kastikkeita ammattikokkien tapaan.

 

 

 

 

 

Liemi on pakattu 2,5 dl rasioihin ja muiden tuotteiden tapaan se toimitetaan pakastettuna. Porolientä on mukana monissa lihapaketeissa, mutta se on saatavana myös erillisenä 3 litran (12 rasiaa) pakettina.

Kastikkeiden historiaa

Nykyinen kastikekulttuuri on kehittynyt Ranskassa. Siellä vanhan ajan ravintoloiden keittiöprikaatiin kuului kastikekokki eli saucier, jonka asema keittiön hierarkiassa oli varsin korkealla. Hänen tehtävänään oli valvoa erityisesti ruskeiden peruskastikkeiden keittelyä isossa kippipadassa.

Tänäkin päivänä mestarikokit tekevät ruskean kastikkeen samalla tavalla: keittäen luista ja vedestä lientä, kuorien välillä rasvan ja vaahdon pinnalta, lisäten juureksia, erilaisia lihoja tai niistä keitettyä lihalientä, suurustaen, siivilöiden, maustaen, keittäen kastiketta kokoon, maistellen ja toistaen näitä vaiheita, kunnes kastike on valmis. Aikaa menee useita tunteja.

Pitkä keittäminen on tarpeen, jotta luista irtoaa se täyteläinen maukkaus, jota ruskeaan kastikkeeseen ei millään muulla tavalla voi saada. Samalla suuruksen hivenen raaka maku häviää.

Luista pitkään keittämällä tehdyllä liemellä on myös monia terveysvaikutuksia

Uusimpien tutkimustulosten mukaan luusta keitetyssä liemessä on monia elimistölle tärkeitä aminohappoja kuten kollageeneja, gelatiinia, glukosamiineja, glysiiniä, proliinia ja glutamiinia. Lisäksi luissa on useita mineraaleja. Näillä ainesosilla on elimistölle hyvin monipuolisia terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä vaikutuksia. Erityisen tärkeitä ne ovat lihasten, luiden, rustojen, nivelten ja nivelsiteiden kehittymiselle ja uusiutumiselle.

Deliporo toimittaa porolientä usean poropaketin osana, mutta myy myös erillistä Poroliemipakettia.

Kerro tästä muille: