Usein esitettyjä kysymyksiä

K. Meillä ei ole kylmäsäilytystiloja. Voimmeko lainkaan tilata poronlihaa lahjaksi?

V: Kylmäsavustettu poronliha ja porosalami ovat ns. kestotuotteita. Vaikka suosittelemmekin niiden säilyttämistä jääkaappilämpötilassa ja toimitamme ne aina kylmäkuljetuksella, ne kestävät kyllä huoneenlämmössä pilaantumatta muutamia päiviä. Kyllä niitä on turvallista hankkia ja antaa lahjaksi.

Pystymme toimittamaan tuotteet niin lähellä joulua ja kertomaan saapumisajan etukäteen niin hyvin, että kaikki mahdolliset järjestelyt voidaan tehdä.

Jotkut asiakkaamme ovat voineet sijoittaa viileätuotteet oman tai lähellä toimivan työmaaruokalan kylmätiloihin.

Myymämme Raattaman porosäilyke on täysin lämpötilavapaa tuote.

 

K: Kuinka kauan savuporo säilyy huoneenlämmössä?

V: Lämminsavuporoa emme suosittele säilyttämään huoneenlämmössä muutamaa tuntia enempää. Kylmäsavuporo ja porosalami ovat kestotuotteita eivätkä pilaannu muutamassa päivässäkään. Parasta tietysti olisi, että ne mahdollisimman pian saataisiin jääkaappiin tai kylmiöön.

Keski-Euroopassa salamit roikkuvat kaupan katosta myymälän lämpimässä tilassa. Niistä leikataan tai siivutaan asiakkaan haluama määrä paikan päällä.

 

K: Jos annamme pakastettua poroa lahjaksi, pitääkö lahjansaajien lähteä heti viemään sitä kotiin pakastimeen?

V: Pakaste sulaa suhteellisen hitaasti. Ellei ole kysymys aivan mitättömän pienestä palasta eikä vakuumia avata, hidas sulaminen huoneenlämmössä alkaa parin tunnin päästä. Sulamista voidaan tuntuvasti hidastaa toisaalta säilyttämällä isompi erä pakasteita yhdessä, kosketuksissa toisiinsa ja toisaalta käärimällä pakaste muoviin tai tiiviiseen kankaaseen niin, että sen ympärillä oleva ilma ei pääse kiertämään. Tietysti eristävä materiaali kuten paperi tai kangas sen päällä tai ympärillä auttaa kylmänä säilymistä. Ja jos käytössä on jääkaappi tai kylmiö, sulamisprosessi etenee siellä hitaasti verrattuna huoneenlämpöön. Esimerkiksi vajaan kilon painoisen paistin sulaminen jääkaapissa kestää vuorokauden.

Jos liha on tarkoitus kypsentää parin-kolmen vuorokauden sisällä, sulamisen alkamisesta ei ole mitään haittaa. Mutta mahdollisimman pian liha kuitenkin olisi hyvä saada jääkaappiin.

 

K: Kuinka paljon ennen joulua toimitus tapahtuu?

V: Ensisijaisesti pyrimme toimimaan asiakkaan toivomusten mukaisesti. Valtaosalle paikkakunnista pystymme hoitamaan toimituksen tarvittaessa päivän-parin tarkkuudella. Joskus tällainen tarkka toimitusvaatimus lisää jakelun hintaa.

 

K: Onnistuvatko kylmäkuljetukset samanaikaisesti, kun meillä on monta toimipistettä?

V: Kyllä onnistuvat. Joillakin pienillä paikkakunnilla voi tulla vastaan se, että niillä jakelua ajetaan vain muutamana päivänä viikossa. Käymme asiakkaan toivoessa nämä asiat tarkoin läpi vaikka jo tilausvaiheessa.

 

K: Milloin viimeistään lahjatuotteet pitää tilata?

V: Luonnollisesti mitä aikaisemmin, sitä parempi. Suosittelemme tilaamista 31.10. mennessä. Jos kysymys on vakiotuotteista, joita valmistajilla on varastossa koko ajan, meillä on paremmin pelivaraa. Jos tuotetta valmistetaan vain yksi tai muutama erä kaudessa, joustomahdollisuudet ovat vähäisempiä. Esimerkkinä mainittakoon lämminsavuporo, jota tehdään vain kaksi tai kolme erää koko syksyn aikana. Tai säilykelahjapakkaukset puulaatikko ja verkapussi, jotka tehdään käsityönä ja lähtökohtaisesti yhtenä eränä koko kautta varten. Kysymällä asia selviää ja meillä on vahva halu palvella asiakasta hänen tarpeidensa mukaisesti.