Porometsässä ja tunturissa sattunutta

VAARANPAIKKA TUNTURISSA

Olin talvella 2007 Ari Kustulan kanssa kelkoilla tunturissa poroja kokoamassa. Oli pari päivää pyryttänyt kunnolla ja taivas oli vieläkin harmaa. Ajoin tuiskulumen peittämään kiveen ja menin ympäri. Jäin kelkan alle ja tunsin heti, että vasen jalka oli poikki. En voinut kivulta liikkua enkä saada kelkkaa pois päältäni. Aika pian Ari huomasi kaverin puuttuvan ja palasi jälkiä myöten tapahtumapaikalle. Hän auttoi kelkan päältäni ja soitti aluehälytyskeskukseen. Onneksi olimme niin korkealla tunturissa, että kännykkäkenttä toimi. Noin tunnin kuluttua pelastushelikopteri Aslak tuli ja vei minut Rovaniemelle Lapin keskussairaalaan.

Jarmo Mikkola Ivalon Tolosesta


 

KETTU KERJUULLA

Olin kerran nylkenyt syömäporon pakkasessa hangelle ja paloittelin sitä. Kettu tuli aivan viereen katselemaan ja lipoi huuliaan. Tokaisin sille: “Lähe perkele matkoihis!” Kettu nappasi hangelta poron maksan ja juosta jolkotti metsään.

Martti Aikio Inarin Hammasjärveltä


 

POROMIEHEN HERKIN HETKI

Poromiehen herkin hetki on se, kun kevään ensimmäinen vasa syntyy.

Oula Kangasniemi Inarin Uruvaarasta


 

PAPPI JA NIMISMIES

Porokyytien aikaan Kuusamon pappi ja uusi nimismies olivat matkalla pitäjän halki. Yks´ kaks´ poro teki stopin ja nimismies hätääntyi. Hän kysyi papilta: “Mitä me nyt teemme?” Pappi vastasi: “Ota sarvista tiukasti kiinni ja pidä poro paikoillaan. Se on kusiummella.” Sitten pappi asettui poron alle ja imi niin, että virtsa taas virtasi. Poron saatua rakkonsa tyhjäksi matka jatkui.

Matti Takkula Kuusamon Takkusalmelta


 

YHDELLÄ SYDÄN KURKUSSA, TOISET VAIN NAUROIVAT

Nokia toi joukon kiinalaisia vieraita Kuusamoon. Poroajelu kuului tietysti ohjelmaan ja ajettiin letkassa lyhyttä lenkkiä rauhallisella vauhdilla. Kun ajelu oli ohi, yksi vieraista, ilmeisesti pomomiehiä, halusi ajaa vielä ylimääräisen lenkin. Hän onnistui jollain ihmeellisellä tavalla kiihdyttämään poron aivan hurjaan vauhtiin. Kaikki muut seurueesta olivat paikalla kameroineen ja nauroivat hurjaa menoa suureen ääneen. Poro ilmeisesti säikähti kuvaajia, sillä se juoksi pellon yli kohti alueen aitaa. Siellä se löi jarrut päälle, kääntyi ja ryntäsi takaisin kohti varsinaista tapahtuma-aluetta. Kiinalainen matkustaja hyppäsi kyydistä ja yhtyi toisten remakkaan nauruun. Luulivat varmasti kaiken kuluvan asiaan. Minulla taas oli sydän kurkussa, suuri hätä ja huoli siitä, että vieraat eivät vahingoitu. Poro laukkasi läpi laavun, jossa ohjelmaa järjestettiin ja sen jälkeen kelkkojen välistä. Menon raisuutta kuvaa, että kolmesta kelkasta repesivät peilit irti. Lopulta poro juoksi aitaan, missä porot odottavat ajelujen alkua ja rauhoittui sinne.

Osmo Säkkinen Kuusamon Juumasta