Poronliha juhlaruokana

Poronliha on erinomaista juhlaruokana kotona pidettävissä tilaisuuksissa.. Olipa kysymyksessä syntymäpäivä, rippijuhla, lakkiaiset tai muut valmistujaiset, kihlajaiset, häät, sukukokoukset, harvinaisten vieraiden käynnit, rennot illanistujaiset tai vaikka lastenjuhlat. Yhteistähän tilaisuuksille on, että vieraille tarjotaan syötävää ja juotavaa. Mitä tärkeämpi juhla, sitä tärkeämpi on myös tarjoilun valinta.

Juhlatarjoilun pitäisi olla herkullista, kaikille tai ainakin useimmille juhlavieraille sopivaa, tilaisuuden arvon mukaista ja mielellään vieraat myönteisesti yllättävää. Nykyisin painotetaan myös terveellisyyttä ja luonnonmukaisuutta. Poronliha täyttää kaikki nämä vaatimukset ja on siksi erinomainen vaihtoehto juhlapöydän perusraaka-aineeksi. Sama pätee moniin muihinkin arktisiin herkkuihin.

Poronliha on kausituote ja sitä on varmimmin saatavissa syyskauden aikana. Juhlat ja niiden tarjoilu kannattaa siksi suunnitella hyvissä ajoin etukäteen ja hankkia tai ainakin varata poronliha ja muut herkut hyvissä ajoin.

Seuraavassa pyrimme avaamaan erilaisten juhlatilaisuuksien luonnetta ja niihin sopivia pororuokavaihtoehtoja.

 

Juhlavastaanotto, ovet avoinna, pannu kuumana…

Virallinen juhlavastaanotto pidetään usein ravintolassa tai työpaikalla, mutta joskus myös kotona. Virallisuuteen kuuluu selvän vastaanottoajan ilmoittaminen. Toki vähemmän viralliseenkin tilaisuuteen voi olla hyvä lisätä aikamäärite, esimerkiksi Ovet avoinna torstaina klo 12-16 tai Pannu kuumana puolen päivän jälkeen. Tällä helpottuu isäntäväelle tilaisuuden suunnittelu, mutta myös vieraille käyntiajan valinta.

Pienelle ja yhtä aikaa saapuvalle vierasjoukolle tarjottavat voidaan kattaa ruokapöytäänkin, mutta useimmiten kätevintä on käyttää seisovaa pöytää. Kylmät ruokalajit ovat käteviä, koska niistä huolehtiminen rajoittuu loppuvien ruokien täydentämiseen jääkaapista pöytään.

Lue tarkemmin juhlavastaanoton tarjoilusta ja katso reseptit >

 

Juhlavastaanotto, kun vieraille tarjotaan kunnon lämmin ateria

Jos kutsu juhlavastaanotolle tai vähemmän juhlallisesti vain käymään juhlapäivänä on voimassa koko päivän tai ainakin suuren osan siitä ja ainakin osa vieraista saapuu kauempaa, voi olla paikallaan tarjota vieraille täyttävä ja ravitseva ateria. Kun ruokaa on oltava tarjolla pitkin päivää, se ohjaa valintoja helposti tarjoiluvalmiina pidettäviin ruokiin kuten keitot ja padat. Pääruoan jälkeen tarjottaneen luontevasti makeaa jälkiruokaa kahvin kera.
On myös mahdollista, että yhdessä nautittava ateria määritellään tarjoiltavaksi tiettyyn kellonaikaan ja sen jälkeen saapuvien vieraiden on sitten mahdollista syödä erikseen.

Lue kunnon ateriasta juhlavieraille resepteineen >

 

Juhlaillallinen kotona

Juhlapäivällinen tai -illallinen, joilla kutsutut vieraat istuvat yhtä aikaa juhlapöydässä, ovat luonteeltaan erilainen tapahtuma kuin vastaanotto. Kotioloissa seisova pöytä lienee luonnollisin tarjoiluratkaisu, mutta pienemmälle joukolle lisää juhlavuutta voisi tuoda pöytiin tarjoilu, jos sellainen on mahdollista järjestää.

Lue poronlihasta juhlaillallisella ruokalistaehdotuksineen >

 

Joulupöytä

Joulu juhlista jaloin. Vuoden tärkeimäpänä jula-aikana on runsaasti vapaapäiviä, perheet kokooontuvat yhteen, annetaan lahjoja toisillemme ja syödään hyvin. Lapissa poronliha on perinteinen jouluruoka ja hienon makunsa vuoksi se on saavuttanut lisääntyvää suosiota myös etelämpänä. Poronlihasta saa monenlaisia alkupaloja, keittoja ja paisteja niin kinkun seuraksi kuin vaikka sen korvaajaksikin.

Lue poronlihasta jouluruokana >

 

Lastenjuhlat

Lastenjuhlissakin saa mielellään olla muuta tarjottavaa kuin karkkia, limsaa ja muuta makeaa. Syötävän pitää kuitenkin olla helppoa käsitellä ja syödä. Ihan pienille pitää tietysti olla kaikkein helpointa, vähän isommat osaavat jo käyttää ruokailuvälineitäkin.

Lue poronlihasta lastenjuhlien ruokana >

 

Illanistujaiset

Ystävien kokoontuessa rennosti illanistujaisiin tärkeintä ovat yhdessäolo ja seurustelu, joita sopiva ruoka- ja juomatarjoilu ryydittää. Joskus riittää hyvin kevytkin syötävä, mutta toisinaan tarve on aivan reilun kokoiselle aterialle.

Lue.poronlihasta illanistujaisten ruokana >