Poro ja sienet

Poro ja sienet sopivat mainiosti yhteen makujensa puolesta. Se ei ole yllättävää, kun muistamme sienten olevan loppukesästä porojen halutuimman ja tärkeimmän ravinnon. Leikkisästi voisi sanoa, että kun eräät kasvattajat ylpeästi nimittävät tuotteitaan viljapossuiksi ja toiset rypsipossuiksi korostaakseen ravinnon tekevän heidän lihastaan tavanomaisesta poikkeavaa, poromiehet voisivat joukolla kutsua tuotettaan herkkutattiporoksi. Sieniä voidaan käyttää poronlihan kanssa ainakin … Jatka lukemista Poro ja sienet »

Kuningasrapua aussien tapaan

Australian mantereen eteläpuolella olevasta Tasmanian merestä pyydetään runsaasti sekä kalaa että äyriäisiä. Siellä elää muun muassa Tasmanian jättiläisrapu, jota kutsutaan myös nimellä kuningasrapu (Giant Tasmanian King Crab). Se ei juurikaan muistuta Kamtsatkan, Alaskan ja Norjan vesien kuningasrapua eikä muitakaan kuningasravuiksi yleisesti kutsuttuja lajeja. Australiassa tasmanialainen jätti on suosittu ja arvostettu äyriäinen. Kun punaisen kuningasravun jalkojen … Jatka lukemista Kuningasrapua aussien tapaan »

Poronlihan säilyvyys

Poronlihan ja kaiken muunkin lihan säilyvyydestä näyttää ainakin sosiaalisessa mediassa vallitsevan varsin erilaisia käsityksiä. Yritän tässä tuoda esiin asiapohjaista tietoa niin, että se olisi helposti ymmärrettävää. Tekstin olen tarkastuttanut kunnan terveystarkastajalla sen varmistamiseksi, ettei siinä pitäisi olla asiavirheitä. Pakkausmerkinnät ja niiden väliset erot Aluksi kertauksena vähän pakkausmerkinnöistä. Säilyvyys ilmaistaan joko parasta ennen- tai viimeinen käyttöpäivä … Jatka lukemista Poronlihan säilyvyys »

Kuningasrapua japanilaisittain

Saarivaltion asukkaina japanilaiset syövät paljon kalaa ja äyriäisiä. Kuningasrapua pyydetään jonkin verran Japanin mereltäkin, mutta varsin iso osa syötäväksi niistä tulee Venäjältä tai Alaskasta. Japanilaisilla on useita vakiintuneita tapoja valmistaa kala- ja äyriäisaterioita. Tässä esitämme hyvin yksinkertaisen ja helpon ohjeen, joka on suosittu varsinkin kesäaikana, kun ulkona voi grillailla. Ainekset: kuningasravun jalkapaloja kuoresta poistettuina, myös … Jatka lukemista Kuningasrapua japanilaisittain »

Luonnon olosuhteet vaikuttavat poronlihan laatuun ja kokonaismäärään

Aiemmin kuvasimme luonnon olosuhteiden vaikutusta siihen, milloin poronlihaa saadaan toimituksiin ja milloin ei. Vaikutukset eivät rajoitu siihen, vaan ulottuvat myös sekä lihan laatuun että kokonaistarjontaan. Poronlihan laatuun vaikuttavia tekijöitä Poro syö kesäaikana jopa yli 300 kasvia tai kasvinosaa. Loppukesästä ja alkusyksystä tärkein ravinto ovat sienet. Jos sieniä on runsaasti, porojen paino nousee ja kunto kehittyy … Jatka lukemista Luonnon olosuhteet vaikuttavat poronlihan laatuun ja kokonaismäärään »

Kuningasrapua kantonilaisittain

Kiinalla on pitkä rannikko ja sen myötä kalaa ja äyriäisiä syödään runsaasti. Kuningasrapua maan omilta vesiltä ei saada, joten tätä suosittua herkkua joudutaan tuomaan Venäjältä ja Alaskasta, mutta myös Norjasta. Suuressa maassa ei ole yhtenäistä kiinalaista keittiötä vaan eri alueilla on omanlaisensa ruokakulttuuri. Kantonin keittiö kuuluu tunnetuimpiin ja arvostetuimpiin ja kun alue sijaitsee Etelä-Kiinan meren … Jatka lukemista Kuningasrapua kantonilaisittain »

Poromiehen poronkäristys

Mitähän mahtaa tarkoittaa termi aito poronkäristys? Onko ylipäätään mahdollista, että on vain yksi aito resepti, kun samaa ruokalajia on ainakin satoja, luultavasti jopa tuhansia vuosia tehty laajalla alueella eri puolilla pohjoisjkalottia ja vähän etelämpänäkin? Kun käristystä ovat alun perin tehneet porokarjansa mukana vaeltaneet paimentolaiset, mahtaisikohan itsensä poromiehen poronkäristys olla edelleenkin lähinnä sitä alkuperäisintä? Tätä pohtiessani … Jatka lukemista Poromiehen poronkäristys »

Kuningasrapua amerikkalaisittain

Amerikassa lähes kaikki myynnissä oleva kuningasrapu on valmiiksi keitetty joko pyyntialuksella tai heti satamaan saavuttua ja sen jälkeen pakastettu. Se taas tarkoittaa, että amerikkalaiset valmistusohjeet eivät sisällä kypsentämistä vaan ainoastaan ravun lihan kuumentamisen osana aterian valmistamista. Sulata Sulata kuningasravun jalat yön yli jääkaapissa. Jos kiire yllättää, voit sulattaa ne myös kylmän, juoksevan veden alla varsin … Jatka lukemista Kuningasrapua amerikkalaisittain »

Luonnon olosuhteet vaikuttavat poronlihan saatavuuden aikatauluihin

Porotalous toimii luonnonolosuhteiden mukaisesti, voi jopa sanoa että niiden armoilla. Mitä se sitten tarkoittaa käytännössä? Joudumme verkkokaupassa esimerkiksi asettamaan varauksia tomitusaikatauluille ja niiden pitävyydelle, mikä on varmaankin vierasta elektroniikkaa, vaatteita, työkaluja ym. koko ajan saatavissa olevia tuotteita verkkokaupasta ostamaan tottuneille. Niissähän toimituskin lähtee nopeimmillaan jo tilauspäivänä. Massatuotantolihoja kuten nautaa, sikaa ja kanaa teurastetaan tasaisesti ympäri … Jatka lukemista Luonnon olosuhteet vaikuttavat poronlihan saatavuuden aikatauluihin »

Poronlihan hinta 2018

Poronlihan hinta syksyllä 2018 on samalla tasolla kuin se oli syksyllä 2017. Poronlihan tarjonnan ei arvioida juuri poikkeavan viime vuodesta eli suuria paineita sen enempää hintojen korottamiseen kuin laskemiseenkaan ei näytä olevan. Poronhoitoalue on laaja, lähes kolmannes Suomen pinta-alasta. On luonnollista, että olosuhteet ja kehitys paliskunnasta toiseen vaihtelevat ja erot voivat olla suuriakin. Tänä syksynä … Jatka lukemista Poronlihan hinta 2018 »

Pakastetun poronlihan sulattaminen

Pakastetun poronlihan sulattaminen oikealla tavalla tuo meille kysymyksiä varsinkin silloin, kun joku asia ei ole mennyt kohdalleen. Poronliha tulee riistan tapaan markkinoille varsin lyhyen ajan sisällä syksyllä ja alkutalvesta. Siksi lähes kaikki liha pakastetaan ja myös toimitetaan pakastettuna. Ruoanlaittoa varten liha joudutaan sulattamaan. Suositeltavat sulatustavat Yleisin ja suositeltava tapa on sulattaa poronliha hitaasti jääkaapissa omassa … Jatka lukemista Pakastetun poronlihan sulattaminen »

Kuningasrapu, kokemuksia käsittelystä

Kuningasravun käsittelystä minulla ei vielä ihan hirveän paljon kokemuksia ole, mutta jonkin verran kuitenkin. Olen laittanut siitä ruokaa useita kertoja ja kuningasrapuun vasta tutustuvalle tai sitä harkitsevalle toivon tästä olevan ainakin vähän apua. Kuningasravun jalkojen kuoret Ensimmäisenä tulee mieleen, että ennakko-odotukset ravun jalkojen kuorista menivät uusiksi. Kuoret eivät olekaan kovia vaan varsin pehmeitä ja niitä … Jatka lukemista Kuningasrapu, kokemuksia käsittelystä »

Kuningasravun lajit ja esiintymisalueet

Jokin aika sitten näin televisiossa luonto-ohjelman Patagoniasta. Yllätyksekseni ohjelmassa näytettiin kuningasravun pyytämistä. Sain siitä kimmokkeen selvittää lisää kuningasravun alueellista esiintymistä. Ensimmäisenä opin, että kuningasrapuja on noin 40 eri lajia! Toisena, että niitä löytyy monelta puolelta maapalloa. Meillä tuttu kuningasrapu, toiselta nimeltään kamtsatkanrapu, on lähtöisin Kamtsatkan niemimaan vesiltä. Eli Beringin mereltä Tyynen Valtameren pohjoisosista. Venäläiset siirsivät … Jatka lukemista Kuningasravun lajit ja esiintymisalueet »

Poronkäristyslihasta monenlaisia ruokia

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että voit tehdä poronkäristyslihasta monenlaisia ruokia? Poronkäristyslihalla  tarkoitan tässä  valmiiksi siivuttua, poronkäristyksen valmistamiseen tarkoitettua poronlihaa. Monikäyttöisyyttä tukee käristyslihan verraten tasalaatuinen koostumus ja ohuista siivuista koostuva rakenne. Lihamäärä on helppo annostella ja liha kypsyy nopeammin kuin suurina paloina. Eroja toki löytyy eri leikkaamoiden tuotteiden välillä johtuen muun muassa käytetystä lihasta ja siivujen … Jatka lukemista Poronkäristyslihasta monenlaisia ruokia »

Sherryä poron kanssa

Poron kanssa ruokajuomaksi käy viini. Tai olut. Tai vesi. Mutta että sherry? Espanjassa tapaksien palan painikkeena on yleisesti viinin lisäksi myös sherry, olipa tapakset tehty sitten meren elävistä tai lihasta. Maailman johtaviin juomataloihin lukeutuvan Pernod Ricardin kanssa yhteistyötä tekevä Andalusian auringossa -kirjan ja -ruokablogin kirjoittaja Ariela Säkkinen sai tehtäväkseen järjestää syyskuun lopussa median edustajille sherrytastingin. … Jatka lukemista Sherryä poron kanssa »

Poronlihan hinta 2017

Poronlihan hinta 2017 on tavalliseen tapaan riippuvainen poronlihan saatavuudesta. Olosuhteet poronhoitoalueen eri osissa ovat tänä vuonna poikenneet jopa tavanomaista enemmänkin toisistaan. Joillakin alueilla on suorastaan vasakato, toisessa ääripäässä olevilla taas oikein hyvä vasavuosi. Ennuste on, että kaiken kaikkiaan poronlihaa tulee markkinoille viime vuotista vähemmän. Hintakehitys on epäyhtenäinen. Hyvin lihaa tuottavilla alueilla lihan hinta näyttäisi pysyvän … Jatka lukemista Poronlihan hinta 2017 »

Luusta keitetty liemi on terveyspommi

Olen ”aina” tiennyt, että paras lihakeitto syntyy luullisesta lihasta sitä pitkään keittämällä. Ja että paras liharuoan kastike syntyy niin ikään luista lientä pitkään keittämällä. Erityisen mieluisaa minulle on aina ollut hitaasti ja kauan padassa haudutettu luullinen liha kuten potka. Uusi näkökulma avautui hyvän ystäväni äskettäin lähettämästä linkistä artikkeliin, jossa esitettiin käytännön havaintojen ja viimeaikaisten tutkimusten … Jatka lukemista Luusta keitetty liemi on terveyspommi »

Mäti, herrojen herkku

Suomalainen siian ja muikun mäti vetävät täysin vertoja sammen mädille eli kaviaarille. Näin sanoi mielipiteenään Samppanja-kirjan tekijä Jukka Sinivirta kertoessaan eräässä tilaisuudessa samppanjan ja kaviaarin historiasta kuninkaallisten herkkuna. Pienemmästä jyväkoosta johtuen suutuntuma ei ole identtinen kaviaarin kanssa, mutta maussa oma mätimme ei häviä kaviaarille yhtään eikä siitä tarvitse maksaa huippukallista hintaa. Siian ja muikun ohella … Jatka lukemista Mäti, herrojen herkku »

Kuningasrapu, Jäämeren uusin herkku

Norja on Euroopan tärkeimpiä kalastusvaltioita. Sen sillilaivasto tuottaa maan suurimman saaliin rahassa mitattuna ja turska sekä sei ovat myös suurimpien listan kärkipaikoilla. Lohen merikasvatuksessa norjalaiset yhtiöt ovat maailmanmarkkinoiden valtiaita. Kalastusta harjoitetaan koko rannikon mitalla ja lisäksi Lofoottien sekä muiden saarten vesillä. Uusin tulokas saaliskalojen ja -äyriäisten joukossa on kuningasrapu. Pohjoisimmassa Norjassa Varangin vuonon kalastajien verkkoihin … Jatka lukemista Kuningasrapu, Jäämeren uusin herkku »

Riekko on makia lintu

Lapissa sanotaan otsikon mukaisesti, että riekko on makia lintu. Makialla ei tarkoiteta makeaa vaan maistuvaa eli hyvänmakuista. Riekko asustaa tunturimaastossa, mutta kyllä sitä metsässäkin tapaa. Lintu on melko peloton ja häirityksi tultuaan lentää vain lyhyen matkan, kymmenistä sinne sataan metriin, joskus toki vähän pidemmällekin. Kesällä höyhenpeite on ruskeankirjava, mutta talvella vitivalkoinen. Ei ole tavatonta, että … Jatka lukemista Riekko on makia lintu »

Poronlihan hinta 2016

Poronlihan hinta 2016 on samalla tasolla kuin hinta viime vuonna. Hintataso määräytyy vuosittain syys-lokakuun vaihteessa isojen jalostajien ja koko lihamääränsä yhdellä sopimuksella myyvien paliskuntien välisessä kaupankäynnissä. Nyt kauppoja on jo tehty ja viime vuotisilla hinnoilla, aivan ennalta odotetusti. Erityisiä paineita sen enempää hinnan nostamiseen kuin laskemiseenkaan ei ole ollut. Nyt sitten vain kuluttajakin etsimään, kuka … Jatka lukemista Poronlihan hinta 2016 »

Lehdistötiedote 11.11.2015

PAKASTEITA VERKKOKAUPASTA KAIKKIALLE MAAHAN? KYLLÄ! DELIPORO TARJOAA KYLMÄÄ KYYTIÄ PORONLIHALLE LAPISTA ETELÄÄN.   Ensimmäisenä – ja edelleen ainoana – verkkokauppana Suomessa 10 vuotta toiminut inarilainen www.deliporo.fi toimittaa kautta maan pakastettuja elintarvikkeita kuluttaja-asiakkaille. Deliporon myymä poronliha toimitetaan elintarvikekuljetuksiin hyväksytyllä kalustolla katkeamattomana kylmäketjuna joko asiakkaan valitsemaan noutopisteeseen, jossa tuotteet säilytetään pakastehuoneessa odottamassa asiakasta, tai asiakkaan kanssa sovittuun … Jatka lukemista Lehdistötiedote 11.11.2015 »

Lehdistötiedote 21.10.2015

ELÄKELÄINENKIN VOI OLLA EDELLÄKÄVIJÄ Uusia asioita tekevät vain nuoret? Ei sen aina niin tarvitse olla. Eläkkeelle juuri jäänyt Matti Vanhanen perusti kymmenen vuotta sitten poronlihan verkkokaupan www.deliporo.fi, joka monella tavalla oli edelläkävijä maamme vielä nykyiseen verrattuna harvalukuisten verkkokauppojen joukossa. Tavoitteena ei ollut tarjota kevyen kustannusrakenteen perusteella poroa edullisemmin kuin perinteiset ruokakaupat, vaan monipuolisempaa valikoimaa ja … Jatka lukemista Lehdistötiedote 21.10.2015 »

Lehdistötiedote 1.10.2015

KYMMENEN VUOTTA PORONLIHAN VERKKOKAUPPAA Deliporo toimittaa laadukasta poronlihaa kotitalouksille kaikkialle maassamme.   Kaikki alkoi ongelmien ratkaisemisesta Kymmenen vuotta sitten eteläisessä Suomessa vain parhaista fine dining -ravintoloista sai hyvästä poronlihasta tehtyä ruokaa, jonka hinta ohjasi asiakkaiksi lähinnä yritysten arvovieraat isäntineen. Tavalliselle kuluttajalle löytyi ruokakaupoista yleensä vain halvinta poronkäristystä. Parempaa valikoimaa ja laadukasta poroa sai etsiä kissojen … Jatka lukemista Lehdistötiedote 1.10.2015 »

Olut poroaterian juomana

Deliporon alkuvuosina järjestimme yleisölle mahdollisuuden osallistua pororeseptien laatimiskilpailuun. Ehdokkaista kilpailijoita valitessamme kysyimme heiltä erilaisia kysymyksiä pororuoista. Yksi kysymys kuului: kumpaa tarjoat poronlihan kanssa, olutta vai viintä? Vastaukset menivät aika lailla 50-50. Viinilehti oli ensimmäisestä yhteydenotosta lähtien halukas yhteistyöhön kanssamme ja jo useiden vuosien ajan sivustollamme on ollut pääsy heidän asiantuntijoidensa rakentamaan viininvalintapalveluun poroaterioille. Heti perään … Jatka lukemista Olut poroaterian juomana »

Esimerkkejä toimittamistamme lahjoista

Alla on esimerkkejä viime vuosina toimittamistamme joululahjoista. Asiakkaiden identiteettiä emme luonnollisesti voi paljastaa, mutta pääasia onkin kertoa, millaisia tuotteita asiakkaat ovat valinneet ja millaisia toimituksia olemme hoitaneet. Henkilöstölle ja sidosryhmille tilattuja lahjoja: Teollisuusyritys lahjan saajia 50, toimitusosoitteita 2 pakastettuna vasan sisäpaisti n. 600 g, porokastiketta 0,5 l, poron kylmäsavupaistia 100 g, porosalamia 100 g Teknologiayritys … Jatka lukemista Esimerkkejä toimittamistamme lahjoista »

Punainen liha ja sen terveellisyys

Punaisen lihan terveellisyydestä ja nimenomaan sen syömisen yhteydestä suolistosyöpiin on viime viikkoina käyty vilkasta keskustelua mediassa. Tilastollisella analyysillä yhteys näyttää ilmeiseltä, mutta syytä ei lääketieteellisesti ole kyetty löytämään eikä sitä tunneta. Tunnettu esimerkki pelkän tilastollisen korrelaation virhemahdollisuudesta on tutkimustulos, että jäätelön syönti lisää hukkumisonnettomuuksia. Helteillä syödään lisääntyvästi jäätelöä ja toisaalta uidaan paljon, mistä johtuen hukkumisiakin … Jatka lukemista Punainen liha ja sen terveellisyys »

Uusi kausi käynnistyy – poronlihan hinta määräytymässä

Uusi kausi on käynnistymässä. Tavallisesti tässä vaiheessa on kauden hintataso poronlihalle jo selvinnyt suurten ostajien ja paliskuntien välisissä kaupoissa. Tietämäni mukaan nyt on kaupat tehty vain yhden ostajan ja yhden paliskunnan välillä. Heijastuuko tilanteeseen sitten viime vuoden poronlihan loppuminen kesken tai siperialaisen poronlihan saatavuuden rajallisuus tai aivan joku muu, mutta tehdyssä kaupassa suurin ostaja maksoi … Jatka lukemista Uusi kausi käynnistyy – poronlihan hinta määräytymässä »

Deliporosta inarilainen yritys

Deliporolla on ollut vuokrattu toimistotila Rovaniemellä. Siellä on pääasiallisesti työskennellyt paikkakunnalla asuva Pertti, kun taas Matti on tehnyt työtään ensisijaisesti kotonaan Helsingissä, lähellä niin päämarkkinoita kuin useita tärkeitä yhteistyökumppaneitakin. Viimeiset puolitoista vuotta Matti on kuitenkin viettänyt suurimman osan ajastaan vanhalla kotiseudullaan Inarissa, kunnan neljänneksi suurimmassa kylässä Saariselällä. Vuodenvaihteessa luovuimme vuokratusta konttorista Rovaniemellä ja siirryimme kokonaan … Jatka lukemista Deliporosta inarilainen yritys »

Porotalous elää luonnon ehdoilla

Luonnonolosuhteisiin on pakko sopeutua. Kun huono kesä 2012 jätti porot huonokuntoisiksi talvea vasten ja talvi oli ankara, monissa osin poronhoitoaluetta tuli tänä vuonna vasakato. Sitä on pahentanut petokannan voimakas kasvu. Tämä syksy on Ivalon paliskunnan alueella ollut poikkeuksellinen. Lunta on sen verran, että maaston väritys on kirjavaa eikä poroja näe ilmasta käsin. Helikopterin avulla tapahtuva … Jatka lukemista Porotalous elää luonnon ehdoilla »