Poronlihaa – tuoreena vai pakastettuna?

Valtaosa poronlihasta varastoidaan ja myydään pakastettuna. Silloin tällöin sitä haluttaisiin tuoreena ja joskus jopa tulee ehdotuksia siitä, että tuoretta poronlihaa pitäisi ihan edistää kampanjoimalla. On olemassa monta syytä, miksi poronliha on luontevaa varastoida ja myydä pakastettuna. Poronliha tulee riistan tavoin markkinoille syksyllä ja alkutalvesta eli varsin lyhyenä aikana vuodesta. Tuoreen lihan säilyvyysaika on oleellisesti lyhyempi … Jatka lukemista Poronlihaa – tuoreena vai pakastettuna? »

Saamamme asiakaspalaute – myönteistä vai ei?

Asiakkaamme Jussi T. Saikkonen Lappeenrannasta kirjoitti muutama viikko sitten: ”Korona-ajan nyt hiipuessa vieraita on päässyt ulkomailtakin tulemaan. Grillasin poron vasan puolikkaan boxistanne ulkofileen blööksi (”verinen”) ja oli kuulemma parasta lihaa mitä oli n. 55-vuotias ranskalainen professori syönyt vaikka ympäri maailmaa edustusillallisilla on tyyppi reissaillut ja (liian kypsäksi paistettua) poroakin saanut Suomessa aiemmin syödäkseen. Eikä ollut … Jatka lukemista Saamamme asiakaspalaute – myönteistä vai ei? »

Syksyn 2021 poronliha myynnissä verkkokaupassamme

Syksyn 2021 poronliha on myynnissä verkkokaupassamme. Vasoja on tänä vuonna syntynyt runsaasti ja vaikka viime vuoden huonoa tilannetta pitää paikata jättämällä tavallista isompi osa niistä jatkamaan sukua, lihaa tulee markkinoille reilusti. Ei kuitenkaan ole pelättävissä liikatarjontaa. Poroerotuksiin päästäneen normaaliin aikaan syys-lokakuun vaihteessa ja sen jälkeen leikatun ja pakastetun lihan toimitukset voitaneen aloittaa lokakuun puolivälissä. Olosuhteet … Jatka lukemista Syksyn 2021 poronliha myynnissä verkkokaupassamme »

Poronlihan kotiinkuljetus

Deliporon asiakkailla Uudellamaalla on viime syksystä lähtien ollut mahdollisuus tilata pakettinsa kotiin asti tuotuna. Palvelu on ollut suosittua. Tästä eteenpäin voimme tarjota kotiinkuljetuksen myös Turun, Tampereen ja Lahden seuduilla. Palvelu on tarjolla jokaisella toimitusviikolla ja maksaa 44 € tilaukselta. Kotiinkuljetusmahdollisuus täydentää yli 90 noutopisteen verkostoamme ympäri maata. Noutopisteet ovat K-Supermarketteja ja K-Marketteja, joiden kauppiaat ovat … Jatka lukemista Poronlihan kotiinkuljetus »

Riekon kanta on lähellä pitkäaikaista keskiarvoa

Riekon kanta vaihtelee vuosittain, niin kuin muidenkin metsäkanalintujen. Kanakoirametsästäjät ovat Metsähallituksen ja Luonnonvarakeskuksen tukemana suorittaneet taas vuosittaisen kannan laskennan Lapin tunturi-, suo- ja koivikkoalueilla. Riekon kanta näyttää olevan varsin lähellä pitkäaikaista keskiarvoa ja sehän tietää, että riekkoa saavat lautaselleen paitsi metsästäjät, myös muut kulinaristit. Riekon metsästys on luvallista 10.9.-31.10.2021 muutamissa Pohjois-Pohjanmaan ja Itä- sekä Keski-Lapin … Jatka lukemista Riekon kanta on lähellä pitkäaikaista keskiarvoa »

Poronkäristys – paras pororuoka?

Suomen suosituin pororuoka on poronkäristys. Monien mielestä se on myös paras pororuoka. Perusteita löytyy. Nykyisin poronkäristys tehdään lähes aina valmiiksi siivutusta poronkäristyslihasta. Kaukana ovat ne ajat, jolloin jäistä lihaa piti ensin pitää huoneenlämmössä, kunnes se hieman pehmeni. Ja sen jälkeen lihasta leikattiin ohuita siivuja (toivottavasti) hyvin) terävällä puukolla. Valmiiksi siivutun lihan käsittely on nopeaa ja … Jatka lukemista Poronkäristys – paras pororuoka? »

Riekon kypsentäminen – näin onnistut varmasti

Riekon kypsentäminen voi ensikertalaiselle olla haaste. Itse olen tavallinen kotikokki, en erityisesti lintukokki. Vuosien mittaan olen tehnyt ruokaa riekostakin sekä myös syönyt sitä ravintoloissa. Olen joutunut muutaman kerran toteamaan, ravintolassakin, että riekko on kuivahtanut tai että liha on jäänyt vähän sitkeäksi. Molempiin auttaa hauduttaminen. Kun kysyin täsmällisiä haudutusaikoja ja -menetelmiä mestarikokki Jarmo Vähä-Savolta, sain seuraavia … Jatka lukemista Riekon kypsentäminen – näin onnistut varmasti »

Tarina halvoista hilloista

Deliporo pääsi perustamisensa jälkeen mukaan Paliskuntain yhdistyksen aloitteesta käynnistettyyn kehityshankkeeseen teemoinaan yhteistyö, tuotekehitys ja kaupallistaminen. Yhtenä osana hanketta järjestettiin Keski-Uusimaalla seminaari ravintola-alan ammattioppilaitosten opettajille, olisikohan ollut syksyllä 2007. Monipuolisten luentojen jälkeen osanottajille tarjottiin poroateria, jonka pääkokkina toimi Jussi Kumpulainen, opettaja Rovaniemellä ravintolakoulu Oppipojassa ja sittemmin kahdesti vuoden porokokiksi valittu sekä Suomen kokkimaajoukkueen jäsenenäkin toiminut keittiömestari. … Jatka lukemista Tarina halvoista hilloista »

Hilla on terveellisimpiä marjoja

Hilla eli lakka on yksi kaikkein terveellisimmistä marjoista, mitä julkisuudessa yleensä perusteellaan korkealla C-vitamiinipitoisuudella. Hillassa on C-vitamiinia tuplasti sen verran kuin appelsiinissa. C-vitamiinipitoisuudessa metsämarjoista hillan edelle menee tyrni ja viljellyistä marjoistakin mustaherukka. Kaikki muut tulevat perässä. Mutta kaikki marjat ovat terveellisiä ja siksi suositeltavia. Terveellisyys koostuu kuitenkin koko joukosta erilaisia ominaisuuksia, kaikkien elintarvikkeiden kohdalla. Kaikki vitamiinit, … Jatka lukemista Hilla on terveellisimpiä marjoja »

Helpoin tapa hankkia Lapin hillaa

Kun ostat Lapin hillaa Deliporon verkkokaupasta, saat vasta kerättyjä, valikoituja Lapin hilloja valmiiksi kestäviin pakastusrasioihin pakattuna sekä pakastettuna. Nosta rasiat kotipakastimeesi, ja voit aina halutessasi ottaa sieltä rasiallisen sulamaan käyttöä varten. Tämän helpommaksi sitä on vaikea tehdä. Vältyt sen jännittämiseltä, onko tuoreena lähetettyjen marjojen laatu kuljetuksessa kärsinyt, kuinka paljon hillat ovat painuneet ja kuinka paljon … Jatka lukemista Helpoin tapa hankkia Lapin hillaa »

Hillasta on moneksi

Hillaa voit tietysti nauttia sellaisenaan ja lisätä siihen maun mukaan vähän sokeria ja ehkä myös hiukan kermaa tai maitoa. Hilla sopii erinomaisesti jälkiruokana, vaikkapa jäätelön tai lettujen kera. Lapissa erittäin yleinen jälkiruoka on lämmittää leipäjuustoa tilkassa maitoa ja panna sen päälle hilloja, mahdollisesti sokerin kanssa. Hillakiisseli saa usein seurakseen kermaa ja hillasoppa taas maistuu joko … Jatka lukemista Hillasta on moneksi »

Hilla vai lakka vai suomuurain?

Sananlaskun mukaan rakkaalla lapsella on monta nimeä. Suomen arvostetuin marja lienee samalla meille kaikille rakas lapsi, tunnetaanhan se eri osissa maata eri nimillä. Niistä yleisimmät ovat Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla käytetty hilla, Itä.Suomessa käytetty lakka ja lännempänä sekä etelämpänä käytetty suomuurain. Kaikki nämä nimitykset ovat suomen kielessä hyväksyttyjä. Muitakin, lähinnä paikallisia tai alueellisia nimityksiä marjasta löytyy. … Jatka lukemista Hilla vai lakka vai suomuurain? »

Riekon hauduttaminen ja paistaminen

Todennäköisesti yleisin tapa valmistaa riekkoateria on riekon hauduttaminen ja paistaminen. Näin liha saa liemestä kaikki aromit mukaansa ja säilyy mehevänä.  Koivet ja siivet luineen sekä rintalasta antavat liemeen ja edelleen kastikkeeseen aivan upeat maut. Rintafileitä ei kannata hauduttaa likaa, mutta ne voi juuri ennen tarjoilua panna uudelleen haudutusliemeen lämpenemään tai paistaa voissa. Mestarikokki Jarmo Vähä-Savon ohjeet … Jatka lukemista Riekon hauduttaminen ja paistaminen »

Pororuokaa nopeasti ja helposti

Aina ei ole aikaa, aina ei jaksa tai ruoanlaiton vasta-alkaja ei ehkä vielä osaakaan laittaa monenlaisia aterioita. Mutta herkullista poronlihaa voi silti tehdä mieli. Tilanteen voi ratkaista valitsemalla niin helpon ja nopean vaihtoehdon kuin tilanne vaatii – vaihtoehtoja on. Tässä on Deliporon ratkaisuja. Löydä näistä omasi! Sulata – lämmitä – syö! Savupoorokiusaus 4 x 800 … Jatka lukemista Pororuokaa nopeasti ja helposti »

Kotikokin (epä)virallinen riekkokauppa

Riekko kuuluu metsäkanalintuihin ja kulinaristien suosimiin herkkuihin. Sitä saa metsästää syksyisin kuukauden ajan alueella, johon kuuluu muutamia Pohjois-Pohjanmaan koillisosan kuntia sekä suuri osa Lapin eteläisistä kunnista. Enontekiön, Utsjoen ja Inarin kunnissa riekkoa saa metsästää syyskuusta maaliskuulle ja myös ansoilla, mikä oikeus on kuitenkin rajattu vain paikkakuntalaisille. Ansapyynnin etuna on se, että riekko säilyy siististi kokonaisena … Jatka lukemista Kotikokin (epä)virallinen riekkokauppa »

Poronliha jouluruokana

Joulu on monella tavalla suomalaisten tärkeintä juhla-aikaa, niin kirkkopyhänä kuin yhteisöllisenä perhetapahtumanakin. Sen aikana on pitkiä vapaita, perheet ja jopa suvut kokoontuvat yhteen, annetaan lahjoja toisillemme ja syödään hyvin. Joulupöydän runsas anti on meille kaikille tuttu lapsuudesta lähtien yhtenä jouluajan tärkeistä asioista. Joulukinkku on yleisin joulun perinneruoka. Sen voi ostaa valmiinakin, mutta tavallisinta on kai … Jatka lukemista Poronliha jouluruokana »

Poronkäristys – lapakäristys – paistikäristys

Perinteisesti Lapissa poronkäristykseen liha on vuoltu joko lavasta tai paistista. Näin on tehty sekä kodeissa että ravintoloissa. Tekniikan kehittymisen myötä liha on ruvettu siivuamaan valmiiksi leikkaamoissa koneellisesti. Lapin matkailukeskusten ravintoloissa poronkäristys on usein tarjolla noutopöydässä. Kun se saattaa hautua peruskypsennyksen jälkeen lämmössä varsin pitkäänkin, paistin käyttämistä on alettu karttaa johtuen sen murenemisesta pieniksi. Lapaa taas … Jatka lukemista Poronkäristys – lapakäristys – paistikäristys »

Uusi poronlihan toimitustapa Uudellamaalla: kotiinkuljetus

  Poronlihan kotiinkuljetus on tästä eteenpäin uutena toimitusvaihtoehtonamme Uudellamaalla Helsingin, Espoon, Vantaan, Keravan, Järvenpään, Tuusulan, Sipoon, Kauniaisen, Porvoon, Kirkkonummen, Klaukkalan, Veikkolan, Siuntion keskustan, Jokelan ja Hyvinkään alueilla. Kotiinkuljetusmahdollisuuden määrittelee tilaajan osoitteen postinumero ja omalta kohdaltasi pääset tarkistamaan palvelun saatavuuden tästä > Toimitus, johon luonnollisesti voit sisällyttää kaikkien myymiemme tuoteryhmien tuotteet poronlihan lisäksi, voi tapahtua jokaisena … Jatka lukemista Uusi poronlihan toimitustapa Uudellamaalla: kotiinkuljetus »

Osta porontalja suoraan poromieheltä

Osta porontalja kotisi tai vaikka mökkisi komistukseksi. Tai pehmeäksi ja lämpimäksi istuinalustaksi. Poron taljassa on valtava määrä onttoja karvoja, joiden sisältämä ilma toimii erinomaisena lämöeristeenä. Porot selviävätkin mainiosti sekä talven paukkupakkasilla että kesän helteillä. Hyvin muokattu talja on pehmeä ja karvanlähtö siitä on vähäineni, muokkaamaton tai huonosti muokattu talja on päinvastainen: kova koppura ja karvojen … Jatka lukemista Osta porontalja suoraan poromieheltä »

Uusi etu: ilmainen toimitus yli 500 € tilauksille

Uutena etuna otamme tästä päivästä lähtien käyttöön ilmaisen toimituksen yli 500 € tilauksille. Tämä koskee kaikkia toimitusmuotoja sillä poikkeuksella, että noutopistetoimituksessa noutopiste edelleen veloittaa 6 € palvelupalkkion. Jos pakastintilaa on rajallisesti tai tilattava määrä muuten tuntuu liian suurelta, tee kimppatilaus sukulaisten, ystävien, naapurien tai työtovereiden kanssa. Kaikki hyötyvät ja sinä saat aloiteestasi ansaitut kiitokset. Koska … Jatka lukemista Uusi etu: ilmainen toimitus yli 500 € tilauksille »

Kantarelli ja poronliha

Kantarellilla on paljon ystäviä herkullisen makunsa vuoksi, mutta bonuksena sieni tarjoaa kauniin kullankeltaisen värin. Värillä ruoka-annokseen saa pirteyttä ja näyttävyyttä, joka varmasti myös lisää ruokahalua. Kantarelleja ei kannatakaan silputa pieneksi kypsentämistä varten vaan jättää joko kokonaisiksi tai isoiksi paloiksi. Kantarellipaistos Jätä kantarellit kokonaisiksi tai revi suuret sienet vähän pienemmiksi palasiksi, älä leikkaa. Pane sulaneet sienet … Jatka lukemista Kantarelli ja poronliha »

Poronkäristystä verkkokaupassa jo 15 vuotta

Olemme myyneet poronkäristystä ja paljon muutakin poronlihan verkkokaupassa jo 15 vuotta. Poronkäristys on Suomen suosituin pororuoka ja sijoittuu kolmen kärkeen kysyttäessä suurelta yleisöltä, mitkä ovat suomalaisia kansallisruokia. Mutta poronlihasta saa toki paljon muutakin kuin käristystä. Mestarikokki Markus Maulavirran mukaan se on paljon monipuolisempi ruokana kuin naudan- tai sianliha. Poronlihaa tulee kuitenkin markkinoille rajallinen määrä, joka … Jatka lukemista Poronkäristystä verkkokaupassa jo 15 vuotta »

Riekkokeitto alku- tai pääruoaksi

  Riekkokeitto on hyvä vaihtoehto nauttia riekon hienosta mausta. Keitettäessä saadaan kaikki aromit irti luista ja näissä kiinni oleva liha voidaan varsin tarkoin irrottaa syötäväksi. Liha säilyy keitossa mehevänä ja maku on aito riistan maku parhaimmillaan. Riekko on suhteellisen pieni lintu, jossa syötävää lihaa on rajallisesti samaan aikaan, kun hinta ei ole sieltä halvimmasta päästä. … Jatka lukemista Riekkokeitto alku- tai pääruoaksi »

Juhlaillallinen porosta

Kotona voi hyvin järjestää juhlaillallisen, jossa vieraat ovat juhlavasti pukeutuneita ja jossa samassa pöydässä istuen nautitaan alkuruoka tai -keitto, pääruoka ja jälkiruoka. Jos ruokailijoita on paljon, voi olla järkevä ratkaisu hankkia keittiöstä vastaamaan ammattikokki ja apua myös tarjoiluun. Ja jos kotona tilat ovat niukat suunnitellulle vierasmäärälle, kannattaa selvittää lähialueella olevien vuokratilojen saatavuus ja käyttökelpoisuus. Olosuhteiden … Jatka lukemista Juhlaillallinen porosta »

Juhlavastaanoton kunnon poroateria

Lapissa asutus on harvaa ja välimatkat pitkiä. Juhliin lähdettäessä aikaa menee runsaasti ja sen myös isäntäväki tietää ja ottaa huomioon. On tavallista tarjota juhlavieraille kunnon lämmin ateria, usein kaikille läsnäolijoille sovittuna aikana yhdellä kertaa ja myöhemmin tuleville aina heidän saavuttuaan. Näinhän voi tapahtua missä päin maata tahansa, kyllä meillä etäisyyksiä riittää. Käytännöllistä on valita ruokalaji, … Jatka lukemista Juhlavastaanoton kunnon poroateria »

Juhlavastaanoton pororuokatarjoilu

Kotona järjestettävällä juhlavastaanotolla tarjotaan yleensä sekä suolaista että makeaa syötävää, jotka vieraat poimivat seisovasta pöydästä. Kun vieraat tulevat eri aikoina ja joskus pitkänkin aikavälin sisällä, kylmät ruokavaihtoehdot ovat käytännöllisiä. Suosittu tapa on tarjota sekä kala- että lihatuotteita, nykyisin monesti kolmantena myös kasvisvaihtoehto. Hyvän käytännön mukaista on huolehtia, että valmistuksessa käytetään laktoosittomia tai ainakin vähälaktoosisia maitotuotteita. … Jatka lukemista Juhlavastaanoton pororuokatarjoilu »

Riekko – Lapin lintu vai maailman kansalainen?

Riekko on Lapin tärkein riistalintu. Sitä saa pyytää ansalla Enontekiön ja Utsjoen kunnissa ja sieltä tulevatkin kaikki maamme ravintoloissa tarjottavat suomalaiset riekot. Riekon metsästys on sallittua lisäksi useissa Keski- ja Itä-Lapin kunnissa sekä osassa Koillismaata. Riekko oli vielä sata vuotta sitten yleinen koko maassa, mutta kanta on vähitellen ja jopa kiihtyvästi harventunut aivan pohjoisinta osaa … Jatka lukemista Riekko – Lapin lintu vai maailman kansalainen? »

Korvasieni ja poronliha

Korvasieni on tunnustettu ja rakastettu herkku, joka kuitenkin puutteellisesti käsiteltynä on myrkyllinen. Koska korvasieni kasvaa hiekkamaalla, sen poimuihin tulee väistämättä hiekkaa mukaan. Sienet kannattaa siksi ensin pestä hiekka pois mahdollisimman tarkoin. Sitten ne pitää ehdottomasti keittää runsaassa vedessä 2 x ainakin 7 minuuttia ja vesi pitää vaihtaa keittämisten välillä. Keittotilan hyvästä tuuletuksesta pitää huolehtia ja … Jatka lukemista Korvasieni ja poronliha »

Kuningasrapusalaatti ranskalaisittain

Ranskalaisesta keittiöstä olen poiminut esiteltäväksi raikkaan kuningasrapusalaatin. Reseptin kääntämisessä ja suomalaisiin raaka-aineisiin soveltamisessa olen saanut apua mestarikokki Jarmo Vähä-Savolta. Ainekset 4 kpl kuningasravun isoja jalkapaloja 1 kpl roomansalaatti 200 g sinappisia yrttejä pieneksi leikattuina 100 g  yrttiseosta, jossa on rucolaa ja lehtipinaattia (tai nokkosta) 1 nippu tuoretta rakuunaa 3 rkl kapriksia 1 kupillinen tuoretta majoneesia 1 lohko sitruunaa suolaa Ohje 1. … Jatka lukemista Kuningasrapusalaatti ranskalaisittain »

Herkkutatti ja poronliha

Herkkutatti on maultaan täyteläinen ja pehmeä sekä käyttömahdollisuuksiltaan monipuolinen sieni. Esimerkiksi Italiassa se on kulinaristien suuresti himoitsema herkku. Sienimestari Esko Holopaisen mukaan herkkutatista saa poroateriallekin erilaisia vaihtoehtoja, esimerkiksi alkukeiton, pääruoan lisäkkeitä tai jopa jälkiruokaa. Herkkutattikeitto Ainekset 250 g herkkutattikuutioita 1  isohko sipuli 4 dl kasvislientä 4 dl  kermaa 1 rkl voita 2 rkl vehnäjauhoja tilkka … Jatka lukemista Herkkutatti ja poronliha »