Riekkoa saatavilla

Riekon pyyntiaika on päättynyt. Viime vuonna ”kesä tuli aikaisin” kuten enontekiöläinen riekonpyytäjämme kuvasi lämpimien säiden ja upottavien sohjokelien saapumista. Ansoille ei enää päässyt ja saimmekin vain osan haluamistamme riekoista. Tänä talvena olemme pyrkineet hajauttamaan sääolojen riskiä ostamalla riekkoa myös utsjokelaiselta pyytäjältä. Ongelmiakaan ei ole esiintynyt ja olemme saaneet haluamamme määrän tuota herkullista riistalintua. Riekkoja on … Jatka lukemista Riekkoa saatavilla »

Valmisruoat ja valmisateriat porosta

Termejä valmisruoka ja valmisateria käytetään rinnakkain ja välillä sekaisinkin. Deliporolla on ollut valikoimassa jo pitkään poropyöryköitä, burgerpihvejä, ruokamakkaroita, porokastiketta ja -lientä.. Olemme nyt laajentamassa valikoimaamme merkittävästi. Poro valmisruoka meidän kielenkäytössämme on ruoka, joka tarvitsee vain lämmityksen ollakseen syöntikelpoista. Mutta ei siitä kokonaista ateriaa tule ilman lisäkkeitä, esimerkiksi perunoita tai pastaa tai riisiä sekä kastiketta. Tänään … Jatka lukemista Valmisruoat ja valmisateriat porosta »

Yksi suurista poronlihataloista on poistunut markkinoilta

Muutama päivä sitten tuli uutinen, että Kylmänen Food on hakeutunut konkurssiin. Perheyritys Kylmänen on kuulunut perinteisiin, pitkään toimineisiin ns. isoihin poronlihan jalostajiin. Samaan sarjaan kuin Polarica-konserniin kuuluva Lapin Liha, Rönkä ja Polar Wild. Ryhmään on viime aikoina tehnyt nousua myös Kotivara sekä uusimpana Lapin Poro ja Riista isoine investointeineen. Nämä yritykset ovat sekä leikanneet että … Jatka lukemista Yksi suurista poronlihataloista on poistunut markkinoilta »

Poro turvaa kansakuntaa kriisissä!

Poro ei tarkoita pelkkää herkuttelua eikä matkailijoiden huviajelua, sillä voi olla isompikin merkitys. Euroopassa riehuu sota, jonka aloittajana on rajanaapurimme. Se panee tietysti pohtimaan, ovatko asiat meillä kunnossa. Yle on tarttunut aiheeseen ja tehnyt sekä alueuutisissa että valtakunnan uutisissa näytetyn ohjelmapätkän niin poron merkityksestä huoltovarmuuteen mahdollisen kriisin aikana kuin kulku- ja kuljetusvälineenä kriisiolosuhteissa. Ohjelmassa kerrotaan … Jatka lukemista Poro turvaa kansakuntaa kriisissä! »

Olen surullinen ja vihainen!

Helsingin Sanomien eilisessä 27.10.2022 numerossa sarjassa Tutkivaa journalismia julkaistiin kirjoitus Huijaus lautasella. Aivan vähäpätöisistä rikkomuksista tai harvoista tapauksista ei ole kysymys. Ruokavirasto on saanut tietoonsa noin 300 elintarvikerikosepäilyä vuodesta 2008 lähtien. Elintarvikkeita käsitellään, pakataan, jäädytetään jne. kokonaan elintarvikevalvonnan ulkopuolella. Paikat, joissa työskennellään, voivat olla elintarvikkeiden käsittelyyn hyväksymättömiä ja täysin soveltumattomia. Pakastetrtua lihaa sulatetaan ja myydään … Jatka lukemista Olen surullinen ja vihainen! »

Poronliha ja EU:n laatujärjestelmä

Euroopan Unioni on rakentanut laatujärjestelmän, jonka piirissä ovat maataloustuotteet, elintarvikkeet, viinit sekä väkevät alkoholijuomat. Järjestelmässä on nyt mukana n. 3500 tuotetta, joista maataloustuotteita ja elintarvikkeita n. 1400. EU:n laatujärjestelmät suojaavat sellaisten tuotteiden nimiä, joiden laadun ja ominaisuuksien sekä maantieteellisen alkuperän välillä on olennainen yhteys. EU:n laatujärjestelmiä ovat suojatut alkuperänimitykset (SAN): maataloustuotteet, elintarvikkeet ja viinit suojatut … Jatka lukemista Poronliha ja EU:n laatujärjestelmä »

Poronkäristys – suosituin vuodesta toiseen

Poronkäristys on suosituin pororuoka vuodesta toiseen. Se näkyy sekä lihan myyntitilastoissa, ravintoloiden annosmäärissä että Internetin hakutuloksissa. Kestosuosioon on useita, hyviä syitä. Poronkäristyksessä ei yleensä käytetä voimakkaita mausteita. Suolaa, ehkä vähän (!) pippuria sekä voita ja lisäkkeeksi puolukkaa marjoina tai survoksena. Ja tietysti pottuvoita eli perunamuusia lautaselle mukaan. Käristyksessä tulee esiin se ”oikea” poronlihan maku. Siitä … Jatka lukemista Poronkäristys – suosituin vuodesta toiseen »

Poronlihako kallista?

Poronlihan hinta on noussut tuntuvasti tänä syksynä. Niin kuin kaiken muunkin lihan ja muidenkin elintarvikkeiden. Onko poro nyt normaalin hintaista, kallista vai aivan huippukallista? Riippuu paljon siitä, mihin sitä vertaa. Kallein ruhonosa on filee ja porolla yleisesti sisäfilee ja ulkofilee ovat samanhintaisia. Deliporon verkkokaupassa fileen hinta on nyt 82,68/kg. Pihvi kotona vai ravintolassa?   Verrataanpa … Jatka lukemista Poronlihako kallista? »

Grillattua poronkieltä

Grillattua poronkieltä, herkkutattikastiketta ja puikulaperunapyreetä 4.   poronkieltä 1 l  porolientä 1    salottisipuli 1    porkkana 2    laakerinlehteä suolaa Kuori sipuli ja porkkana sekä leikkaa ne kuutioiksi. Laita pestyt poronkielet, poroliemi, sipuli, porkkana ja mausteet kattilaan. Keitä kaksi tuntia. Kuori lämpimästä kielestä kalvomainen pinta pois. Halkaise kielet ja grillaa ne tai paista ne … Jatka lukemista Grillattua poronkieltä »

Poro Wallenberg

Tero Mäntykangas kantaa sekä suomalaisia että kansainvälisiä asiakkaita palvelevassa, Lapin johtavassa hotelliketjussa titteliä Executive Chef at Lapland Hotels Oy. Se tarkoittaa, että hän on ”ylipäällikkö” ketjun 20 toimipisteen keittiötoiminnoissa. Lapland Hotel Sky Ounasvaaran ravintolassa Sky Kitchen and View Tero toimii käytännön tasolla keittiöpäällikkönä ja ravintola on alan ammattilaisten vuotuisissa äänestyksissä jatkuvasti valittu Suomen ravintoloiden parhaimmistoon. … Jatka lukemista Poro Wallenberg »

Kotiinkuljetus, joka toimii

On ollut surullista lukea, kuinka kansainvälisesti toimiva, kokenut ja arvostettu kuljetusyritys on suorastaan huijannut kotiinkuljetusasiakkaitaan. Lähetykset on viety noutopisteeseen ja asiakkaalle tästä on ilmoitettu valheellisella perustelulla, että asiakas ei ole ollut tavattavissa kotona. Ja väitteiden mukaan joskus on jopa nähty jakeluauton ajavan asiakkaan kotitalon ohi pysähtymättä eli kotona olon selvittämistä ei ole yritettykään. Isot kuljetusliikkeet jakavat … Jatka lukemista Kotiinkuljetus, joka toimii »

Ukrainan sota nostaa poronlihan hintaa

Venäjän helmikuussa aloittama hyökkäyssota on kauhistuttava ja järjetön. Paitsi tuhoa Ukrainassa se vaikuttaa moneen asiaan meilläkin, kaukana Mustan meren rannoilta. Kaikki autoilijat ja muutkin uutisvälineitä seuraavat tietävät hyvin, että polttoaineiden hinnat ovat nousseet ennätystasolle. Kun poromiehet tarvitsevat kulkuvälineitä sekä maastossa että maanteillä, lisälasku on tuntuva. Muutkin energiakustannukset ovat tehneet jättiloikkauksen ylöspäin. Jalostuslaitoksilla kylmätilat, erityisesti pakastehuoneet … Jatka lukemista Ukrainan sota nostaa poronlihan hintaa »

Hans Välimäen mausteinen pororamen

Hans Välimäen Chez Dominique on ainoa suomalainen ravintola, joka on onnistunut saamaan kaksi Michelin-tähteä. Huippuluokan fine dining -ravintolan pyörittäminen on kuitenkin erittäin vaativaa ja stressaavaa. Suomalaisten kokkien ykkösketjuun itseoikeutetusti kuuluva Välimäki päätti lopettaa ravintolan toiminnan, koska himoitun kolmannen tähden ansaitseminen olisi luultavasti ollut liian pitkä ja vaativa projekti. Hän on sen jälkeen ollut omistajana useammassa … Jatka lukemista Hans Välimäen mausteinen pororamen »

Poronlihaa lahjaksi

On monta tilannetta ja tapaa antaa poronlihaa lahjaksi. Joululahjoja annetaan omille vanhemmille, omille lapsille, sisaruksille, yrityksen työntekijöille, liikekumppaneille jne.  Muita ajankohtia ja syitä lahjan antamiseen ovat esimerkiksi merkkipäivä, lakkiaiset tai muu opintojen päättäminen, kihlajaiset, häät, rippijuhlat, tupaantulijaiset jne.  Poronliha on erilainen lahja, josta sen saajat yllättyvät ja ilahtuvat tavanomaista enemmän. Sinulla on neljä mahdollista tapaa … Jatka lukemista Poronlihaa lahjaksi »

Jouluruokaperinteet

Joulu on tärkein suomalaisten viettämä perhejuhla. Siihen liittyvät pitkät perinteet, osa jopa vuosisatojen takaa. Ja mitä suurimmassa määrin myös jouluruokaperinteet. Agraariyhteiskunnassa sekä kasvatettavat eläimet että niiden rooli juhlaruokana tulivat meille etelämpää, paljolti Saksasta ja osin muiden Pohjoismaiden kautta. Sialla kaikkiruokaisena ja sopeutuvana eläimenä oli iso merkitys ruokavaliossa ja siten myös jouluruokana. Joulukinkusta tuli iso osa … Jatka lukemista Jouluruokaperinteet »

Poronliha on erinomaista juhlaruokaa

Poronliha on erinomaista juhlaruokaa kotona pidettävissä tilaisuuksissa. Olipa kysymyksessä syntymäpäivät, rippijuhlat, lakkiaiset tai muut valmistujaiset, kihlajaiset, häät, sukukokoukset, harvinaisten vieraiden käynnit, rennot illanistujaiset tai vaikka lastenjuhlat. Yhteistähän tilaisuuksille on, että vieraille tarjotaan syötävää ja juotavaa. Mitä tärkeämpi juhla, sitä tärkeämpi on myös tarjoilun valinta.. Olemme käsitelleet tarjoilua erilaisten juhlatilaisuuksien pohjalta. Linkki sivulle >     … Jatka lukemista Poronliha on erinomaista juhlaruokaa »

Onko poronliha luomulihaa?

Poronliha on tietysti luomulihaa, ajattelee Matti ja Maija Meikäläinen helposti. Mutta onko näin? EU:n yhteisen luomuasetuksen (EU 2018) mukaan luonnonmukainen tuotanto eli luomutuotanto on kokonaisvaltainen tilanhoidon ja elintarviketuotannon järjestelmä, jossa yhdistyvät ympäristön ja ilmastotoimien kannalta parhaat käytännöt, runsas biologinen monimuotoisuus, luonnonvarojen säästäminen sekä tiukkojen vaatimusten soveltaminen eläinten hyvinvoinnin alalla ja tuotannossa. Porot liikkuvat vapaina metsissä … Jatka lukemista Onko poronliha luomulihaa? »

Poronliha on lähiruokaa Lapista

Poronliha on lähiruokaa Lapista. Ja erinomaista sellaista. Sanaan lähiruoka liittyy positiivisia mielikuvia. Se koetaan pienten tuottajien tekemäksi ja laadukkaaksi, usein myös perinteitä noudattavaksi elintarvikkeeksi. Osin lähiruokaa saa tavallisista ruokakaupoista, mutta  tavallista on myös suoramyynti tiloilta tai oma yhteistyö- ja kuljetusketju tuottajalta asiakkaalle. Tulkinta siitä, mikä on lähiruokaa ja mikä ei, vaihtelee. Mahtaako sille ollakaan täsmällistä … Jatka lukemista Poronliha on lähiruokaa Lapista »

Poronkäristys vetonaulana

Monipuolinen ruokalaji poronkäristys toimii jopa vetonaulana. Tässä hyvä esimerkki. Tie Ivalosta Inariin kulkee kauniita järvenrantoja mukaillen ja karussa, kallioisessa, siirtolohkareita täynnä olevassa maastossa. Suurin piirtein kylien puolivälissä Myössäjärven rannalla on mäen rinteessä, ison siirtolohkareen kupeessa luonnon muovaama onkalo. Vanha tarina kertoo karhun pitäneen sitä talvipesänä. Niinpä paikka kulkeekin nimellä Karhunpesäkivi. Maantie kulkee siinä aivan rantaviivaa … Jatka lukemista Poronkäristys vetonaulana »

Poronlihan laatu – mitä se on ja mistä se tulee

Deliporon myymän poronlihan laatu on korkealla tasolla, verrattiinpa sitä sitten muiden eläinten lihaan tai poronlihaa yleisesti. Muuan sanaseppo somessa viisasteli: ”Sinulla on liian kova käsitys lihasi laadusta. Ei se niin hyvää ole”. Perusteita hän ei esittänyt. Lihaa hän ei ole Deliporolta ostanut eli tuskin tiesi, mitä ja mistä kirjoitti. Kun Deliporo aloitti toimintansa, pääsin mukaan … Jatka lukemista Poronlihan laatu – mitä se on ja mistä se tulee »

Poronkäristys, varma valinta pororuoaksi

Poronkäristys on aina varma valinta pororuoaksi, onhan se tunnetuin ja suosituin kaikista pororuoista. Kun matkailija saapuu Lappiin ja haluaa hyvää, paikallista ruokaa, käristys on ykkösvalinta. Ja vaikka syystä tai toisesta tarjolla on valmiina muita ruokia, ainakin kerran loman aikana pitää saada poronkäristystä! Poronkäristyksen suosittelua myös kotikeittiössä laitettavaksi voi perustella monella asialla se on kaikille tuttu … Jatka lukemista Poronkäristys, varma valinta pororuoaksi »

Poronlihan hinta tulee monesta tekijästä

Poronlihan hinta ei kuulu halvimpiin Suomessa. Vaikka onkin ihmisiä, jotka päivittelevät sitä. Ajattelevat, että poro kulkee ”ilmaiseksi toisten metsissä”, saa ravintonsa ”ilmaiseksi luonnosta”, ei vaadi navetan tai tallin tapaista rakennusta suojakseen ja sitten vain poromies myy lihat saaden koko hinnan puhtaana käteen. Mutta eihän se ihan näin mene. Luonnossa vapaan liikkuvat porot ovat aina jonkun … Jatka lukemista Poronlihan hinta tulee monesta tekijästä »

Oletko porokokkina pihvinkääntäjä vai luullisen lihan hauduttaja?

Millainen porokokki sinä olet, pihvinkääntäjä vai luullisen lihan hauduttaja? Deliporon alkuvuosina olimme messuilla Lapin yhteisosastolla Helsingissä. Meidän ständimme vieressä oli Lapin Keittiömestareiden pieni keittiö ja maistattamistila, jossa oli miehistönä viikon kuluessa peräti seitsemän kokenutta porokokkia. Messujen aikana oli joka päivä myös hiljaisia hetkiä ja ehdin hyvin jututtamaan naapureita, yhtä kerrallaan. Kysyin jokaiselta, mikä hänen mielestään … Jatka lukemista Oletko porokokkina pihvinkääntäjä vai luullisen lihan hauduttaja? »

Poronlihaa – tuoreena vai pakastettuna?

Valtaosa poronlihasta varastoidaan ja myydään pakastettuna. Silloin tällöin sitä haluttaisiin tuoreena ja joskus jopa tulee ehdotuksia siitä, että tuoretta poronlihaa pitäisi ihan edistää kampanjoimalla. On olemassa monta syytä, miksi poronliha on luontevaa varastoida ja myydä pakastettuna. Poronliha tulee riistan tavoin markkinoille syksyllä ja alkutalvesta eli varsin lyhyenä aikana vuodesta. Tuoreen lihan säilyvyysaika on oleellisesti lyhyempi … Jatka lukemista Poronlihaa – tuoreena vai pakastettuna? »

Saamamme asiakaspalaute – myönteistä vai ei?

Asiakkaamme Jussi T. Saikkonen Lappeenrannasta kirjoitti muutama viikko sitten: ”Korona-ajan nyt hiipuessa vieraita on päässyt ulkomailtakin tulemaan. Grillasin poron vasan puolikkaan boxistanne ulkofileen blööksi (”verinen”) ja oli kuulemma parasta lihaa mitä oli n. 55-vuotias ranskalainen professori syönyt vaikka ympäri maailmaa edustusillallisilla on tyyppi reissaillut ja (liian kypsäksi paistettua) poroakin saanut Suomessa aiemmin syödäkseen. Eikä ollut … Jatka lukemista Saamamme asiakaspalaute – myönteistä vai ei? »

Poronkäristys – paras pororuoka?

Suomen suosituin pororuoka on poronkäristys. Monien mielestä se on myös paras pororuoka. Perusteita löytyy. Nykyisin poronkäristys tehdään lähes aina valmiiksi siivutusta poronkäristyslihasta. Kaukana ovat ne ajat, jolloin jäistä lihaa piti ensin pitää huoneenlämmössä, kunnes se hieman pehmeni. Ja sen jälkeen lihasta leikattiin ohuita siivuja (toivottavasti) hyvin) terävällä puukolla. Valmiiksi siivutun lihan käsittely on nopeaa ja … Jatka lukemista Poronkäristys – paras pororuoka? »

Riekon kypsentäminen – näin onnistut varmasti

Riekon kypsentäminen voi ensikertalaiselle olla haaste. Itse olen tavallinen kotikokki, en erityisesti lintukokki. Vuosien mittaan olen tehnyt ruokaa riekostakin sekä myös syönyt sitä ravintoloissa. Olen joutunut muutaman kerran toteamaan, ravintolassakin, että riekko on kuivahtanut tai että liha on jäänyt vähän sitkeäksi. Molempiin auttaa hauduttaminen. Kun kysyin täsmällisiä haudutusaikoja ja -menetelmiä mestarikokki Jarmo Vähä-Savolta, sain seuraavia … Jatka lukemista Riekon kypsentäminen – näin onnistut varmasti »

Tarina halvoista hilloista

Deliporo pääsi perustamisensa jälkeen mukaan Paliskuntain yhdistyksen aloitteesta käynnistettyyn kehityshankkeeseen teemoinaan yhteistyö, tuotekehitys ja kaupallistaminen. Yhtenä osana hanketta järjestettiin Keski-Uusimaalla seminaari ravintola-alan ammattioppilaitosten opettajille, olisikohan ollut syksyllä 2007. Monipuolisten luentojen jälkeen osanottajille tarjottiin poroateria, jonka pääkokkina toimi Jussi Kumpulainen, opettaja Rovaniemellä ravintolakoulu Oppipojassa ja sittemmin kahdesti vuoden porokokiksi valittu sekä Suomen kokkimaajoukkueen jäsenenäkin toiminut keittiömestari. … Jatka lukemista Tarina halvoista hilloista »

Hilla on terveellisimpiä marjoja

Hilla eli lakka on yksi kaikkein terveellisimmistä marjoista, mitä julkisuudessa yleensä perusteellaan korkealla C-vitamiinipitoisuudella. Hillassa on C-vitamiinia tuplasti sen verran kuin appelsiinissa. C-vitamiinipitoisuudessa metsämarjoista hillan edelle menee tyrni ja viljellyistä marjoistakin mustaherukka. Kaikki muut tulevat perässä. Mutta kaikki marjat ovat terveellisiä ja siksi suositeltavia. Terveellisyys koostuu kuitenkin koko joukosta erilaisia ominaisuuksia, kaikkien elintarvikkeiden kohdalla. Kaikki vitamiinit, … Jatka lukemista Hilla on terveellisimpiä marjoja »

Helpoin tapa hankkia Lapin hillaa

Kun ostat Lapin hillaa Deliporon verkkokaupasta, saat vasta kerättyjä, valikoituja Lapin hilloja valmiiksi kestäviin pakastusrasioihin pakattuna sekä pakastettuna. Nosta rasiat kotipakastimeesi, ja voit aina halutessasi ottaa sieltä rasiallisen sulamaan käyttöä varten. Tämän helpommaksi sitä on vaikea tehdä. Vältyt sen jännittämiseltä, onko tuoreena lähetettyjen marjojen laatu kuljetuksessa kärsinyt, kuinka paljon hillat ovat painuneet ja kuinka paljon … Jatka lukemista Helpoin tapa hankkia Lapin hillaa »