Valmisruoat ja valmisateriat porosta

Termejä valmisruoka ja valmisateria käytetään rinnakkain ja välillä sekaisinkin. Deliporolla on ollut valikoimassa jo pitkään poropyöryköitä, burgerpihvejä, ruokamakkaroita, porokastiketta ja -lientä.. Olemme nyt laajentamassa valikoimaamme merkittävästi. Poro valmisruoka meidän kielenkäytössämme on ruoka, joka tarvitsee vain lämmityksen ollakseen syöntikelpoista. Mutta ei siitä kokonaista ateriaa tule ilman lisäkkeitä, esimerkiksi perunoita tai pastaa tai riisiä sekä kastiketta. Tänään … Jatka lukemista Valmisruoat ja valmisateriat porosta »

Yksi suurista poronlihataloista on poistunut markkinoilta

Muutama päivä sitten tuli uutinen, että Kylmänen Food on hakeutunut konkurssiin. Perheyritys Kylmänen on kuulunut perinteisiin, pitkään toimineisiin ns. isoihin poronlihan jalostajiin. Samaan sarjaan kuin Polarica-konserniin kuuluva Lapin Liha, Rönkä ja Polar Wild. Ryhmään on viime aikoina tehnyt nousua myös Kotivara sekä uusimpana Lapin Poro ja Riista isoine investointeineen. Nämä yritykset ovat sekä leikanneet että … Jatka lukemista Yksi suurista poronlihataloista on poistunut markkinoilta »

Poro turvaa kansakuntaa kriisissä!

Poro ei tarkoita pelkkää herkuttelua eikä matkailijoiden huviajelua, sillä voi olla isompikin merkitys. Euroopassa riehuu sota, jonka aloittajana on rajanaapurimme. Se panee tietysti pohtimaan, ovatko asiat meillä kunnossa. Yle on tarttunut aiheeseen ja tehnyt sekä alueuutisissa että valtakunnan uutisissa näytetyn ohjelmapätkän niin poron merkityksestä huoltovarmuuteen mahdollisen kriisin aikana kuin kulku- ja kuljetusvälineenä kriisiolosuhteissa. Ohjelmassa kerrotaan … Jatka lukemista Poro turvaa kansakuntaa kriisissä! »

Olen surullinen ja vihainen!

Helsingin Sanomien eilisessä 27.10.2022 numerossa sarjassa Tutkivaa journalismia julkaistiin kirjoitus Huijaus lautasella. Aivan vähäpätöisistä rikkomuksista tai harvoista tapauksista ei ole kysymys. Ruokavirasto on saanut tietoonsa noin 300 elintarvikerikosepäilyä vuodesta 2008 lähtien. Elintarvikkeita käsitellään, pakataan, jäädytetään jne. kokonaan elintarvikevalvonnan ulkopuolella. Paikat, joissa työskennellään, voivat olla elintarvikkeiden käsittelyyn hyväksymättömiä ja täysin soveltumattomia. Pakastetrtua lihaa sulatetaan ja myydään … Jatka lukemista Olen surullinen ja vihainen! »

Riekkoja on nyt vähän toimitettavaksi

Viime talvena Enontekiöllä ”kesä tuli maaliskuun puolivälissä”, kuten riekonpyyntäjämme kommentoi vesikelejä ja hankien muuttumista upottavaksi sohjoksi. Säät keskeyttivät pyyntikauden hetkellä, jolloin saalista normaalisti saadaan hyvin. Saimme vain noin puolet tilaamistamme linnuista. Niinpä niitä on enää jäljellä rajallinen määrä toimitettavaksi. Ensi kautta ajatellen olen saanut yhteyden myös utsjokelaiseen pyytäjään. Kun maantieteellistä hajautusta näin tulee, toivottavasti myös … Jatka lukemista Riekkoja on nyt vähän toimitettavaksi »

Poronliha ja EU:n laatujärjestelmä

Euroopan Unioni on rakentanut laatujärjestelmän, jonka piirissä ovat maataloustuotteet, elintarvikkeet, viinit sekä väkevät alkoholijuomat. Järjestelmässä on nyt mukana n. 3500 tuotetta, joista maataloustuotteita ja elintarvikkeita n. 1400. EU:n laatujärjestelmät suojaavat sellaisten tuotteiden nimiä, joiden laadun ja ominaisuuksien sekä maantieteellisen alkuperän välillä on olennainen yhteys. EU:n laatujärjestelmiä ovat suojatut alkuperänimitykset (SAN): maataloustuotteet, elintarvikkeet ja viinit suojatut … Jatka lukemista Poronliha ja EU:n laatujärjestelmä »

Poronkäristys – suosituin vuodesta toiseen

Poronkäristys on suosituin pororuoka vuodesta toiseen. Se näkyy sekä lihan myyntitilastoissa, ravintoloiden annosmäärissä että Internetin hakutuloksissa. Kestosuosioon on useita, hyviä syitä. Poronkäristyksessä ei yleensä käytetä voimakkaita mausteita. Suolaa, ehkä vähän (!) pippuria sekä voita ja lisäkkeeksi puolukkaa marjoina tai survoksena. Ja tietysti pottuvoita eli perunamuusia lautaselle mukaan. Käristyksessä tulee esiin se ”oikea” poronlihan maku. Siitä … Jatka lukemista Poronkäristys – suosituin vuodesta toiseen »

Toimitukset käynnistyivät tänään

Uuden kauden ensimmäinen poronlihaerä on tänään lähtenyt Ivalosta kohti etelää. Deliporon lähettämät paketit ovat pakastekuljetuksessa sulassa sovussa muiden Ylä-Lapin lähetysten kanssa. Kuljetettavaa on jo kerätty muiltakin alueilta Lapissa ja lisää kuormaa tulee vielä matkan varrelta. Rovaniemellä koko kuljetuserä jaetaan kahteen autoon, joista toinen ajaa näin parillisen viikon aikana reittiä 2 ja toinen reittiä 4 kohti … Jatka lukemista Toimitukset käynnistyivät tänään »

Poronlihako kallista?

Poronlihan hinta on noussut tuntuvasti tänä syksynä. Niin kuin kaiken muunkin lihan ja muidenkin elintarvikkeiden. Onko poro nyt normaalin hintaista, kallista vai aivan huippukallista? Riippuu paljon siitä, mihin sitä vertaa. Kallein ruhonosa on filee ja porolla yleisesti sisäfilee ja ulkofilee ovat samanhintaisia. Deliporon verkkokaupassa fileen hinta on nyt 82,68/kg. Pihvi kotona vai ravintolassa?   Verrataanpa … Jatka lukemista Poronlihako kallista? »

Uuden kauden poronliha on verkkokaupassa

Vasat ja raavaatkin ovat hyväkuntoisia ja luvassa on laadukasta lihaa. Ensimmäiset poroerotukset Ylä-Lapissa ovat meneillään ja lihan toimitukset voivat alkaa lokakuun puolivälin tienoilla, tavoitteenamme on viikko 42. Jo keväästä asti on ollut selvää, että poronlihan hinta tulee nousemaan merkittävästi. Inflaatio on käynnissä ja jo kesällä Helsingin Sanomien vertailu edellisen kesän tasoon osoitti lihatuotteiden kohdalla kovaa … Jatka lukemista Uuden kauden poronliha on verkkokaupassa »

Grillattua poronkieltä

Grillattua poronkieltä, herkkutattikastiketta ja puikulaperunapyreetä 4.   poronkieltä 1 l  porolientä 1    salottisipuli 1    porkkana 2    laakerinlehteä suolaa Kuori sipuli ja porkkana sekä leikkaa ne kuutioiksi. Laita pestyt poronkielet, poroliemi, sipuli, porkkana ja mausteet kattilaan. Keitä kaksi tuntia. Kuori lämpimästä kielestä kalvomainen pinta pois. Halkaise kielet ja grillaa ne tai paista ne … Jatka lukemista Grillattua poronkieltä »

Poro Wallenberg

Tero Mäntykangas kantaa sekä suomalaisia että kansainvälisiä asiakkaita palvelevassa, Lapin johtavassa hotelliketjussa titteliä Executive Chef at Lapland Hotels Oy. Se tarkoittaa, että hän on ”ylipäällikkö” ketjun 20 toimipisteen keittiötoiminnoissa. Lapland Hotel Sky Ounasvaaran ravintolassa Sky Kitchen and View Tero toimii käytännön tasolla keittiöpäällikkönä ja ravintola on alan ammattilaisten vuotuisissa äänestyksissä jatkuvasti valittu Suomen ravintoloiden parhaimmistoon. … Jatka lukemista Poro Wallenberg »

Kotiinkuljetus, joka toimii

On ollut surullista lukea, kuinka kansainvälisesti toimiva, kokenut ja arvostettu kuljetusyritys on suorastaan huijannut kotiinkuljetusasiakkaitaan. Lähetykset on viety noutopisteeseen ja asiakkaalle tästä on ilmoitettu valheellisella perustelulla, että asiakas ei ole ollut tavattavissa kotona. Ja väitteiden mukaan joskus on jopa nähty jakeluauton ajavan asiakkaan kotitalon ohi pysähtymättä eli kotona olon selvittämistä ei ole yritettykään. Isot kuljetusliikkeet jakavat … Jatka lukemista Kotiinkuljetus, joka toimii »

Ukrainan sota nostaa poronlihan hintaa

Venäjän helmikuussa aloittama hyökkäyssota on kauhistuttava ja järjetön. Paitsi tuhoa Ukrainassa se vaikuttaa moneen asiaan meilläkin, kaukana Mustan meren rannoilta. Kaikki autoilijat ja muutkin uutisvälineitä seuraavat tietävät hyvin, että polttoaineiden hinnat ovat nousseet ennätystasolle. Kun poromiehet tarvitsevat kulkuvälineitä sekä maastossa että maanteillä, lisälasku on tuntuva. Muutkin energiakustannukset ovat tehneet jättiloikkauksen ylöspäin. Jalostuslaitoksilla kylmätilat, erityisesti pakastehuoneet … Jatka lukemista Ukrainan sota nostaa poronlihan hintaa »

Hans Välimäen mausteinen pororamen

Hans Välimäen Chez Dominique on ainoa suomalainen ravintola, joka on onnistunut saamaan kaksi Michelin-tähteä. Huippuluokan fine dining -ravintolan pyörittäminen on kuitenkin erittäin vaativaa ja stressaavaa. Suomalaisten kokkien ykkösketjuun itseoikeutetusti kuuluva Välimäki päätti lopettaa ravintolan toiminnan, koska himoitun kolmannen tähden ansaitseminen olisi luultavasti ollut liian pitkä ja vaativa projekti. Hän on sen jälkeen ollut omistajana useammassa … Jatka lukemista Hans Välimäen mausteinen pororamen »

Petteri Punakuono – totta vai tarua?

Joulun aikaan Joulupukki matkaa poron vetämässä reessä ympäri maailmaa viemässä lahjoja kaikkien maiden kilteille lapsille. Tämähän on tietysti totta. Pukin rekeä vetää matkalla poro nimeltään Petteri Punakuono. Tämä on kyllä tarua. Petteri on miehen nimi eli sen nimisen poron pitäisi olla miespuolinen eli urosporo. Mutta – eihän urosporoilla ole joulun aikaan sarvia! Amerikkalainen, alkuperäisen laulun sanoittaja … Jatka lukemista Petteri Punakuono – totta vai tarua? »

Poronlihaa lahjaksi

On monta tilannetta ja tapaa antaa poronlihaa lahjaksi. Joululahjoja annetaan omille vanhemmille, omille lapsille, sisaruksille, yrityksen työntekijöille, liikekumppaneille jne.  Muita ajankohtia ja syitä lahjan antamiseen ovat esimerkiksi merkkipäivä, lakkiaiset tai muu opintojen päättäminen, kihlajaiset, häät, rippijuhlat, tupaantulijaiset jne.  Poronliha on erilainen lahja, josta sen saajat yllättyvät ja ilahtuvat tavanomaista enemmän. Sinulla on neljä mahdollista tapaa … Jatka lukemista Poronlihaa lahjaksi »

Jouluruokaperinteet

Joulu on tärkein suomalaisten viettämä perhejuhla. Siihen liittyvät pitkät perinteet, osa jopa vuosisatojen takaa. Ja mitä suurimmassa määrin myös jouluruokaperinteet. Agraariyhteiskunnassa sekä kasvatettavat eläimet että niiden rooli juhlaruokana tulivat meille etelämpää, paljolti Saksasta ja osin muiden Pohjoismaiden kautta. Sialla kaikkiruokaisena ja sopeutuvana eläimenä oli iso merkitys ruokavaliossa ja siten myös jouluruokana. Joulukinkusta tuli iso osa … Jatka lukemista Jouluruokaperinteet »

Poronliha on erinomaista juhlaruokaa

Poronliha on erinomaista juhlaruokaa kotona pidettävissä tilaisuuksissa. Olipa kysymyksessä syntymäpäivät, rippijuhlat, lakkiaiset tai muut valmistujaiset, kihlajaiset, häät, sukukokoukset, harvinaisten vieraiden käynnit, rennot illanistujaiset tai vaikka lastenjuhlat. Yhteistähän tilaisuuksille on, että vieraille tarjotaan syötävää ja juotavaa. Mitä tärkeämpi juhla, sitä tärkeämpi on myös tarjoilun valinta.. Olemme käsitelleet tarjoilua erilaisten juhlatilaisuuksien pohjalta. Linkki sivulle >     … Jatka lukemista Poronliha on erinomaista juhlaruokaa »

Onko poronliha luomulihaa?

Poronliha on tietysti luomulihaa, ajattelee Matti ja Maija Meikäläinen helposti. Mutta onko näin? EU:n yhteisen luomuasetuksen (EU 2018) mukaan luonnonmukainen tuotanto eli luomutuotanto on kokonaisvaltainen tilanhoidon ja elintarviketuotannon järjestelmä, jossa yhdistyvät ympäristön ja ilmastotoimien kannalta parhaat käytännöt, runsas biologinen monimuotoisuus, luonnonvarojen säästäminen sekä tiukkojen vaatimusten soveltaminen eläinten hyvinvoinnin alalla ja tuotannossa. Porot liikkuvat vapaina metsissä … Jatka lukemista Onko poronliha luomulihaa? »

Poronliha on lähiruokaa Lapista

Poronliha on lähiruokaa Lapista. Ja erinomaista sellaista. Sanaan lähiruoka liittyy positiivisia mielikuvia. Se koetaan pienten tuottajien tekemäksi ja laadukkaaksi, usein myös perinteitä noudattavaksi elintarvikkeeksi. Osin lähiruokaa saa tavallisista ruokakaupoista, mutta  tavallista on myös suoramyynti tiloilta tai oma yhteistyö- ja kuljetusketju tuottajalta asiakkaalle. Tulkinta siitä, mikä on lähiruokaa ja mikä ei, vaihtelee. Mahtaako sille ollakaan täsmällistä … Jatka lukemista Poronliha on lähiruokaa Lapista »

Poronkäristys vetonaulana

Monipuolinen ruokalaji poronkäristys toimii jopa vetonaulana. Tässä hyvä esimerkki. Tie Ivalosta Inariin kulkee kauniita järvenrantoja mukaillen ja karussa, kallioisessa, siirtolohkareita täynnä olevassa maastossa. Suurin piirtein kylien puolivälissä Myössäjärven rannalla on mäen rinteessä, ison siirtolohkareen kupeessa luonnon muovaama onkalo. Vanha tarina kertoo karhun pitäneen sitä talvipesänä. Niinpä paikka kulkeekin nimellä Karhunpesäkivi. Maantie kulkee siinä aivan rantaviivaa … Jatka lukemista Poronkäristys vetonaulana »

Poronlihan laatu – mitä se on ja mistä se tulee

Deliporon myymän poronlihan laatu on korkealla tasolla, verrattiinpa sitä sitten muiden eläinten lihaan tai poronlihaa yleisesti. Muuan sanaseppo somessa viisasteli: ”Sinulla on liian kova käsitys lihasi laadusta. Ei se niin hyvää ole”. Perusteita hän ei esittänyt. Lihaa hän ei ole Deliporolta ostanut eli tuskin tiesi, mitä ja mistä kirjoitti. Kun Deliporo aloitti toimintansa, pääsin mukaan … Jatka lukemista Poronlihan laatu – mitä se on ja mistä se tulee »

Poronkäristys, varma valinta pororuoaksi

Poronkäristys on aina varma valinta pororuoaksi, onhan se tunnetuin ja suosituin kaikista pororuoista. Kun matkailija saapuu Lappiin ja haluaa hyvää, paikallista ruokaa, käristys on ykkösvalinta. Ja vaikka syystä tai toisesta tarjolla on valmiina muita ruokia, ainakin kerran loman aikana pitää saada poronkäristystä! Poronkäristyksen suosittelua myös kotikeittiössä laitettavaksi voi perustella monella asialla se on kaikille tuttu … Jatka lukemista Poronkäristys, varma valinta pororuoaksi »

Poronlihan hinta tulee monesta tekijästä

Poronlihan hinta ei kuulu halvimpiin Suomessa. Vaikka onkin ihmisiä, jotka päivittelevät sitä. Ajattelevat, että poro kulkee ”ilmaiseksi toisten metsissä”, saa ravintonsa ”ilmaiseksi luonnosta”, ei vaadi navetan tai tallin tapaista rakennusta suojakseen ja sitten vain poromies myy lihat saaden koko hinnan puhtaana käteen. Mutta eihän se ihan näin mene. Luonnossa vapaan liikkuvat porot ovat aina jonkun … Jatka lukemista Poronlihan hinta tulee monesta tekijästä »

Oletko porokokkina pihvinkääntäjä vai luullisen lihan hauduttaja?

Millainen porokokki sinä olet, pihvinkääntäjä vai luullisen lihan hauduttaja? Deliporon alkuvuosina olimme messuilla Lapin yhteisosastolla Helsingissä. Meidän ständimme vieressä oli Lapin Keittiömestareiden pieni keittiö ja maistattamistila, jossa oli miehistönä viikon kuluessa peräti seitsemän kokenutta porokokkia. Messujen aikana oli joka päivä myös hiljaisia hetkiä ja ehdin hyvin jututtamaan naapureita, yhtä kerrallaan. Kysyin jokaiselta, mikä hänen mielestään … Jatka lukemista Oletko porokokkina pihvinkääntäjä vai luullisen lihan hauduttaja? »

Poronlihaa – tuoreena vai pakastettuna?

Valtaosa poronlihasta varastoidaan ja myydään pakastettuna. Silloin tällöin sitä haluttaisiin tuoreena ja joskus jopa tulee ehdotuksia siitä, että tuoretta poronlihaa pitäisi ihan edistää kampanjoimalla. On olemassa monta syytä, miksi poronliha on luontevaa varastoida ja myydä pakastettuna. Poronliha tulee riistan tavoin markkinoille syksyllä ja alkutalvesta eli varsin lyhyenä aikana vuodesta. Tuoreen lihan säilyvyysaika on oleellisesti lyhyempi … Jatka lukemista Poronlihaa – tuoreena vai pakastettuna? »

Saamamme asiakaspalaute – myönteistä vai ei?

Asiakkaamme Jussi T. Saikkonen Lappeenrannasta kirjoitti muutama viikko sitten: ”Korona-ajan nyt hiipuessa vieraita on päässyt ulkomailtakin tulemaan. Grillasin poron vasan puolikkaan boxistanne ulkofileen blööksi (”verinen”) ja oli kuulemma parasta lihaa mitä oli n. 55-vuotias ranskalainen professori syönyt vaikka ympäri maailmaa edustusillallisilla on tyyppi reissaillut ja (liian kypsäksi paistettua) poroakin saanut Suomessa aiemmin syödäkseen. Eikä ollut … Jatka lukemista Saamamme asiakaspalaute – myönteistä vai ei? »

Syksyn 2021 poronliha myynnissä verkkokaupassamme

Syksyn 2021 poronliha on myynnissä verkkokaupassamme. Vasoja on tänä vuonna syntynyt runsaasti ja vaikka viime vuoden huonoa tilannetta pitää paikata jättämällä tavallista isompi osa niistä jatkamaan sukua, lihaa tulee markkinoille reilusti. Ei kuitenkaan ole pelättävissä liikatarjontaa. Poroerotuksiin päästäneen normaaliin aikaan syys-lokakuun vaihteessa ja sen jälkeen leikatun ja pakastetun lihan toimitukset voitaneen aloittaa lokakuun puolivälissä. Olosuhteet … Jatka lukemista Syksyn 2021 poronliha myynnissä verkkokaupassamme »

Poronlihan kotiinkuljetus

Deliporon asiakkailla Uudellamaalla on viime syksystä lähtien ollut mahdollisuus tilata pakettinsa kotiin asti tuotuna. Palvelu on ollut suosittua. Tästä eteenpäin voimme tarjota kotiinkuljetuksen myös Turun, Tampereen ja Lahden seuduilla. Palvelu on tarjolla jokaisella toimitusviikolla ja maksaa 44 € tilaukselta. Kotiinkuljetusmahdollisuus täydentää yli 90 noutopisteen verkostoamme ympäri maata. Noutopisteet ovat K-Supermarketteja ja K-Marketteja, joiden kauppiaat ovat … Jatka lukemista Poronlihan kotiinkuljetus »