Ukrainan sota nostaa poronlihan hintaa

Venäjän helmikuussa aloittama hyökkäyssota on kauhistuttava ja järjetön. Paitsi tuhoa Ukrainassa se vaikuttaa moneen asiaan meilläkin, kaukana Mustan meren rannoilta. Kaikki autoilijat ja muutkin uutisvälineitä seuraavat tietävät hyvin, että polttoaineiden hinnat ovat nousseet ennätystasolle. Kun poromiehet tarvitsevat kulkuvälineitä sekä maastossa että maanteillä, lisälasku on tuntuva. Muutkin energiakustannukset ovat tehneet jättiloikkauksen ylöspäin. Jalostuslaitoksilla kylmätilat, erityisesti pakastehuoneet … Jatka lukemista Ukrainan sota nostaa poronlihan hintaa »

Hans Välimäen mausteinen pororamen

Hans Välimäen Chez Dominique on ainoa suomalainen ravintola, joka on onnistunut saamaan kaksi Michelin-tähteä. Huippuluokan fine dining -ravintolan pyörittäminen on kuitenkin erittäin vaativaa ja stressaavaa. Suomalaisten kokkien ykkösketjuun itseoikeutetusti kuuluva Välimäki päätti lopettaa ravintolan toiminnan, koska himoitun kolmannen tähden ansaitseminen olisi luultavasti ollut liian pitkä ja vaativa projekti. Hän on sen jälkeen ollut omistajana useammassa … Jatka lukemista Hans Välimäen mausteinen pororamen »

Petteri Punakuono – totta vai tarua?

Joulun aikaan Joulupukki matkaa poron vetämässä reessä ympäri maailmaa viemässä lahjoja kaikkien maiden kilteille lapsille. Tämähän on tietysti totta. Pukin rekeä vetää matkalla poro nimeltään Petteri Punakuono. Tämä on kyllä tarua. Petteri on miehen nimi eli sen nimisen poron pitäisi olla miespuolinen eli urosporo. Mutta – eihän urosporoilla ole joulun aikaan sarvia! Amerikkalainen, alkuperäisen laulun sanoittaja … Jatka lukemista Petteri Punakuono – totta vai tarua? »

Poronlihaa lahjaksi

On monta tilannetta ja tapaa antaa poronlihaa lahjaksi. Joululahjoja annetaan omille vanhemmille, omille lapsille, sisaruksille, yrityksen työntekijöille, liikekumppaneille jne.  Muita ajankohtia ja syitä lahjan antamiseen ovat esimerkiksi merkkipäivä, lakkiaiset tai muu opintojen päättäminen, kihlajaiset, häät, rippijuhlat, tupaantulijaiset jne.  Poronliha on erilainen lahja, josta sen saajat yllättyvät ja ilahtuvat tavanomaista enemmän. Sinulla on neljä mahdollista tapaa … Jatka lukemista Poronlihaa lahjaksi »

Jouluruokaperinteet

Joulu on tärkein suomalaisten viettämä perhejuhla. Siihen liittyvät pitkät perinteet, osa jopa vuosisatojen takaa. Ja mitä suurimmassa määrin myös jouluruokaperinteet. Agraariyhteiskunnassa sekä kasvatettavat eläimet että niiden rooli juhlaruokana tulivat meille etelämpää, paljolti Saksasta ja osin muiden Pohjoismaiden kautta. Sialla kaikkiruokaisena ja sopeutuvana eläimenä oli iso merkitys ruokavaliossa ja siten myös jouluruokana. Joulukinkusta tuli iso osa … Jatka lukemista Jouluruokaperinteet »

Poronliha on erinomaista juhlaruokaa

Poronliha on erinomaista juhlaruokaa kotona pidettävissä tilaisuuksissa. Olipa kysymyksessä syntymäpäivät, rippijuhlat, lakkiaiset tai muut valmistujaiset, kihlajaiset, häät, sukukokoukset, harvinaisten vieraiden käynnit, rennot illanistujaiset tai vaikka lastenjuhlat. Yhteistähän tilaisuuksille on, että vieraille tarjotaan syötävää ja juotavaa. Mitä tärkeämpi juhla, sitä tärkeämpi on myös tarjoilun valinta.. Olemme käsitelleet tarjoilua erilaisten juhlatilaisuuksien pohjalta. Linkki sivulle >     … Jatka lukemista Poronliha on erinomaista juhlaruokaa »

Onko poronliha luomulihaa?

Poronliha on tietysti luomulihaa, ajattelee Matti ja Maija Meikäläinen helposti. Mutta onko näin? EU:n yhteisen luomuasetuksen (EU 2018) mukaan luonnonmukainen tuotanto eli luomutuotanto on kokonaisvaltainen tilanhoidon ja elintarviketuotannon järjestelmä, jossa yhdistyvät ympäristön ja ilmastotoimien kannalta parhaat käytännöt, runsas biologinen monimuotoisuus, luonnonvarojen säästäminen sekä tiukkojen vaatimusten soveltaminen eläinten hyvinvoinnin alalla ja tuotannossa. Porot liikkuvat vapaina metsissä … Jatka lukemista Onko poronliha luomulihaa? »

Poronliha on lähiruokaa Lapista

Poronliha on lähiruokaa Lapista. Ja erinomaista sellaista. Sanaan lähiruoka liittyy positiivisia mielikuvia. Se koetaan pienten tuottajien tekemäksi ja laadukkaaksi, usein myös perinteitä noudattavaksi elintarvikkeeksi. Osin lähiruokaa saa tavallisista ruokakaupoista, mutta  tavallista on myös suoramyynti tiloilta tai oma yhteistyö- ja kuljetusketju tuottajalta asiakkaalle. Tulkinta siitä, mikä on lähiruokaa ja mikä ei, vaihtelee. Mahtaako sille ollakaan täsmällistä … Jatka lukemista Poronliha on lähiruokaa Lapista »

Poronkäristys vetonaulana

Monipuolinen ruokalaji poronkäristys toimii jopa vetonaulana. Tässä hyvä esimerkki. Tie Ivalosta Inariin kulkee kauniita järvenrantoja mukaillen ja karussa, kallioisessa, siirtolohkareita täynnä olevassa maastossa. Suurin piirtein kylien puolivälissä Myössäjärven rannalla on mäen rinteessä, ison siirtolohkareen kupeessa luonnon muovaama onkalo. Vanha tarina kertoo karhun pitäneen sitä talvipesänä. Niinpä paikka kulkeekin nimellä Karhunpesäkivi. Maantie kulkee siinä aivan rantaviivaa … Jatka lukemista Poronkäristys vetonaulana »

Poronlihan laatu – mitä se on ja mistä se tulee

Deliporon myymän poronlihan laatu on korkealla tasolla, verrattiinpa sitä sitten muiden eläinten lihaan tai poronlihaa yleisesti. Muuan sanaseppo somessa viisasteli: ”Sinulla on liian kova käsitys lihasi laadusta. Ei se niin hyvää ole”. Perusteita hän ei esittänyt. Lihaa hän ei ole Deliporolta ostanut eli tuskin tiesi, mitä ja mistä kirjoitti. Kun Deliporo aloitti toimintansa, pääsin mukaan … Jatka lukemista Poronlihan laatu – mitä se on ja mistä se tulee »

Poronkäristys, varma valinta pororuoaksi

Poronkäristys on aina varma valinta pororuoaksi, onhan se tunnetuin ja suosituin kaikista pororuoista. Kun matkailija saapuu Lappiin ja haluaa hyvää, paikallista ruokaa, käristys on ykkösvalinta. Ja vaikka syystä tai toisesta tarjolla on valmiina muita ruokia, ainakin kerran loman aikana pitää saada poronkäristystä! Poronkäristyksen suosittelua myös kotikeittiössä laitettavaksi voi perustella monella asialla se on kaikille tuttu … Jatka lukemista Poronkäristys, varma valinta pororuoaksi »

Poronlihan hinta tulee monesta tekijästä

Poronlihan hinta ei kuulu halvimpiin Suomessa. Vaikka onkin ihmisiä, jotka päivittelevät sitä. Ajattelevat, että poro kulkee ”ilmaiseksi toisten metsissä”, saa ravintonsa ”ilmaiseksi luonnosta”, ei vaadi navetan tai tallin tapaista rakennusta suojakseen ja sitten vain poromies myy lihat saaden koko hinnan puhtaana käteen. Mutta eihän se ihan näin mene. Luonnossa vapaan liikkuvat porot ovat aina jonkun … Jatka lukemista Poronlihan hinta tulee monesta tekijästä »

Oletko porokokkina pihvinkääntäjä vai luullisen lihan hauduttaja?

Millainen porokokki sinä olet, pihvinkääntäjä vai luullisen lihan hauduttaja? Deliporon alkuvuosina olimme messuilla Lapin yhteisosastolla Helsingissä. Meidän ständimme vieressä oli Lapin Keittiömestareiden pieni keittiö ja maistattamistila, jossa oli miehistönä viikon kuluessa peräti seitsemän kokenutta porokokkia. Messujen aikana oli joka päivä myös hiljaisia hetkiä ja ehdin hyvin jututtamaan naapureita, yhtä kerrallaan. Kysyin jokaiselta, mikä hänen mielestään … Jatka lukemista Oletko porokokkina pihvinkääntäjä vai luullisen lihan hauduttaja? »

Poronlihaa – tuoreena vai pakastettuna?

Valtaosa poronlihasta varastoidaan ja myydään pakastettuna. Silloin tällöin sitä haluttaisiin tuoreena ja joskus jopa tulee ehdotuksia siitä, että tuoretta poronlihaa pitäisi ihan edistää kampanjoimalla. On olemassa monta syytä, miksi poronliha on luontevaa varastoida ja myydä pakastettuna. Poronliha tulee riistan tavoin markkinoille syksyllä ja alkutalvesta eli varsin lyhyenä aikana vuodesta. Tuoreen lihan säilyvyysaika on oleellisesti lyhyempi … Jatka lukemista Poronlihaa – tuoreena vai pakastettuna? »

Saamamme asiakaspalaute – myönteistä vai ei?

Asiakkaamme Jussi T. Saikkonen Lappeenrannasta kirjoitti muutama viikko sitten: ”Korona-ajan nyt hiipuessa vieraita on päässyt ulkomailtakin tulemaan. Grillasin poron vasan puolikkaan boxistanne ulkofileen blööksi (”verinen”) ja oli kuulemma parasta lihaa mitä oli n. 55-vuotias ranskalainen professori syönyt vaikka ympäri maailmaa edustusillallisilla on tyyppi reissaillut ja (liian kypsäksi paistettua) poroakin saanut Suomessa aiemmin syödäkseen. Eikä ollut … Jatka lukemista Saamamme asiakaspalaute – myönteistä vai ei? »

Syksyn 2021 poronliha myynnissä verkkokaupassamme

Syksyn 2021 poronliha on myynnissä verkkokaupassamme. Vasoja on tänä vuonna syntynyt runsaasti ja vaikka viime vuoden huonoa tilannetta pitää paikata jättämällä tavallista isompi osa niistä jatkamaan sukua, lihaa tulee markkinoille reilusti. Ei kuitenkaan ole pelättävissä liikatarjontaa. Poroerotuksiin päästäneen normaaliin aikaan syys-lokakuun vaihteessa ja sen jälkeen leikatun ja pakastetun lihan toimitukset voitaneen aloittaa lokakuun puolivälissä. Olosuhteet … Jatka lukemista Syksyn 2021 poronliha myynnissä verkkokaupassamme »

Poronlihan kotiinkuljetus

Deliporon asiakkailla Uudellamaalla on viime syksystä lähtien ollut mahdollisuus tilata pakettinsa kotiin asti tuotuna. Palvelu on ollut suosittua. Tästä eteenpäin voimme tarjota kotiinkuljetuksen myös Turun, Tampereen ja Lahden seuduilla. Palvelu on tarjolla jokaisella toimitusviikolla ja maksaa 44 € tilaukselta. Kotiinkuljetusmahdollisuus täydentää yli 90 noutopisteen verkostoamme ympäri maata. Noutopisteet ovat K-Supermarketteja ja K-Marketteja, joiden kauppiaat ovat … Jatka lukemista Poronlihan kotiinkuljetus »

Riekon kanta on lähellä pitkäaikaista keskiarvoa

Riekon kanta vaihtelee vuosittain, niin kuin muidenkin metsäkanalintujen. Kanakoirametsästäjät ovat Metsähallituksen ja Luonnonvarakeskuksen tukemana suorittaneet taas vuosittaisen kannan laskennan Lapin tunturi-, suo- ja koivikkoalueilla. Riekon kanta näyttää olevan varsin lähellä pitkäaikaista keskiarvoa ja sehän tietää, että riekkoa saavat lautaselleen paitsi metsästäjät, myös muut kulinaristit. Riekon metsästys on luvallista 10.9.-31.10.2021 muutamissa Pohjois-Pohjanmaan ja Itä- sekä Keski-Lapin … Jatka lukemista Riekon kanta on lähellä pitkäaikaista keskiarvoa »

Poronkäristys – paras pororuoka?

Suomen suosituin pororuoka on poronkäristys. Monien mielestä se on myös paras pororuoka. Perusteita löytyy. Nykyisin poronkäristys tehdään lähes aina valmiiksi siivutusta poronkäristyslihasta. Kaukana ovat ne ajat, jolloin jäistä lihaa piti ensin pitää huoneenlämmössä, kunnes se hieman pehmeni. Ja sen jälkeen lihasta leikattiin ohuita siivuja (toivottavasti) hyvin) terävällä puukolla. Valmiiksi siivutun lihan käsittely on nopeaa ja … Jatka lukemista Poronkäristys – paras pororuoka? »

Riekon kypsentäminen – näin onnistut varmasti

Riekon kypsentäminen voi ensikertalaiselle olla haaste. Itse olen tavallinen kotikokki, en erityisesti lintukokki. Vuosien mittaan olen tehnyt ruokaa riekostakin sekä myös syönyt sitä ravintoloissa. Olen joutunut muutaman kerran toteamaan, ravintolassakin, että riekko on kuivahtanut tai että liha on jäänyt vähän sitkeäksi. Molempiin auttaa hauduttaminen. Kun kysyin täsmällisiä haudutusaikoja ja -menetelmiä mestarikokki Jarmo Vähä-Savolta, sain seuraavia … Jatka lukemista Riekon kypsentäminen – näin onnistut varmasti »

Tarina halvoista hilloista

Deliporo pääsi perustamisensa jälkeen mukaan Paliskuntain yhdistyksen aloitteesta käynnistettyyn kehityshankkeeseen teemoinaan yhteistyö, tuotekehitys ja kaupallistaminen. Yhtenä osana hanketta järjestettiin Keski-Uusimaalla seminaari ravintola-alan ammattioppilaitosten opettajille, olisikohan ollut syksyllä 2007. Monipuolisten luentojen jälkeen osanottajille tarjottiin poroateria, jonka pääkokkina toimi Jussi Kumpulainen, opettaja Rovaniemellä ravintolakoulu Oppipojassa ja sittemmin kahdesti vuoden porokokiksi valittu sekä Suomen kokkimaajoukkueen jäsenenäkin toiminut keittiömestari. … Jatka lukemista Tarina halvoista hilloista »

Hilla on terveellisimpiä marjoja

Hilla eli lakka on yksi kaikkein terveellisimmistä marjoista, mitä julkisuudessa yleensä perusteellaan korkealla C-vitamiinipitoisuudella. Hillassa on C-vitamiinia tuplasti sen verran kuin appelsiinissa. C-vitamiinipitoisuudessa metsämarjoista hillan edelle menee tyrni ja viljellyistä marjoistakin mustaherukka. Kaikki muut tulevat perässä. Mutta kaikki marjat ovat terveellisiä ja siksi suositeltavia. Terveellisyys koostuu kuitenkin koko joukosta erilaisia ominaisuuksia, kaikkien elintarvikkeiden kohdalla. Kaikki vitamiinit, … Jatka lukemista Hilla on terveellisimpiä marjoja »

Helpoin tapa hankkia Lapin hillaa

Kun ostat Lapin hillaa Deliporon verkkokaupasta, saat vasta kerättyjä, valikoituja Lapin hilloja valmiiksi kestäviin pakastusrasioihin pakattuna sekä pakastettuna. Nosta rasiat kotipakastimeesi, ja voit aina halutessasi ottaa sieltä rasiallisen sulamaan käyttöä varten. Tämän helpommaksi sitä on vaikea tehdä. Vältyt sen jännittämiseltä, onko tuoreena lähetettyjen marjojen laatu kuljetuksessa kärsinyt, kuinka paljon hillat ovat painuneet ja kuinka paljon … Jatka lukemista Helpoin tapa hankkia Lapin hillaa »

Hillasta on moneksi

Hillaa voit tietysti nauttia sellaisenaan ja lisätä siihen maun mukaan vähän sokeria ja ehkä myös hiukan kermaa tai maitoa. Hilla sopii erinomaisesti jälkiruokana, vaikkapa jäätelön tai lettujen kera. Lapissa erittäin yleinen jälkiruoka on lämmittää leipäjuustoa tilkassa maitoa ja panna sen päälle hilloja, mahdollisesti sokerin kanssa. Hillakiisseli saa usein seurakseen kermaa ja hillasoppa taas maistuu joko … Jatka lukemista Hillasta on moneksi »

Hilla vai lakka vai suomuurain?

Sananlaskun mukaan rakkaalla lapsella on monta nimeä. Suomen arvostetuin marja lienee samalla meille kaikille rakas lapsi, tunnetaanhan se eri osissa maata eri nimillä. Niistä yleisimmät ovat Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla käytetty hilla, Itä.Suomessa käytetty lakka ja lännempänä sekä etelämpänä käytetty suomuurain. Kaikki nämä nimitykset ovat suomen kielessä hyväksyttyjä. Muitakin, lähinnä paikallisia tai alueellisia nimityksiä marjasta löytyy. … Jatka lukemista Hilla vai lakka vai suomuurain? »

Riekon hauduttaminen ja paistaminen

Todennäköisesti yleisin tapa valmistaa riekkoateria on riekon hauduttaminen ja paistaminen. Näin liha saa liemestä kaikki aromit mukaansa ja säilyy mehevänä.  Koivet ja siivet luineen sekä rintalasta antavat liemeen ja edelleen kastikkeeseen aivan upeat maut. Rintafileitä ei kannata hauduttaa likaa, mutta ne voi juuri ennen tarjoilua panna uudelleen haudutusliemeen lämpenemään tai paistaa voissa. Mestarikokki Jarmo Vähä-Savon ohjeet … Jatka lukemista Riekon hauduttaminen ja paistaminen »

Pororuokaa nopeasti ja helposti

Aina ei ole aikaa, aina ei jaksa tai ruoanlaiton vasta-alkaja ei ehkä vielä osaakaan laittaa monenlaisia aterioita. Mutta herkullista poronlihaa voi silti tehdä mieli. Tilanteen voi ratkaista valitsemalla niin helpon ja nopean vaihtoehdon kuin tilanne vaatii – vaihtoehtoja on. Tässä on Deliporon ratkaisuja. Löydä näistä omasi! Sulata – lämmitä – syö! Savupoorokiusaus 4 x 800 … Jatka lukemista Pororuokaa nopeasti ja helposti »

Kotikokin (epä)virallinen riekkokauppa

Riekko kuuluu metsäkanalintuihin ja kulinaristien suosimiin herkkuihin. Sitä saa metsästää syksyisin kuukauden ajan alueella, johon kuuluu muutamia Pohjois-Pohjanmaan koillisosan kuntia sekä suuri osa Lapin eteläisistä kunnista. Enontekiön, Utsjoen ja Inarin kunnissa riekkoa saa metsästää syyskuusta maaliskuulle ja myös ansoilla, mikä oikeus on kuitenkin rajattu vain paikkakuntalaisille. Ansapyynnin etuna on se, että riekko säilyy siististi kokonaisena … Jatka lukemista Kotikokin (epä)virallinen riekkokauppa »

Poronliha jouluruokana

Joulu on monella tavalla suomalaisten tärkeintä juhla-aikaa, niin kirkkopyhänä kuin yhteisöllisenä perhetapahtumanakin. Sen aikana on pitkiä vapaita, perheet ja jopa suvut kokoontuvat yhteen, annetaan lahjoja toisillemme ja syödään hyvin. Joulupöydän runsas anti on meille kaikille tuttu lapsuudesta lähtien yhtenä jouluajan tärkeistä asioista. Joulukinkku on yleisin joulun perinneruoka. Sen voi ostaa valmiinakin, mutta tavallisinta on kai … Jatka lukemista Poronliha jouluruokana »

Poronkäristys – lapakäristys – paistikäristys

Perinteisesti Lapissa poronkäristykseen liha on vuoltu joko lavasta tai paistista. Näin on tehty sekä kodeissa että ravintoloissa. Tekniikan kehittymisen myötä liha on ruvettu siivuamaan valmiiksi leikkaamoissa koneellisesti. Lapin matkailukeskusten ravintoloissa poronkäristys on usein tarjolla noutopöydässä. Kun se saattaa hautua peruskypsennyksen jälkeen lämmössä varsin pitkäänkin, paistin käyttämistä on alettu karttaa johtuen sen murenemisesta pieniksi. Lapaa taas … Jatka lukemista Poronkäristys – lapakäristys – paistikäristys »