Riekko

RiekkoLapin lukumääräisesti tärkein riistalintu on riekko. Pääasiassa sitä pyydetään ansoilla, mutta se on myös monien lintukoirametsästäjien mieluista saalista. Ansalla pyydetyn riekon liha säilyy ehyenä eikä syödessä tarvitse varoa hauleja. Ammattimaisia riekonpyytäjiä löytyy lähinnä Enontekiöltä, Utsjoelta ja Inarin pohjoisosista. Deliporon myymä riekko tulee ansapyytäjältä Enontekiöllä.

Valtaosa pyydetyistä riekoista päätyy ravintoloiden ruokalistoille ja niiden kalleimpiin annoksiin.

Riekko asustaa tunturimaastossa, mutta kyllä sitä metsässäkin tapaa. Lintu on melko peloton ja häirityksi tultuaan lentää vain lyhyen matkan, kymmenistä sinne sataan metriin, joskus toki vähän pidemmällekin. Kesällä höyhenpeite on ruskeankirjava, mutta talvella vitivalkoinen. Ei ole tavatonta, että hiihtäessä riekon huomaa vasta, kun se lähtee aivan suksenkärkien edestä lentoon. Talvella lintu nukkuu kiepissä lumihangessa. On aika hauskaa seurattavaa, kun se pudottautuu lennosta hankeen ja suorastaan katoaa silmistä saman tien. Tyypillistä on, että riekot liikkuvat ja yöpyvät pienissä parvissa.

Lue lisää: Riekko -Lapin lintu vai maailman kansalainen?

 

Riekko on keskisuuri lintu, mutta syötävää lihaa siinä ei ole kovin paljon. Onnistuneesti kypsennettynä se on erinomaisen hyvää. Ensikertalaisen tyypillisin virhe riekon laittamisessa on päästää liha kuivumaan. Onnistumista auttamaan Michelin-kokki Jarmo Vähä-Savo on tehnyt asiakkaitamme varten valmistusohjeet, jotka voit ladata alla olevasta linkistä.

riekkoresepti

 

 

 

 

Lue myös: Riekkokeitto alku- tai pääruoaksi >

 

Riekkoa voit ostaa verkkokaupastamme:

 

 

 

Kerro tästä kavereille: