Poronlihan käsittely ja valmistus

Poronlihan käsittely ja valmistus

Poronlihan käsittely ja valmistus on verraten helppoa. Poronliha on rakenteeltaan hienosyistä, mureaa ja vähärasvaista. Siksi se sopii erittäin hyvin pakastettavaksi. Joissakin pororuoissa liha saa jopa olla vielä jäistä ruoanvalmistuksen alkaessa. Useimmiten kuitenkin lihan pitää olla sulaa.
Sulattaminen tehdään parhaiten jääkaapissa ja sulatusaika riippuu palan koosta ja muodosta. Kokonainen paisti sulaa noin 1,5-2 vuorokaudessa. Ohuet fileenpalat sulavat noin 12 tunnissa. Ennen paistamista pihvit, fileet ja paisti on hyvä ottaa huoneenlämpöön lämpenemään pariksi tunniksi. Tällöin paistettaessa lihasnesteet pysyvät paremmin tallessa eikä lihasta tule sitkeää eikä kuivaa.

Lue lisää: Pakastetun poronlihan sulattaminen >

Poron vasan liha on taatusti mureaa. Siksi se sopii kypsennettäväksi niin paistamalla, keittämällä, hauduttamalla, grillissä kuin uunissakin. Paistettaessa tai grillattaessa kannattaa käyttää korkeahkoa lämpötilaa ja lyhyttä kypsennysaikaa. Jos lihasta haluaa kypsää, sitä voi paistamisen jälkeen kypsentää uunissa alhaisessa lämpötilassa, 80–125 asteessa. Ylikypsentäminen voi myös tapahtua koko ajan alhaisessa lämpötilassa, mutta kypsennysajan on oltava tarpeeksi pitkän. Älä kypsennä poronlihaa nousevassa lämpötilassa, sillä maku saattaa maksoittua.

Omaperäinen poronlihan maku tulee parhaiten esille, kun käytät mausteita säästellen. Vasan liha ei välttämättä kaipaa edes suolaa seurakseen. Toisaalta poro sopii kyllä maustettavaksi mitä erilaisimmilla tavoilla. Kokeile rohkeasti ja etsi omat suosikkimakusi.

Pororeseptejä on nykyisin tarjolla netissä monellakin sivustolla. Toisin oli Deliporon aloittaessa toimintansa, jolloin keräsimme ja julkaisimme varsin kattavan reseptivalikoiman. Tänä päivänä meillä on reseptejä jo yli 130 ja löydät ne osoitteessa https://www.deliporo.fi/resepti/ >. Reseptejä voit etsiä eri kriteereillä, mm. ruhon osan ja ruokalajin mukaan. Valitsemasi resepti on monesti kätevä tulostaa paperille, jolloin voit ottaa sen ostoslistaksi kauppaan ja käyttää lieden tai uunin vieressä ohjeena, jonka tahraantumista ei juuri tarvitse varoa.

Pororuoan valmistukseen liittyviä ohjeita ja reseptejä julkaisemme myös blogissa >

 

Kerro tästä kavereille: