Sherryä poron kanssa

Poron kanssa ruokajuomaksi käy viini. Tai olut. Tai vesi. Mutta että sherry? Espanjassa tapaksien palan painikkeena on yleisesti viinin lisäksi myös sherry, olipa tapakset tehty sitten meren elävistä tai lihasta. Maailman johtaviin juomataloihin lukeutuvan Pernod Ricardin kanssa yhteistyötä tekevä Andalusian auringossa -kirjan ja -ruokablogin kirjoittaja Ariela Säkkinen sai tehtäväkseen järjestää syyskuun lopussa median edustajille sherrytastingin. … Jatka lukemista Sherryä poron kanssa »

Poronlihan hinta 2017

Poronlihan hinta 2017 on tavalliseen tapaan riippuvainen poronlihan saatavuudesta. Olosuhteet poronhoitoalueen eri osissa ovat tänä vuonna poikenneet jopa tavanomaista enemmänkin toisistaan. Joillakin alueilla on suorastaan vasakato, toisessa ääripäässä olevilla taas oikein hyvä vasavuosi. Ennuste on, että kaiken kaikkiaan poronlihaa tulee markkinoille viime vuotista vähemmän. Hintakehitys on epäyhtenäinen. Hyvin lihaa tuottavilla alueilla lihan hinta näyttäisi pysyvän … Jatka lukemista Poronlihan hinta 2017 »

Luusta keitetty liemi on terveyspommi

Olen ”aina” tiennyt, että paras lihakeitto syntyy luullisesta lihasta sitä pitkään keittämällä. Ja että paras liharuoan kastike syntyy niin ikään luista lientä pitkään keittämällä. Erityisen mieluisaa minulle on aina ollut hitaasti ja kauan padassa haudutettu luullinen liha kuten potka. Uusi näkökulma avautui hyvän ystäväni äskettäin lähettämästä linkistä artikkeliin, jossa esitettiin käytännön havaintojen ja viimeaikaisten tutkimusten … Jatka lukemista Luusta keitetty liemi on terveyspommi »

Villisika tulee Deliporon valikoimaan

Villisika eli metsäkarju on suurikokoinen sorkkaeläin ja läheistä sukua useimmille kesyille sioille. Laji on levinnyt laajalle Euroopan ja Aasian metsävyöhykkeen lauhkeisiin lehtometsiin sekä ihmisten siirtämänä muillekin mantereille. Sillä on 16 alalajia. Maailmalla elää myös vapaaksi päässeitä tai päästettyjä kesysikoja, joita pidetään yhtenä haitallisimmista vieraslajeista niiden alkuperäisluonnolle aiheuttaman uhan vuoksi. Suomessa villisikoja on asunut jo tuhansia … Jatka lukemista Villisika tulee Deliporon valikoimaan »

Mäti, herrojen herkku

Suomalainen siian ja muikun mäti vetävät täysin vertoja sammen mädille eli kaviaarille. Näin sanoi mielipiteenään Samppanja-kirjan tekijä Jukka Sinivirta kertoessaan eräässä tilaisuudessa samppanjan ja kaviaarin historiasta kuninkaallisten herkkuna. Pienemmästä jyväkoosta johtuen suutuntuma ei ole identtinen kaviaarin kanssa, mutta maussa oma mätimme ei häviä kaviaarille yhtään eikä siitä tarvitse maksaa huippukallista hintaa. Siian ja muikun ohella … Jatka lukemista Mäti, herrojen herkku »

Kuningasrapu, Jäämeren uusin herkku

Norja on Euroopan tärkeimpiä kalastusvaltioita. Sen sillilaivasto tuottaa maan suurimman saaliin rahassa mitattuna ja turska sekä sei ovat myös suurimpien listan kärkipaikoilla. Lohen merikasvatuksessa norjalaiset yhtiöt ovat maailmanmarkkinoiden valtiaita. Kalastusta harjoitetaan koko rannikon mitalla ja lisäksi Lofoottien sekä muiden saarten vesillä. Uusin tulokas saaliskalojen ja -äyriäisten joukossa on kuningasrapu. Pohjoisimmassa Norjassa Varangin vuonon kalastajien verkkoihin … Jatka lukemista Kuningasrapu, Jäämeren uusin herkku »

Riekko on makia lintu

Lapissa sanotaan otsikon mukaisesti, että riekko on makia lintu. Makialla ei tarkoiteta makeaa vaan maistuvaa eli hyvänmakuista. Riekko asustaa tunturimaastossa, mutta kyllä sitä metsässäkin tapaa. Lintu on melko peloton ja häirityksi tultuaan lentää vain lyhyen matkan, kymmenistä sinne sataan metriin, joskus toki vähän pidemmällekin. Kesällä höyhenpeite on ruskeankirjava, mutta talvella vitivalkoinen. Ei ole tavatonta, että … Jatka lukemista Riekko on makia lintu »

Poronlihan hinta 2016

Poronlihan hinta 2016 on samalla tasolla kuin hinta viime vuonna. Hintataso määräytyy vuosittain syys-lokakuun vaihteessa isojen jalostajien ja koko lihamääränsä yhdellä sopimuksella myyvien paliskuntien välisessä kaupankäynnissä. Nyt kauppoja on jo tehty ja viime vuotisilla hinnoilla, aivan ennalta odotetusti. Erityisiä paineita sen enempää hinnan nostamiseen kuin laskemiseenkaan ei ole ollut. Nyt sitten vain kuluttajakin etsimään, kuka … Jatka lukemista Poronlihan hinta 2016 »

Lehdistötiedote 11.11.2015

PAKASTEITA VERKKOKAUPASTA KAIKKIALLE MAAHAN? KYLLÄ! DELIPORO TARJOAA KYLMÄÄ KYYTIÄ PORONLIHALLE LAPISTA ETELÄÄN.   Ensimmäisenä – ja edelleen ainoana – verkkokauppana Suomessa 10 vuotta toiminut inarilainen www.deliporo.fi toimittaa kautta maan pakastettuja elintarvikkeita kuluttaja-asiakkaille. Deliporon myymä poronliha toimitetaan elintarvikekuljetuksiin hyväksytyllä kalustolla katkeamattomana kylmäketjuna joko asiakkaan valitsemaan noutopisteeseen, jossa tuotteet säilytetään pakastehuoneessa odottamassa asiakasta, tai asiakkaan kanssa sovittuun … Jatka lukemista Lehdistötiedote 11.11.2015 »

Porospagetti

Porospagetissa tärkeää on säilyttää poronlihan oma maku ja maustaminen on sen mukaista: ei paljon eikä vahvoja mausteita, ei valkosipulia, ei tomaattimurskaa. Ohje 4 hengelle. porojauhelihaa 400-500 g 1 iso sipuli suolaa tai kasvislientä mustapippuria myllystä tuore rosmariinin oksa 1-2 dl kermaa parmesan -juustoraastetta Pilko sipuli ja kuullota se. Ruskista porojauheliha pienissä erissä, käytä paistorasvan joukossa … Jatka lukemista Porospagetti »

Lehdistötiedote 21.10.2015

ELÄKELÄINENKIN VOI OLLA EDELLÄKÄVIJÄ Uusia asioita tekevät vain nuoret? Ei sen aina niin tarvitse olla. Eläkkeelle juuri jäänyt Matti Vanhanen perusti kymmenen vuotta sitten poronlihan verkkokaupan www.deliporo.fi, joka monella tavalla oli edelläkävijä maamme vielä nykyiseen verrattuna harvalukuisten verkkokauppojen joukossa. Tavoitteena ei ollut tarjota kevyen kustannusrakenteen perusteella poroa edullisemmin kuin perinteiset ruokakaupat, vaan monipuolisempaa valikoimaa ja … Jatka lukemista Lehdistötiedote 21.10.2015 »

Lehdistötiedote 1.10.2015

KYMMENEN VUOTTA PORONLIHAN VERKKOKAUPPAA Deliporo toimittaa laadukasta poronlihaa kotitalouksille kaikkialle maassamme.   Kaikki alkoi ongelmien ratkaisemisesta Kymmenen vuotta sitten eteläisessä Suomessa vain parhaista fine dining -ravintoloista sai hyvästä poronlihasta tehtyä ruokaa, jonka hinta ohjasi asiakkaiksi lähinnä yritysten arvovieraat isäntineen. Tavalliselle kuluttajalle löytyi ruokakaupoista yleensä vain halvinta poronkäristystä. Parempaa valikoimaa ja laadukasta poroa sai etsiä kissojen … Jatka lukemista Lehdistötiedote 1.10.2015 »

Poronkieltä porokastikkeessa

Poronkieliä Selleriä, porkkanaa, sipulia Suolaa Deliporon porokastiketta Punaviintä Keitä poronkieliä kasvisliemessä (selleri, porkkana, sipuli, hiven suolaa) 2,5-3 tuntia, kunnes nahka irtoaa kielestä helposti. Irrota nahka. Kuumenna porokastike ja lisää siihen tilkka punaviintä. Jos kastike ei mielestäsi ole tarpeeksi hapokas, voit lisätä siihen vähän raastettua appelsiininkuorta. Leikkaa kieli kiekoiksi ja lämmitä ne kastikkeessa ennen tarjoilua. Resepti: … Jatka lukemista Poronkieltä porokastikkeessa »

Jouluinen poropatee

1000 g porojauhelihaa 350 g porsaankylkeä (silavaa) jauhettuna tai 150 g ankanrasvaa 150 g rasvaista porsaanjauhelihaa suolaa 20 g / n 1 tl (hieman reilu) 1 sitruunankuori ½ kpl valkosipulinkynsi 1 dl madeiraa ja konjakkia muskottia pari ripausta ja ¼ tl murskattua rosmariinia 1 kpl kananmuna 1,5 dl kermaa 1,25 dl creme fraiche valkopippuria, 1 … Jatka lukemista Jouluinen poropatee »

Poro osso buco

8-12 kpl poronpotkakiekkoja jauhoja, suolaa, mustapippuria ja öljyä Ruskista pannulla Lado uunivuokaan ruskistetut potkakiekot sekä 100 g porkkanaraastetta 100 g selleriraastetta 3 kpl valkosipulinkynttä, murskattuna 1 kpl sipuli hienonnettuna 1 tlk tomaattimurskaa 1 kpl appelsiinin mehu ja – kuori 2 dl valkoviiniä 1 tl tummaa sokeria suolaa ja mustapippuria 4 lehteä tuoretta salviaa vettä niin, … Jatka lukemista Poro osso buco »

Poronseläkettä, paistettua kukkakaalia ja tummaa mustapippurikastiketta

Poronseläke 120-170 g poron ulkofileetä/ruokailija Murskattuja perunalastuja Timjamia Persiljaa Suolaa ja mustapippuria Ruskista poronseläke pannulla miedolla lämmöllä ja paista hetki uunissa sisälämpötilaksi 52 °C. Sivele pinta mustapippurikastikkeella ja kasta perunalasturouheeseen. Paistettua kukkakaalia Raakaa kukkakaalia viipaleina Voita Suolaa ja valkopippuria Mustapippurikastike ½ dl punaviinietikkaa 1 dl punaviiniä 8 dl vahvaa porolientä 50 g salottisipulia pala selleriä … Jatka lukemista Poronseläkettä, paistettua kukkakaalia ja tummaa mustapippurikastiketta »

Poropyörykät, perunafondant ja kermakastike

Poronlihapullat 500g poronjauhelihaa 1 muna ½ sipuli ½ dl korppujauhoja 1 dl kermaa tai vettä ½ tl jauhettua maustepippuria (1/2 rkl sinappia) Suolaa, valkopippuria, maustepippuria Mittaa liemi kulhoon, lisää kuullotettu sipuli ja korppujauhot ja mausteet sekä muna. Anna turvota hetki, lisää liha. Sekoita käsin. Paista pieni koepala ja maista, mausta tarvittaessa. Pyöritä lihapullia tai paista … Jatka lukemista Poropyörykät, perunafondant ja kermakastike »

Raakalihapihvi ja piparjuurta

Vasan sisäpaistia kohmeisena (pakastettua, joka on otettu lämpimään ja on jo hieman pehmennyttä). Raaputa veitsellä lihasta ohuita lastuja, mausta pinta suolalla ja valkopippurilla sekä raapaise pintaan vähän piparjuurta ja tipauttele muutama tippa öljyä. Lisäkkeeksi salaattia ja vahvaa juustoa. Resepti: Jarmo Vähä-Savo

Kylmäsavuporoa ja selleripyreetä

Kylmäsavuporoviipaleita, tuorejuustoa, timjamia, mustapippuria ja persiljaa. Sekoita tuorejuusto sekä yrtit ja mausteet.  Nosta lusikallinen tuorejuustoa savuporoviipaleen päälle ja purista nyytiksi. Selleripyree 1/2 kg juuriselleriä 50 g voita 2 dl maitoa vettä suolaa ja pippuria Kuori sellerit ja keitä vesi-maitoseoksessa kypsäksi. Soseuta tehosekoittimella, lisää voi ja mausta. Resepti: Jarmo Vähä-Savo

Olut poroaterian juomana

Deliporon alkuvuosina järjestimme yleisölle mahdollisuuden osallistua pororeseptien laatimiskilpailuun. Ehdokkaista kilpailijoita valitessamme kysyimme heiltä erilaisia kysymyksiä pororuoista. Yksi kysymys kuului: kumpaa tarjoat poronlihan kanssa, olutta vai viintä? Vastaukset menivät aika lailla 50-50. Viinilehti oli ensimmäisestä yhteydenotosta lähtien halukas yhteistyöhön kanssamme ja jo useiden vuosien ajan sivustollamme on ollut pääsy heidän asiantuntijoidensa rakentamaan viininvalintapalveluun poroaterioille. Heti perään … Jatka lukemista Olut poroaterian juomana »

Esimerkkejä toimittamistamme lahjoista

Alla on esimerkkejä viime vuosina toimittamistamme joululahjoista. Asiakkaiden identiteettiä emme luonnollisesti voi paljastaa, mutta pääasia onkin kertoa, millaisia tuotteita asiakkaat ovat valinneet ja millaisia toimituksia olemme hoitaneet. Henkilöstölle ja sidosryhmille tilattuja lahjoja: Teollisuusyritys lahjan saajia 50, toimitusosoitteita 2 pakastettuna vasan sisäpaisti n. 600 g, porokastiketta 0,5 l, poron kylmäsavupaistia 100 g, porosalamia 100 g Teknologiayritys … Jatka lukemista Esimerkkejä toimittamistamme lahjoista »

Yrttikastike porokastikkeesta

2,5 dl Deliporon Porokastiketta 3 rkl punaviinietikkaa 0,5 dl oliiviöljyä 1 rkl voita suolaa mustapippuria yrttejä, esim. laakerinlehti, timjami tai rosmariini 1. Kuumenna kattila. Lisää etikka ja Porokastike. Lisää myös mausteet ja yrtit. 2. Keitä hiljalleen lientä kunnes jäljellä on n. 1 dl. 3. Siivilöi liemi. 4. Lisää oliiviöljyä liemen joukkoon pienissä erissä koko ajan … Jatka lukemista Yrttikastike porokastikkeesta »

Ylikypsää poron potkapihviä

Potkapihvi: 4 poron potkapihviä n. 6 dl vettä 1 keltasipuli 1 porkkana 1 laakerinlehti 1 oksa timjamia 2 maustepippuria suolaa Savuporovoi: 100 g voita 25 g kylmäsavuporoa 15 g tuoretta timjamia YLIKYPSÄÄ PORON POTKAPIHVIÄ 1. Leikkaa potkapihvien reunaan muutama viilto, ettei liha mene mutkalle. 2. Kiehauta vesi. Laita potkapihvit veteen. 3. Kuori pinnalle muodostuva vaahto … Jatka lukemista Ylikypsää poron potkapihviä »

Yrttipaahdettua poronseläkettä, muhennettua poronlapaa, palsternakkakastiketta ja puikulasosetta

6 hengelle Yrttipaahdettua poronseläkettä 600 g kalvotonta poron ulkofileetä timjamia persiljaa rypsiöljyä hienoa merisuolaa 1. Hienonna yrtit ja öljy kutterilla tasaiseksi 2. Ruskista poronfilee ja mausta suolalla paiston aikana molemmin puolin 3. Sivele yrttiöljy fileen pintaan ja paahda uunissa haluamaasi kypsyysasteeseen Muhennettua poronlapaa 500 g poronlapaa 50 g porkkanaa 50 g keltasipulia 30 g juuriselleriä … Jatka lukemista Yrttipaahdettua poronseläkettä, muhennettua poronlapaa, palsternakkakastiketta ja puikulasosetta »

Poroterriini

400 g porojauhelihaa 200 g silavaa 1/2 appelsiininkuori 1 valkosipulinkynsi 1/2 dl portviiniä (tai makeaa punaviiniä) 1 muna 2 tl suolaa 1 dl ranskankermaa pippuria myllystä pähkinöitä Mustaherukka-portviinihyytelö 1 dl mustaherukkamehua 1/2 dl portviiniä 1,5 liivatelehteä 1. Laita jauhettu silava jauhelihan joukkoon sekä lisää mausteet. 2. Sekoita muna ja ranskankerma lihan sekaan tasaiseksi massaksi. 3. … Jatka lukemista Poroterriini »

Poro-sieniruukku

Ainekset 300 g poronkäristystä 2 rkl Valio voita 1 sipuli hienonnettuna 1,5 dl esikäsiteltyjä sieniä 1 porkkana suikaleina 1/2 rkl mustapippureita rouhittuna 1 tl suolaa 2 dl Valio kuohukermaa 1 litra vettä Kansi n. 170 g valmista voitaikinaa Voiteluun 1 muna Koristeluun pellavansiemeniä Ohje 1. Sulata voitaikina ja poronkäristys. Kuumenna uuni 175 asteeseen 2. Hienonna … Jatka lukemista Poro-sieniruukku »

Portviinikastike porokastikkeesta

3 rkl punaviinietikkaa 5 rkl portviiniä 0,5 kpl salottisipulia 1 kpl pientä porkkanaa pala selleriä 2 kpl herkkusieniä 2,5 dl Deliporon Porokastiketta timjamia valkopippuria persiljaa 1. Kuumenna kattila kuumaksi. Lisää etikka ja viini sekä kuoritut pilkotut kasvikset. 2. Anna viinin ja etikan keittyä puoleen. 3. Lisää Porokastike. Keitä hiljalleen kunnes kastike alkaa saostua. 4. Siivilöi … Jatka lukemista Portviinikastike porokastikkeesta »

Poropiiras

Ainekset 300 g voitaikinaa 400 g kypsää poronkäristystä 100 g sieniä 1 hienonnettu sipuli 1 prk raejuustoa (200g) munaa voiteluun Ohje 1. Sekoita hienoksi silputut täyteaineet kulhossa. 2. Kauli voitaikina kahdeksi ohueksi levyksi ja levitä täyte tasaisesti toiselle niistä. 3. Aseta toinen levy piiraan kanneksi ja voitele pinta sekoitetulla munalla. 4. Paista 225 ºC lämpöisessä … Jatka lukemista Poropiiras »

Prässättyä savuporonpotkaa, porocònsommèta ja maa-artisokkapyreetä

2 kpl suolattua (1,4 %) poronpotkaa savustuslaatikko leppäpuruja 50 g porkkanaa 50 g keltasipulia 20 g juuriselleriä 2 kpl valkosipulinkynttä 2 kpl laakerinlehtiä merisuolaa mustapippuria tuoretta rosmariinia tuoretta timjamia 1. Savusta potkat kevyesti 2. Laita potkat kattilaan ja lisää vettä niin, että ne juuri peittyvät 3. Kiehauta hitaasti ja kuori vaahto pois 4. Lisää mausteet … Jatka lukemista Prässättyä savuporonpotkaa, porocònsommèta ja maa-artisokkapyreetä »