Grillattua poron ulkofileetä ja karamellisoitua naurista – resepti


Ulkofilee:
600 g kalvotonta poron ulkofileetä
suolaa
mustapippuria
rypsiöljyä

Karamellisoitua naurista:
600 g naurista
2 rkl valkoviinietikkaa
1 oksa rosmariinia tai 1/2 tl kuivattua
4 rkl kidesokeria
1 dl omenamehua
50 g voita
suolaa

Luumutomaatit ja yrttisalaatti:
4 luumutomaattia
jääruukkusalaattia
rucolaa
persiljaa
tuoretta basilikaa
rypsi- tai oliiviöljyä
sitruunamehua
mustapippuria
suolaa

1. Ota lihat noin puoli tuntia ennen grillaamista huoneenlämpöön.
2. Sivele fileen pintaan öljyä, suolaa ja mustapippuria.
3. Grillaa fileetä kummaltakin puolelta kuumassa grillissä paksuudesta riippuen
2-3 minuuttia. Jos haluat fileestä täysin kypsän, grillaa hieman pidempään.
4. Kääri liha folion sisään ja anna vetäytyä noin 10 minuuttia ennen leikkaamista.

Karamellisoitua naurista › Kuori nauris ja leikkaa noin sentin vahvuisiksi kiekoiksi. Stanssin avulla voit muotoilla kaikista kiekoista yhtä suuret. Keitä nauriit melkein kypsäksi etikalla, rosmariinilla ja suolalla maustetussa vedessä. Anna jäähtyä liemessä. Voit keittää nauriit vaikka edellisenä päivänä valmiiksi. Laita nauriit kattilaan ja lisää sokeri. Kun sokeri on sulanut lisää omenamehu ja voi. Keitä kunnes seos on siirappimaisen näköistä.

Pariloitua luumutomaattia ja yrttisalaattia › Halkaise tomaatit keskeltä kahtia pituussuunnassa. Mausta leikkuupinnat suolalla. Pariloi leikkuupinnalta kunnes tomaatit ovat lämmenneet kunnolla. Yrttisalaattiin voit käyttää itsellesi mieluisia raaka-aineita. Pese ja kuivaa yrtit ja salaatit huolella. Lisää salaattiin öljyä, suolaa, pippuria ja aivan lopuksi pirskottele hieman sitruunanmehua. Lisää makuaineet aivan viime tipassa, muuten hennommat salaatit alkavat 'kypsyä' ja menevät nopeasti pehmeiksi.

Resepti: Jussi Kumpulainen