Luullinen poronpaisti uunissa – resepti


Luullinen poronpaisti uunissa, juhlaruokaa.

3 kg luullista poronpaistia tai lapaa
2 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
3 dl vettä
5 kokonaista valkopippuria
5 kokonaista maustepippuria
1 laakerinlehti
1 sipuli
1 porkkana

Kastike:
2 dl paistolientä
2 dl vettä
3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
1/2 dl kermaa
1 tl karpalohyytelöä

1. Hiero sulan paistin pintaan suolaa ja valkopippuria ja anna suolautua jääkaapissa n. 4 tuntia. Laita paisti uunivuokaan pintakalvot päällepäin.
2. Lisää vuokaan pippurit, laakerinlehti ja paloiteltu porkkana ja kuutioitu sipuli.
3. Kypsennä paistia uunissa 125ºC lämmössä n. 3.5 - 4 tuntia, kunnes paistin sisälämpötila on 70 ºC, jolloin paisti on kutakuinkin vähän punertavaa sisältä. Jos tahdot täysin kypsän paistin, anna sisälämpötilan kohota 77 ºC. Kypsennyksen aikana voi lisätä vuokaan vettä ja paistia pitää valella säännöllisesti kuivumisen estämiseksi.
4. Anna paistin vetäytyä 10-20 minuuttia ennen luiden irrottamista ja paloittelua.
5. Saosta välillä paistoliemi rasva-jauhosuuruksella, lisää vesi, marjahyytelö ja kerma.
6. Irrota luut ja leikkaa paisti poikkisyin viipaleiksi.
Tarjoa lisäkkeinä keitettyjä perunoita, kasviksia ja marjahyytelöä.