Poron yrttikuorrutettua ulkofileetä, grillattua kanttarellivaahtoa

1 poron ulkofilee
suolaa
valkopippuria

Yrttikuorrute
5 siivua tuoretta vaaleaa leipää
1 nippu lehtipersiljaa
1 nippu kirveliä
50 g voita
2 keltuaista
suolaa
pippuria

Kanttarellivaahtokastike
5 dl kanttarelleja
1 l lihalientä
1 sipuli
2 siivua vaaleaa leipää
50 g voita

Punaviinikastike
1 porkkana
1 pieni palsternakka
3 sipulia
pieni pala selleriä
8 mustapippuria rouhittuna
5 valkopippuria rouhittuna
1/2 l punaviintä
2 l riistalientä
1 valkosipulin kynsi
100 g herkkusieniä
0,5 dl punaviinietikkaa
5 timjamin oksaa

1. Poista fileestä kalvot. Mausta filee suolalla ja pippurilla.
2. Lämmitä uuni 185-asteiseksi. Sivele lihan pinta kevyesti öljyllä.
3. Paista lihaan kuumalla pannulla paahtunut pinta molemmin puolin.
4. Leikkaa kuorrutteesta sopiva pala lihan päälle. Paista filettä uunissa n. 5 min.
6. Anna lihan vetäytyä 10 min. ennen leikkaamista.

Yrttikuorrute
Hienonna yrtit. Laita kaikki aineet tehosekoittimeen ja tee tasainen vihreän massa. Laita kuorrute leivinpaperien väliin n. 3 mm paksuiseksi levyksi. Pakasta. Leikkaa kuorrutelevystä tarpeen mukainen pala.

Kanttarellivaahtokastike
Hienonna sipuli. Kuullota sipulia ja sieniä kattilassa. Lisää liemi ja keitä kunnes on 5 dl jäljellä. Siivilöi liemi. Paahda leipä paahtimessa tummaksi. Lisää leipä sekä voi liemen joukkoon ja sekoita tehosekoittimella. Mausta suolalla ja pippurilla.

Punaviinikastike
Kuori ja pilko juurekset pieniksi paloiksi. Kuumenna kattila ja lisää etikka sekä viini. Keitä, kunnes nestettä on jäljellä n. 2 dl. Lisää juurekset, sienet, mausteet sekä yrtit. Lisää lopuksi liemi ja keitä hiljalleen, kunnes kastiketta on jäljellä noin 1 l. Siivilöi kastike. Voit suurustaa kastiketta tarvittaessa esim. maizenalla.

Resepti: Oula Hänninen