Uuttu-Kallen rosvopaisti


5-6 kg eli kokonainen poronpaisti
10 valkosipulin kynttä
5 rkl minttuhyytelöä
250 g kuuta (tai silavaa)
voipaperia
sanomalehtiä
foliota

1. Ennen paistin käsittelyä kaiva maahan kuoppa, jonka pohjalle asettelet 10-15 cm läpimittaisia kiviä.
Polttele nuotiota kivien päällä muutama tunti, kivien pitää olla todella kuumia.
2. Hiero paistin pinta suolalla. Pistele veitsenkärjellä reikiä vinosti paistin pintaan
ja työnnä kuhunkin reikään puolikas valkosipulin kynsi.
3. Hiero paistin pintaan minttuhyytelöä ja vuoraa pinta vielä suikaloidulla rasvalla.
4. Kiedo paisti voipaperiin ja tämän jälkeen vielä kostutettuun sanomalehteen.
Päällimmäiseksi kiedo kolminkertainen kerros alumiinifoliota.
5. Laita kuumien kivien päälle hieman hiekkaa ja paisti hiekan päälle.
Peitä paisti maalla ja jatka nuotion pitämistä samalla paikalla.
6. Kypsymisaika tällä menetelmällä on 1 h 15 min / paistikilo.
Eli viiden kilon paisti kypsyy reilussa kuudessa tunnissa.
7. Poista paisti varovasti kuopasta ja pura kääröt paistin päältä.
Varo hiekan tai muun maa-aineksen pääsyä paistin pintaan.
Paisti nautitaan esim. perunoiden ja korvasienikastikkeen kanssa asiaankuuluvin rituaalein.

Huomioitavia asioita:
Tarkista avotulen polttamiseen lupa ja valitse paikka niin, ettei vahinkoa synny.
Kuori tulipaikan ympäriltä palava maa-aines riittävän etäälle.

Resepti: Jussi Kumpulainen