Perinteinen poronkäristys ja pottuvoi – resepti

Perinteinen poronkäristys ja pottuvoi on perinneruoka parhaimmillaan.

1 poron kylkirulla tai 700 g lapaa, etuselkää, paistia tai valmiiksi siivutettua käristyslihaa
3 rkl poron paistorasvaa (tai voita)
2 dl vettä
1.5 tl suolaa

Perunamuusi
700 g kuorittuja puikulaperunoita
2 rkl voita
2-3 sipulia
2 dl maitoa
1-2 tl suolaa

1. Anna lihan sulaa kohmeiseksi (n. – 6 astetta), leikkaa siivuttamaton liha pituussuunnassa halki ja vuole siitä ohuita käristyslastuja poikittaissuunnassa. Valmiiksi siivutetun käristyslihan voit ottaa käyttöön sellaisenaan.
2. Sulata padassa rasva.
3. Lisää käristysliha pataan pienissä erissä ja ruskista.
4. Kun koko lihaerä on ruskistunut, lisää vesi ja suola.
5. Pienennä lämpöä ja anna hautua kannen alla 10-30 minuuttia.
Tarjoa pottuvoin ja puolukkasurvoksen, halutessasi myös suolakurkun kanssa.

Haudutusajasta on olemassa monta näkemystä. Kun käristys tehdään paistista, voi hyvinkin olla, että 10 minuuttia riittää. Samoin, jos liha on todella ohuina lastuina. Kannattaa kuitenkin kokeilla pidempiäkin haudutusaikoja aina runsaaseen tuntiin saakka.

Pottuvoi
1. Keitä potut.
2. Hauduta hienonnettu sipuli voissa kypsäksi, lisää maito ja kiehauta se.
3. Soseuta kypsät perunat ja lisää sekoittaen sipulinen maito.
4. Mausta suolalla.

 

Lue lisää poronkäristyksestä >