Poronlihako kallista?

Poronlihan hinta on noussut tuntuvasti tänä syksynä. Niin kuin kaiken muunkin lihan ja muidenkin elintarvikkeiden. Onko poro nyt normaalin hintaista, kallista vai aivan huippukallista? Riippuu paljon siitä, mihin sitä vertaa.

Kallein ruhonosa on filee ja porolla yleisesti sisäfilee ja ulkofilee ovat samanhintaisia. Deliporon verkkokaupassa fileen hinta on nyt 82,68/kg.


Pihvi kotona vai ravintolassa?
 
Verrataanpa Deliporon myymää fileetä ravintoloiden pihviaterioihin. Ravintola-annoksen pihvi painaa yleisimmin 150 g. Tämän painoinen pala poronlifileetä meiltä hankittuna maksaa 12,40. Erilaiset lisäkkeet ja kastike maksavat annosta kohden noin 3,00 eli kaikki ainekset yhtä poropihviä varten yhteensä noin 15,40.
 
Valitsin joukon hyviä ruokaravintoloita Saariselällä, Rovaniemellä ja Helsingissä sekä tutkin, mitä pihviateriat niissä maksavat. Hintahaarukka oli 31,00-41,00. Ja pihvit valmistetaan naudanlihasta, varmasti kyllä laadukkaasta.
 
Poro on useimmille juhlaruokaa tai muuten parempaa ruokaa. Arkiruokaa se tuskin on muille kuin jossain määrin poronomistajille.

Ravintola-annoksen hinta nousee korkeaksi, koska sillä pitää kattaa ravintolan tilakustannukset, henkilökunnan palkat ja kaikki muutkin juoksevat menot. Kun kotikokki hankki hyvää lihaa ja hyvät muutkin ainekset, hän saa aikaan saman herkullisen aterian varsin kohtuullisella hinnalla. Ruokien laittaminen on lisäksi monien mielestä erittäin mukavaa puuhaa. Rohkenisiko siitä jopa sanoa, että se on hauskin tapa säästää rahaa.


Miten käy poronkäristyksen kanssa?

Mennäänpä fileestä suosituimpaan pororuokaan eli poronkäristykseen. Tavallinen poronkäristysliha maksaa 1 kg eränä verkkokaupassamme 42,50/kg ja paistikäristysliha 52,95/kg. Jos panemme reilusti eli 200 g lihaa syöjää kohti, annokseen tulevan lihan hinta on tavallisella poronkäristyslihalla  8,50 ja paistikäristyslihalla 10,59. Annokseen tulee lisäksi pottuvoita ja puolukkasurvosta yhteisarvoltaan noin 2,00. Annoksen kokonaishinnaksi tulee siten raaka-aineiden osalta 10,50-13,00.

Ravintoloiden poronkäristysannoksen hinta alkaa otoksessani lukemasta 26,50 ja päätyy lukemaan 31,00. Kyllä tässäkin vertailussa pääsee kotona kertaluokkaa halvemmalla kuin ravintolavieraana.

 

Oikeasti kallista lihaa
Onhan sitä ihan oikeasti kalliista lihaakin. Sellaisesta esimerkkinä käy Järvenpään Citymarketissa myytävä japanilainen kobe-liha, kilohinta lähes 400 €. Ja usein Japanissa käynyt kauppias kertoo nähneensä siellä jopa 2000 € kilohintoja!


Parasta ostaa poroa
Eihän poronliha halvinta lihaa ole, mutta ehdottomasti maukkaana, luonnostaan mureana ja koostumukseltaan terveellisenä se on kyllä hintansa arvoista. Poro on parasta!

Verkkokaupassamme näet koko poronlihavalikoimamme, monipuolisimman markkinoilla. Käy katsomassa ja tilaa samalla oma pakettisi!

banneri