Yksi suurista poronlihataloista on poistunut markkinoilta

Muutama päivä sitten tuli uutinen, että Kylmänen Food on hakeutunut konkurssiin.

Perheyritys Kylmänen on kuulunut perinteisiin, pitkään toimineisiin ns. isoihin poronlihan jalostajiin. Samaan sarjaan kuin Polarica-konserniin kuuluva Lapin Liha, Rönkä ja Polar Wild. Ryhmään on viime aikoina tehnyt nousua myös Kotivara sekä uusimpana Lapin Poro ja Riista isoine investointeineen. Nämä yritykset ovat sekä leikanneet että jalostaneet poronlihaa ja myyneet tuotteensa toisaalta ruokakaupoille ja toisaalta ravintoloille.

Näiden isojen yritysten – kaikki on toki suhteellista – lisäksi maassamme toimii noin 30 poronlihan pienjalostuslaitosta.

Kylmäsen kohtaloksi tuli vuonna 2017 tapahtunut päätuotantolaitoksen tulipalo Rantsilassa. Siitä yhtiö ei kyennyt toipumaan eikä nousemaan uuteen kukoistukseen. Pidän tapahtumaa valitettavana niin omistajien kuin työntekijöidenkin kannalta, mutta markkinoilla yhden toimijan poistuminen ei aiheuttane mitään suuria mullistuksia.

Deliporolle Kylmänen ei ollut suora kilpailija, sillä meidän valitsemamme toimintatapa on myynti suoraan kuluttajille. Nähtäväksi jää, kenen omistukseen Kylmäsen Sodankylän tuotantolaitos jatkossa siirtyy ja miten se vaikuttaa markkinoiden kokonaistilanteeseen.