Oletko porokokkina pihvinkääntäjä vai luullisen lihan hauduttaja?

Millainen porokokki sinä olet, pihvinkääntäjä vai luullisen lihan hauduttaja?
Deliporon alkuvuosina olimme messuilla Lapin yhteisosastolla Helsingissä. Meidän ständimme vieressä oli Lapin Keittiömestareiden pieni keittiö ja maistattamistila, jossa oli miehistönä viikon kuluessa peräti seitsemän kokenutta porokokkia. Messujen aikana oli joka päivä myös hiljaisia hetkiä ja ehdin hyvin jututtamaan naapureita, yhtä kerrallaan.

Kysyin jokaiselta, mikä hänen mielestään on ravintolassa paras poron ruhonosa tehdä ns. parempi ateria. Jokainen keittiömestari vastasi empimättä: ulkofilee. Viimeisenä vuorossa ollut Martti Lehtinen teki minulle vastakysymyksen: ”Tiedätkö miksi?” Ja vastasi itse: ”Poron ulkofilee on taatusti mureaa ja sen kypsentäminen tapahtuu nopeasti. Se ei vaadi monimutkaista maustamista. Ja siitä on helppo valmistaa täsmälleen saman kokoinen ja näköinen, näyttävä pihvi jokaiselle, vaikka pöydässä istuisi isokin joukko asiakkaita”.

Toinen kysymys samoille keittiömestareille koski ruhonosan valintaa silloin, kun heille kotiin on tulossa arvostettuja ruokavieraita. Kuusi seitsemästä valitsisi samalla tavalla: poron potkaa pitkään haudutettuna.

Oletko sinä pihvinkääntäjä vai luullisen lihan ystävä?

Pihvikokeille meillä on useita paketteja sisältäen poron ulkofileetä, sisäfileetä, sisäpaistia ja paahtopaistia. Yhdistelmä näistä lihoista löytyy pihvipaketista ja eri ruhonosia myös puolen vasan ja neljännesvasan paketeista. Käypä kurkkaamassa verkkokaupasta, tuotteen nimeä klikkaamallahan pääset näkemään sisällön.

Nautaeläinten sisäfilee on mureampi kuin ulkofilee. Poron fileiden osalta eroa ei juurikaan ole maussa eikä mureudessa ja ammattikokkien valitsema paremmuusjärjestys näkyy yllä. Kun ulkofilee on todella paljon suurempi kuin sisäfilee, samasta poromäärästä ulkofileetä saadaan verkkokauppaankin reilusti enemmän myytävää.

Luullista lihaa erillisinä paketteina ovat ennen kaikkea potkapihvit, mutta myös keittoliha luineen. Puolen ja neljännesvasan paketeissa potkakiekkojen lisäksi on kaulakiekkoja, kylkiluita ja luullista lapaa sen mukaan kuin tuotteen kuvaus kertoo. Ja luitahan voi mestarikokki Markus Maulavirran suosituksen mukaisesti hauduttaa sen ensimmäisen kerran jälkeen vielä toisessakin padallisessa, siitä irtoaa edelleen mahtavia makuja.

Olemme pyrkineet rakentamaan tuotevalikoimamme molemmat mieltymykset huomioon ottavasti. Ja samalla niin, että valinnan ei tarvitse olla joko-tai vaan se voi olla sekä-että, Lapin keittiömestareiden tapaan. Reseptejä kumpaankin tarpeeseen löytyy sivustoltamme.