Syötäviä sanoja

Syötäviä sanoja. Sanansa syöminen koetaan Suomessa yleisesti kielteiseksi, mutta tämä kekseliäs sanaleikki ruokaan liittyvien sanojen hakemiston nimeksi tuo väistämättä hymyn huulille. Sivuston, jolta voi katsoa selitystä tai tutkia taustoja itsellesi vieraista ruokasanoista tai tarkistaa tutulta kuulostavien sanojen tarkan sisällön. Esimerkiksi béchamel tai briossi tai laardi tai sukyaki. Tai vaikkapa miksi useimmat kiinalaiset eivät lainkaan tunne sanaa wok.

Tämä huikean hakemiston koko nimi on ”Raholan syötäviä sanoja” kokoajansa Jaakko Raholan mukaan. Jaakko on pitkän linjan gastronomi, mm. The International Wine & Food Society Helsinki Branchin perustaja sekä kunniapuheenjohtaja. Kun kysyin häneltä taustaa sanaston synnylle, hän vastasi:

”’Syötävät sanani’ alkoivat syntyä 1960-luvulla, kun ostin béarnaise-kastikejauhepussin, jossa oli suomenkielinen teksti. Toisella puolella sanottiin ”sisältää estragonia” ja toisella puolella ”maustettu tarragonilla”. Minua olivat jo aikaisemmin harmittaneet tavaraselosteiden väärät käännökset, joten aloin tehdä niistä muistiinpanoja. Nopeasti niitä kertyi vihossa vaikeasti hallittava määrä, joten hankin pienen kortistolaatikon ja aloin siirtää löydökseni pienille arkistokorteille. Vuonna 1982 hankin PC-tyyppisen tietokoneen ja naputtelin kortistoni tiedostoksi. Muistaakseni vuonna 1996 aloin muuntaa tiedostojani silloisella alkeellisella, itse opiskellulla  HTML-kielellä verkkosivustoksi, jonka julkaisin Kolumbuksen (nykyisen Elisan) palvelimella. Samalla aloin lisätä yleistietoa hakusanoista, kaskuja yms. pelkkien käännösten lisäksi. Keväällä 2008 hain netistä muutaman ilmaisen CSS-tekniikalla tehdyn mallisivuston ja aloin siirtää sivujani hiukan modernimpaan muotoon. Työ oli valmis toukokuussa 2009, jonka jälkeen olen tehnyt pieniä ja suurempiakin korjauksia ja lisäyksiä parin viikon välein. Jotkut tiedostot, kuten sipuli- ja kinkkusivut, ovat vielä työn alla, siirtämättä verkkoon.

Alkon viiniuutuuksia pääsin toimittajan ominaisuudessa arvioimaan keväällä 2002 ja merkitsin mielipiteeni osoitteeseen www.viinit.info. Tämä työ jatkuu, uusia arvioita tulee n. kymmenen kertaa vuodessa. Sivut ovat vielä sillä alkeellisella HTML-kielellä, jonka käytön aikanaan opiskelin. Suunnitteilla on sivuston ulkonäön ja toimintojen täydellinen remontti ja modernisointi.”

Tutustuin Jaakko Raholaan pian Deliporon verkkokaupan avaamisen jälkeen. Hän on poronlihan suuri ystävä kuten puolisonsakin, joka muuten on viranomaisena vuosittain ollut suorittamassa Tsernobylin onnettomuuden jälkeen säteilyarvomittauksia Lapissa. Ja vahvistaa, että niin poronlihan kuin muidenkin Lapin eläinten samoin kuin kasvien mittaustulokset ovat täysin turvallisella eli luonnollisen taustasäteilyn tasolla. Deliporon toimintaperiaate tarjota kotitalouksille laajaa valikoimaa laadukasta poronlihaa miellytti molempia. Minä puolestani ihastuin kerralla laadukkaasti toteutettuihin syötäviin sanoihin, joista olen henkilökohtaisten tietotarpeiden lisäksi hakenut useasti täsmennyksiä ja varmistuksia Deliporon teksteihin.

Jaakon tavoitteena on täydentää syötäviä sanoja poroon liittyvällä sanastolla, missä pyrin auttamaan parhaani mukaan, ainakin itseäni parempia tietolähteitä etsimällä ja osoittamalla. Ja jos Jaakon arvioitavissa viineissä tulee vastaan hänen mielestään poron kanssa hyvin yhteensopiva uutuus, emmeköhän siitäkin saa tietoa klubilaisten luettavaksi.

Jaakko Rahola on liitetty sivustollamme yhteistyökumppaneiden joukkoon ja linkki ”Raholan syötäviin sanoihin” löytyy sieltä, mikäli se muuten sattuisi unohtumaan. Varsinainen osoite on http://www.ruokasanastot.net/, mutta hakemisto löytyy myös aina helposti kysymällä kuukkelilta (amer. Google).