Kantarelli ja poronliha

Kantarellilla on paljon ystäviä herkullisen makunsa vuoksi, mutta bonuksena sieni tarjoaa kauniin kullankeltaisen värin. Värillä ruoka-annokseen saa pirteyttä ja näyttävyyttä, joka varmasti myös lisää ruokahalua. Kantarelleja ei kannatakaan silputa pieneksi kypsentämistä varten vaan jättää joko kokonaisiksi tai isoiksi paloiksi.

Kantarellipaistos

Jätä kantarellit kokonaisiksi tai revi suuret sienet vähän pienemmiksi palasiksi, älä leikkaa. Pane sulaneet sienet pannulle ja haihduta niistä vesi. Lisää paistamista varten voita ja sipulia. Kypsennä 10 minuuttia. Mausta suolalla. Jos lisäät muita mausteita kuten pippuria, tee se erittäin maltillisesti. Nosta paistetut sienet pihvien päälle runsaaksi keoksi. Poropihvien lisäksi kantarellipaistos sopii muillekin lihoille sekä mainiosti myös kalalle.

Tarjoa perunoiden, kastikkeen ja muiden lisäkkeiden kera.

Kantarellikastike (tai -muhennos)
Ainekset:

250 g kantarelleja
1 kpl sipulia
2 rkl voita
1 dl kermaa
2 rkl vehnäjauhoja tai Maizenaa
suolaa
ripaus pippuria
jotain yrttiä maun mukaan, esim. persiljaa tai timjamia

Ohje:
1. Kuullota pienitty sipuli pannulla
2. Revi sienet pienemmiksi, jos se on tarpeen
3. Lisää sienet pannulle ja paista niitä, kunnes vesi on haihtunut
4. Sirottele vehnäjauhot tai Maizena paistoksen päälle ja sekoita
5. Lisää kerma ja anna paistoksen kiehahtaa
6. Jos kastike on liian paksua, voit lisätä vettä tai kermaa
7. Hauduta paistosta 5 minuuttia miedolla lämmöllä
8. Mausta suolalla, pippurilla ja yrteillä

Lisäämällä ainesten määrää kaksinkertaiseksi saat samalla reseptillä aikaiseksi runsaan kantarellimuhennoksen

Kantarellikeitto
Ainekset:
500 g kantarellja
2 rkl voita
1 kpl sipulia silputtuna
2 kpl valkosipulin kynsiä hienonnettuna
2 rkl vehnäjauhoja tai Maizenaa
8 dl vettä
2 dl kermaa
kasvisliemikuutio
100 g maustamatonta tuorejuustoa
suolaa, valko- tai mustapippuria

tuoretta persiljaa tai rakuunaa

Ohje:

1. Kuullota sipuli ja valkosipuli voissa
2. Paloittele kantarellit repimällä ja lisää ne kattilaan
3. Hauduta, kunnes vesi haihtunut sienistä
4. Lisää vehnäjauho tai Maizena ja sekoita
5. Lisää vesi, kerma, kasvisliemikuutio ja tuorejuusto
6. Keitä miedolla lämmöllä 5 minuuttia
7. Mausta suolalla ja pippurilla
8. Lisää valmiin keiton pinnalle tuoretta persiljaa tai rakuunaa

Halutessasi voit keittämisen loputtua lisätä keittoon lorauksen sherryä. Makua voit myös varioida käyttämällä maustettua tuorejuustoa tai sulatejuustoa.

 

Lue myös artikkeli Poro ja sienet >

Lue lisää Deliporon valikoimaan kuuluvista sienistä >

Tilaa sähköpostiisi ilmoitus seuraavista blogiartikkeleista >

 

Osta sieniä verkkokaupastamme:

 

 

Kerro tästä kavereille: