Luonnon olosuhteet vaikuttavat poronlihatoimitusten aikatauluihin

Porotalous toimii luonnonolosuhteiden mukaisesti, voi jopa sanoa että niiden armoilla. Mitä se sitten tarkoittaa käytännössä?

Joudumme verkkokaupassa esimerkiksi asettamaan varauksia tomitusaikatauluille ja niiden pitävyydelle, mikä on varmaankin vierasta elektroniikkaa, vaatteita, työkaluja ym. koko ajan saatavissa olevia tuotteita verkkokaupasta ostamaan tottuneille. Niissähän toimituskin lähtee nopeimmillaan jo tilauspäivänä.

Massatuotantolihoja kuten nautaa, sikaa ja kanaa teurastetaan tasaisesti ympäri vuoden ja niitä on aina saatavissa. Poronliha tulee riistan tavoin markkinoille syksyllä ja alkutalvesta eikä poroerotuksia ja –teurastuksia voida etukäteen vain päättää. Seuraavassa on esimerkkejä yleisimmistä olosuhteiden vaikutuksista. Toivon niiden lisäävän ymmärtämystä porotaloudesta.


Poronlihan toimitusaikatauluihin vaikuttavia tekijöitä

Kesäaikana porot laiduntavat hajallaan metsissä. Pieniä laumoja voi syntyä, mutta ne yleensä myös hajoavat helposti. Yksittäisten porojen kokoaminen yhteen on erittäin työlästä ja hidasta eivätkä näin kerätyt laumat tahdo pysyä koossa. Kun syksyllä pakkaset alkavat, porot kerääntyvät laumoihin uudelleen vaistojensa ohjaamina, lisääntymis- eli rykimäaikaan valmistautuen. Tällöin porojen kokoaminen poroerotusta varten, poromiesten termeillä ilmaistuna ettoaminen on nopeaa ja helppoa. Erotusten aloittaminen on siksi riippuvaista riittävän kylmien säiden tulosta, mitä ei kovin pitkälle etukäteen voi ennustaa.

Mutta koskaan ei voida etukäteen varmasti tietää, paljonko poroja kuhunkin erotukseen saadaan kootuksi eli paljonko lihaa heti sen jälkeen on toimitettavaksi.

Syyskauden aikana säät ovat yleensä kylmiä, mutta joskus myöhemminkin syksyllä kohdalle sattuu suoranainen lämpöaalto. Sen seurauksena porot hajaantuvat taas kuka minnekin ja erotusten pitämiseen saattaa tulla tuntuvakin tauko.

Nykyisin porojen kokoaminen tapahtuu ajan ja työmäärän säästämiseksi kevythelikopteria käyttäen. Myrskyn tai huonon näkyvyyden aikana helikopteri ei voi nousta ilmaan tai sen toiminta on tehottomana epätarkoituksenmukaista. Kun alkutalvesta tulee vähän lunta, mutta se ei riitä peittämään aluskasvillisuutta kokonmaan, maasto on kirjavaa eikä poroja kunnolla havaitse ilmasta käsin. Joskus ettoamista joudutaan lykkäämään, kunnes joko lumi sulaa tai lumipeite kasvaa riittävästi.

Varsinkin silloin, kun säät edellä mainitusti ovat hidastaneet poroerotusten pitämistä, harvoja helikoptereila tarvittaisiin yhtä aikaa monessa paikassa ja aina joku joutuu odottamaan vuoroaan. Päiväkin lyhenee syksyllä nopeasti eikä lentoaikaa ole kuin muutama tunti päivässä.

Pohjoisissa paliskunnissa päivä on joulukuussa jo niin lyhyt, ettei päivänvalo riitä ettoamiseen eikä erotuksiin. Lihan saantiin saattaa tulla tauko.

Jos alkutalvesta pysyvä lumi tulee sulaan maahan, jängät ja vesistöt eivät ehdi jäätyä ja liikuminen niillä voi mönkijöillä ja moottorikelkoilla olla vaikeaa pitkällekin talveen.

Jos alueella on rakkamaastoa, louhikossa moottorikelkoilla pääsee liikkumaan vasta, kun lunta on tullut riittävästi. Joidenkin paliskuntien alueella tällaista maastoa on runsaasti ja ne voivatkin aloittaa poroerotukset huomattavasti monia muita myöhemmin.

Lopuksi on tarpeen todeta, että erityisesti kauden ensimmäisinä viikkoina luonnon olosuhteiden lisäksi toimitusaikatauluja voi venyttää tilausten suuri määrä. Pullonkaulaksi voi muodostua joko lihan riittävä saanti heti ensimmäisistä erotuksista, käsittelykapasiteetti leikkaamossa tai kuljetuskapasiteetti. Vilkkaimpina viikkoina kaikkien tulleiden tilausten toimittaminen yhtä aikaa ei valitettavasti vain ole mahdollista. Tällöin toimitukset tapahtuvat tilausjärjestyksessä ellei asiakas ole ajoissa ilmoittanut meille tilauksensa kiireellisyydestä.

Lue myös luonnon olosuhteiden vaikutuksesta poronlihan laatuun ja kokonaismäärään >