Poronkäristys – paras pororuoka?

Suomen suosituin pororuoka on poronkäristys. Monien mielestä se on myös paras pororuoka. Perusteita löytyy.

poronkäristysNykyisin poronkäristys tehdään lähes aina valmiiksi siivutusta poronkäristyslihasta. Kaukana ovat ne ajat, jolloin jäistä lihaa piti ensin pitää huoneenlämmössä, kunnes se hieman pehmeni. Ja sen jälkeen lihasta leikattiin ohuita siivuja (toivottavasti) hyvin) terävällä puukolla.

Valmiiksi siivutun lihan käsittely on nopeaa ja helppoa. Työkaluja ei tarvita ja lihan voi nostaa sulamaan joko jääkaappiin yön yli tai pariksi tunniksi pöydälle. Ja jos oikein kova kiire yllättää, poronkäristyslihan voi sulattaa vakuumissaan juoksevan kylmän veden alla. Ja voi sitä toki ruveta käristämään jäisenäkin, kunhan sitä lisää pannulle tai pataan riittävän pienissä erissä

Paistilihasta tehty käristys on valmiiksi mureaa kunhan sen vain kypsentää. Kalvoja sisältäviä vasan etupään lihoja           kannattaa hauduttaa puolesta tunnista eteen päin

Paistamiseen on käytettävissä vaihtoehtoisia rasvoja, kokin maun mukaan. Poron oma paistorasva eli nahan ja lihan välissä oleva pintarasva eli poromiesten kielellä kuu antaa ruoalle omaa riistaista lisämakua. Voi sopii myös erinomaisesti ja jos kolesterolia haluaa karttaa, voi käyttää kasvispohjaista paistorasvaa ja maun antamiseksi lisätä nokareen voita. Joidenkin mielestä paras maku tulee suolasilavalla. On myös kokonaan ilman rasvaa esimerkiksi teflon-pannulla lihaa kypsentäviä kokkeja, mutta mahtaako lihaan silloin saada oikeaa käristetyn lihan makua?

Paistaminen eli käristäminen antaa lihalle jo yksistään herkullisen maun ja siitä eteen päin käristys on erittäin helppo maustaa. Pelkkä suola riittää ja suolasilavaa käytettäessä sitäkään ei välttämättä tarvita. Osa kokeista ripauttaa vähän mustapippuria joukkoon, muutamat jopa sipulia, jota itse en kyllä poronkäristykseen laittaisi vaikka sitä yleensä ruoanlaitossa paljon harrastan

Poronkäristys ei kaipaa erikseen tehtyä kastiketta. Käristämisen aikana pannulta tai padasta haihtuu nestettä ja sitä on sopivassa määrin lisättävä. Veden sijasta olut sopii käristykseen mainiosti. Se syventää lihan makua, mutta olut sellaisenaan ei ruoassa maistu

Poronkäristyksellä on myös toisenlainen etu tarjottavanaan. Kun lihaa siivutaan käristystä varten, tämä porokäristysliha on erinomainen raaka-aine mitä erilaisimpiin ruokalajeihin. Suosittelen vannoutuneimpaakin poronkäristyksen ystävää tutustumaan tarjoutuviin muihin mahdollisuuksiin.

Poronkäristyksen ja käristyslihan etuja on paljon, kuten edellä olen yrittänyt avata. Niiden myötä käristystä voi perustellusti pitää parhaana pororuokana. Mutta tittelistä kilpailemaan nousee koko joukko fileitä, paisteja, keittoja, muita luullisia lihoja, kuivalihaa, sisäelimiä sekä savuporolihoja. Jokainen kokki tekee oman valintansa ja on silloin oikeassa.

Lue lisää: Porokäristys – suosituin pororuoka >

Lue lisää: Poronkäristysliha >

Katso lisää pororeseptejä >

 

reseptivalikoima

 

 

 

 

 

 

 

Kerro tästä kavereille: