Poronlihaa – tuoreena vai pakastettuna?

Valtaosa poronlihasta varastoidaan ja myydään pakastettuna. Silloin tällöin sitä haluttaisiin tuoreena ja joskus jopa tulee ehdotuksia siitä, että tuoretta poronlihaa pitäisi ihan edistää kampanjoimalla.

On olemassa monta syytä, miksi poronliha on luontevaa varastoida ja myydä pakastettuna.

Poronliha tulee riistan tavoin markkinoille syksyllä ja alkutalvesta eli varsin lyhyenä aikana vuodesta.

Tuoreen lihan säilyvyysaika on oleellisesti lyhyempi kuin pakastetun. Varastointi pakastettuna tekee mahdolliseksi poronlihan tarjonnan ympäri vuoden. Tuore liha sopii toki hyvin myytäväksi poronhoitoalueella erotuskauden aikana.

Kaikki poronlihan käsittely- ja varastointitilat sekä kuljetuskalusto on vuosikymmenien aikana hankittu pakastettua lihaa varten. Olisi mittava investointi tuplata kaikki sopivaksi myös tuoreelle lihalle.

Metsästysaika on syksyllä ja riista tulee markkinoille samaan aikaan. Sen ja tuoreena myytävän poronlihan yhteistarjonta luultavasti ylittäisi luonnollisen kysynnän ja lihojen välille tulisi ajallisesti kilpailutilanne, joka tuskin olisi edullista kummallekaan. Ja on kai se kotikokillekin mukavampaa, kun lihatuotteet ovat käytettävissä pidemmän ajanjakson aikana.

Poronlihaa paljon käyttävät kotikokit hankkivat kerralla ison erän. Laitoksessa liha pakastetaan nopeasti ja tehokkaasti pakastetunnelissa -34 asteen kylmässä. Se on työmäärän ja laadun kannalta paljon järkevämpää kuin pakastaa lihaa hitaasti pienitehoisella kotipakastimella, joka on tarkoitettu lähinnä pakasteiden säilyttämiseen.

Kyllä marketista käristyslihapaketin satunnainen ostaminenkin on mahdollista vain, kun liha säilytetään pakastettuna.

Poronliha on vähärasvaista ja säilyy siksi moitteettomana pakastimessa varsin pitkään. Alalla käytetään yleisesti 18 kuukauden parasta ennen -aikaa, mutta ei se käytännössä mikään ehdoton  takaraja poronlihan säilymiselle ole.

Lue myös: Poronliha on terveellistä >

Lihaa voi hyvin kypsentää myös suoraan pakastimesta otettuna. Lue esimerkiksi tämä artikkeli >