Poronkäristys vetonaulana

Monipuolinen ruokalaji poronkäristys toimii jopa vetonaulana. Tässä hyvä esimerkki.

Tie Ivalosta Inariin kulkee kauniita järvenrantoja mukaillen ja karussa, kallioisessa, siirtolohkareita täynnä olevassa maastossa. Suurin piirtein kylien puolivälissä Myössäjärven rannalla on mäen rinteessä, ison siirtolohkareen kupeessa luonnon muovaama onkalo. Vanha tarina kertoo karhun pitäneen sitä talvipesänä. Niinpä paikka kulkeekin nimellä Karhunpesäkivi.

Maantie kulkee siinä aivan rantaviivaa hipoen ja tien sekä jyrkähkösti nousevan rinteen väliin jää tasainen aukea. Siihen on aikanaan noussut rakennus, jossa toimii matkamuistomyymälä. Myymälässä on kahvio muutamine istumapaikkoineen sekä edustava kokoelma Lapin aiheista matkamuisto- ja myös käyttötavaraa. Paikka on auki vain kesällä.

Piha-alueella on runsaasti pysäköintitilaa sekä linja-autoille että henkilöautoille. Siellä käy melkoinen vilske. Mutta miten syrjäisessä paikassa oleva matkamuistomyymälä pystyy houkuttelemaan ohikulkijoita niin sankoin joukoin pysähtymään?

Yrittäjä Jyrki Salosella on selvästi hyvä annos liikemiesvaistoa. Lähestyypä Karhunpesäkiveä Ivalon tai Inarin suunnasta, jo hyvissä ajoin on tien varressa mainostauluja: Poronkäristys 13,50 €. Hinta on selvästi edullisempi kuin alueen ravintoloissa ja myös edullisempi kuin vaikka huoltoasemien kahvioissa.

Yrittäjä on pystyttänyt piha-alueelle erillisen, yksinkertaisen rakennuksen, jossa on hyvin kompakti keittiö ja sisätiloissa vain pari ruokapöytää, mutta ulkona pöytiä on sitten enemmänkin. Poronkäristysannoksen lisäkkeineen saa nopeasti ja mukaan vielä lipukkeen, jolla päärakennuksen kahviosta saa kupin kuumaa. Samalla siinä sitten pääseekin katselemaan houkuttelevaa matkamuistovalikoimaa ja tekemään löytöjä. 

Ja matkamuistojen myynnillähän yrittäjä tilinsä tekee. 

 

poronkäristys

Toiminta pyörii pitkälti oman perheen voimin ja poronlihan Jyrki ostaa tutuilta, lihaa huolellisesti käsitteleviltä poromiehiltä, joiden kanssa hän myös liikkuu poronhoitotöissä. On hänellä muutakin yritystoimintaa eikä hän joutilaana ehdi olla kuin lyhyillä lomilla kotimaakunnan ulkopuolella.

Jos liikut Ivalon-Inarin suunnalla kesäaikaan, käypä testaamassa Karhunpesäkiven anti. Syö käristys, osta matkamuistoja ja käy kiipeämässä karhunpesään sekä tähystämässä vaaran laelta kauempana siintävää Inarinjärveä. Lue mukava juttu runsaine valokuvineen osoitteessa https://outdoorfamily.fi/karhunpesakivi/

Toki monella muullakin paikalla on poronkäristys vetonaulana, kautta koko poronhoitoalueen. Onhan poronkäristys tunnetuin ja suosituin pororuoka.

Lue lisää poronkäristyksestä >

Lue lisää poronkäristyksestä varmana valintana >

Poronkäristyslihaa voit ostaa kätevästi verkkokaupastamme

verkkokauppaan