Herkkutatti ja poronliha

Herkkutatti on maultaan täyteläinen ja pehmeä sekä käyttömahdollisuuksiltaan monipuolinen sieni. Esimerkiksi Italiassa se on kulinaristien suuresti himoitsema herkku. Sienimestari Esko Holopaisen mukaan herkkutatista saa poroateriallekin erilaisia vaihtoehtoja, esimerkiksi alkukeiton, pääruoan lisäkkeitä tai jopa jälkiruokaa.


Herkkutattikeitto
Ainekset

250 g herkkutattikuutioita
1  isohko sipuli
4 dl kasvislientä
4 dl  kermaa
1 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
tilkka vettä
musta- tai valkopippuria
suolaa
tuoreita yrttejä

Ohje

1. Haihduta vesi sulaneista herkkutattikuutioista paistinpannulla.
2. Pane kattilaan voi ja kuumenna, kunnes voi sulaa. Lisää kattilaan silputtu sipuli ja kuullota se.
3. Lisää kattilaan herkkutattikuutiot ja kasvisliemi sekä keitä seosta hiljalleen 10 minuuttia.
4. Lisää kerma ja jatka rauhallista keittämistä toiset 10 minuuttia.
5.  Sekoita vehnäjauhot kylmään vesitilkkaan ja lisää keittoon suurusteeksi.
6. Lisää pippuria ja maun mukaan suolaa.
7. Lisää keittoon lopuksi tuoreita yrttejä, esimerkiksi persiljaa tai timjamia. Jos tuoreita ei ole, käytä kuivattuja.

Jos käytät kuivattuja herkkutatteja pakastettujen sijasta, liota niitä vedessä 30-40 minuuttia. Saat liotusvedestä maukkaan ohjeessa tarkoitetun kasvisliemen lisäämällä siihen kasvisliemikuution.

 

Tatti-sosekeitto

Kuullota esimerkiksi jonkun aterian valmistuksesta yli jääneitä herkkutatteja kattilassa voissa yhdessä pilkottujen juuresten kuten sipulin,  porkkanoiden ja palsternakan kanssa. Lisää vettä ja keitä seosta niin kauan, että juurekset ovat pehmenneet. Soseuta sauvasekoittimella, lisää kermaa ja/tai tuorejuustoa ja mausta keitto suolalla, pippurilla ja haluamallasi yrteillä.

 

Herkkutattimuhennos
Ainekset

250 g herkkutattikuutioita
rypsiöljyä tai voita
1 kpl isohko sipuli silputtuna
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl kermaa
suolaa
valkopippuria
ruohosipulia

Ohje

1. Kuumenna paistinpannu, pane siihen hiven öljyä ja haihduta vesi sulaneista tattikuutioista.
2. Lisää öljyä ja ruskista sienet sekä sipuli.
3. Ripottele vehnäjauhot paistoksen päälle.
4. Lisää pannulle kerma hitaasti ja koko ajan sekoittaen.
5. Lisää suola ja valkopippuri ja hauduta muhennosta 10 minuuttia.
6. Ripottele pintaan ruohosipulisilppua.

Kerman sijasta voit panna muhennokseen 1 dl kasvislientä ja lisäksi 2 dl smetanaa tai creme fraichea tai tuorejuustoa.

Tarjoile poron fileestä tai paistista tehdyn pihvin tai melkein minkä muun poronlihan sekä keitettyjen puikulaperunoiden kera.

Tattimuhennos sopii mainiosti myös kalan kanssa.

 

Poro-herkkutattiterriini
Ainekset

300 g porojauhelihaa
250 g herkkutattikuutioita
50 g pekonia
1 kpl pieni sipuli silputtuna
2 kpl valkosipulin kynsiä pienittyinä tai puristettuina
2 kpl kananmunia
1 dl kermaa
suolaa
mustapippuria myllystä
tuoretta rosmariinia ja/tai timjamia
paistamiseen öljyä ja nokare voita

Ohje

1. Haihduta pannulla neste tattikuutioista.
2. Lisää öljyä ja voinokare sekä paista sieniä, sipulia sekä pienittyä pekonia muutama minuutti.
3. Sekoita ainekset pienehkössä uunivuoassa ja paista kannen alla 130-asteisessa uunissa vesihauteessa tai uunissa 170 °C lämmössä, kunnes massan sisälämpötila on 75 °C.
4. Laita vuoka jääkaappiin yöksi ja pane massan päälle kevyt paino.
5. Kumoa vuoka ja leikkaa terriini viipaleiksi. Tarjoa puolukkasurvoksen kanssa.

 

Herkkutattijäätelö
Ainekset

Herkkutattikuutioita
Jäätelöä
Likööriä
Hienoa sokeria

Ohje

1. Paahda sokeria paistinpannussa.
2. Lisää herkkutattikuutioita pannuun ja karamellisoi ne sokerin kanssa toffeemaisiksi paloiksi.
3. Lisää pannuun likööriä ja liekitä sillä herkkutattipalat.
4. Jäähdytä palat.
5. Sekoita palat jonkin verran pehmenneeseen jäätelömassaan.
6. Pane jäätelö uudelleen pakasteeseen.

 

Lue myös artikkeli Poro ja sienet >

Lue lisää Deliporon valikoimaan kuuluvista sienistä >

Tilaa sähköpostiisi ilmoitus seuraavista blogiartikkeleista >

Kerro tästä muille: