Olut poroaterian juomana

Deliporon alkuvuosina järjestimme yleisölle mahdollisuuden osallistua pororeseptien laatimiskilpailuun. Ehdokkaista kilpailijoita valitessamme kysyimme heiltä erilaisia kysymyksiä pororuoista. Yksi kysymys kuului: kumpaa tarjoat poronlihan kanssa, olutta vai viintä? Vastaukset menivät aika lailla 50-50. Viinilehti oli ensimmäisestä yhteydenotosta lähtien halukas yhteistyöhön kanssamme ja jo useiden vuosien ajan sivustollamme on ollut pääsy heidän asiantuntijoidensa rakentamaan viininvalintapalveluun poroaterioille. Heti perään … Jatka lukemista Olut poroaterian juomana »

Esimerkkejä toimittamistamme lahjoista

Alla on esimerkkejä viime vuosina toimittamistamme joululahjoista. Asiakkaiden identiteettiä emme luonnollisesti voi paljastaa, mutta pääasia onkin kertoa, millaisia tuotteita asiakkaat ovat valinneet ja millaisia toimituksia olemme hoitaneet. Henkilöstölle ja sidosryhmille tilattuja lahjoja: Teollisuusyritys lahjan saajia 50, toimitusosoitteita 2 pakastettuna vasan sisäpaisti n. 600 g, porokastiketta 0,5 l, poron kylmäsavupaistia 100 g, porosalamia 100 g Teknologiayritys … Jatka lukemista Esimerkkejä toimittamistamme lahjoista »

Punainen liha ja sen terveellisyys

Punaisen lihan terveellisyydestä ja nimenomaan sen syömisen yhteydestä suolistosyöpiin on viime viikkoina käyty vilkasta keskustelua mediassa. Tilastollisella analyysillä yhteys näyttää ilmeiseltä, mutta syytä ei lääketieteellisesti ole kyetty löytämään eikä sitä tunneta. Tunnettu esimerkki pelkän tilastollisen korrelaation virhemahdollisuudesta on tutkimustulos, että jäätelön syönti lisää hukkumisonnettomuuksia. Helteillä syödään lisääntyvästi jäätelöä ja toisaalta uidaan paljon, mistä johtuen hukkumisiakin … Jatka lukemista Punainen liha ja sen terveellisyys »

Uusi kausi käynnistyy – poronlihan hinta määräytymässä

Uusi kausi on käynnistymässä. Tavallisesti tässä vaiheessa on kauden hintataso poronlihalle jo selvinnyt suurten ostajien ja paliskuntien välisissä kaupoissa. Tietämäni mukaan nyt on kaupat tehty vain yhden ostajan ja yhden paliskunnan välillä. Heijastuuko tilanteeseen sitten viime vuoden poronlihan loppuminen kesken tai siperialaisen poronlihan saatavuuden rajallisuus tai aivan joku muu, mutta tehdyssä kaupassa suurin ostaja maksoi … Jatka lukemista Uusi kausi käynnistyy – poronlihan hinta määräytymässä »

Deliporosta inarilainen yritys

Deliporolla on ollut vuokrattu toimistotila Rovaniemellä. Siellä on pääasiallisesti työskennellyt paikkakunnalla asuva Pertti, kun taas Matti on tehnyt työtään ensisijaisesti kotonaan Helsingissä, lähellä niin päämarkkinoita kuin useita tärkeitä yhteistyökumppaneitakin. Viimeiset puolitoista vuotta Matti on kuitenkin viettänyt suurimman osan ajastaan vanhalla kotiseudullaan Inarissa, kunnan neljänneksi suurimmassa kylässä Saariselällä. Vuodenvaihteessa luovuimme vuokratusta konttorista Rovaniemellä ja siirryimme kokonaan … Jatka lukemista Deliporosta inarilainen yritys »

Porotalous elää luonnon ehdoilla

Luonnonolosuhteisiin on pakko sopeutua. Kun huono kesä 2012 jätti porot huonokuntoisiksi talvea vasten ja talvi oli ankara, monissa osin poronhoitoaluetta tuli tänä vuonna vasakato. Sitä on pahentanut petokannan voimakas kasvu. Tämä syksy on Ivalon paliskunnan alueella ollut poikkeuksellinen. Lunta on sen verran, että maaston väritys on kirjavaa eikä poroja näe ilmasta käsin. Helikopterin avulla tapahtuva … Jatka lukemista Porotalous elää luonnon ehdoilla »

Lihaa myyviä verkkokauppoja tulee lisää

Tuoreet uutiset kertovat uudesta lihaa myyvästä verkkokaupasta. Kävinpä googlaamassa ja löysin niitä yhteensä puolikymmentä. Deliporon kannalta se on hieno asia kahdellakin tavalla. Ensinnäkin lihan ostaminen netistä tulee arkipäiväisemmäksi eikä sitä enää tarvitse arkailla. Toiseksi kaikki uudet toimijat ovat myymässä laadukasta lihaa ja vieläpä vähän isompina erinä kuin ruokakaupasta tavallisesti ostettava yhden-kahden päivän tarve. Tervetuloa kolleegat! … Jatka lukemista Lihaa myyviä verkkokauppoja tulee lisää »

Proteiinia poronlihasta

Proteiinin merkitystä ihmisen hyvinvoinnille korostetaan nykyisin enemmän kuin koskaan. Paljon liikkuvien energia- ja palautusjuomissa proteiini näyttää olevan yleinen ja vahvasti esiintuotu komponentti. Myös moniin muihin juomiin on alettu lisätä proteiinia. Vaimonikin terveysasioita seuraavana totesi äskettäin, että jokaisen välipalankin yhteydessä pitäisi nauttia vähän proteiinia. Poronliha on mainio proteiinin lähde. Porossa on enemmän proteiinia ja vähemmän rasvaa … Jatka lukemista Proteiinia poronlihasta »

Tuli takaisku

Poromies Jarmo Mikkola, joka valtaosan Deliporon lihasta toimittaa, joutui viime erotuksen alla ettotöissä onnettomuuteen. Hän ajoi poroja kokoon mönkijällä helikopterin apuna, törmäsi vauhdissa esteeseen ja lensi mönkijän tangon yli nurin niskoin. Oikea olkapää sai kovan tällin. Lääkäri Ivalon terveyskeskuksessa haluaa jonkin aikaa seurata, lähteekö vamma paranemaan itsekseen vai tarvitaanko leikkaushoitoa. Lihan leikkaaminen kipeällä kädellä ei … Jatka lukemista Tuli takaisku »

En kannata lihatonta lokakuuta

Maassa on kuulemma lihaton lokakuu. Kampanjaan on liittynyt noin 30 000 henkilöä, joka näkökulmasta riippuen on vähän tai paljon. Teemaan liittyen viime perjantaina A-Studio Streamissa oli keskustelu, jossa osin väitettiin kaiken punaisen lihan olevan vahingollista ihmiselle, osin painotettiin lihan laadulla olevan yhtä paljon merkitystä terveyteen kuin sen syönnillä yleisesti. Puhdas, luonnonmukainen liha nautittuna juuresten ja … Jatka lukemista En kannata lihatonta lokakuuta »

Petovahingot korvataan täysimääräisesti

Poronomistajia huolestuttanut petovahinkojen korvaamisen mahdollinen leikkaaminen on päättynyt onnellisesti. Maa- ja metsätalousministeriö on ilmoittanut vahingot koirvattavan töysimääräisesti, koska eduskunta myönsi suurpetovahinkojen korvaamiseen 3,22 miljoonaa euroa lisämäärärahaa. Valtaosa vahingoistahan koituu porotaloudelle. Deliporo eivätkä sen omistajat omista poroja, joten meillä ei ole omaa poroa ojassa. Pakko on silti muistuttaa, että korvauksia maksetaan vain löydettyjen raatojen perusteella ja … Jatka lukemista Petovahingot korvataan täysimääräisesti »

Arvovieraille tarjotaan poroa

Kun valtiovalta saa arvovieraita ulkomailta, heille tarjotaan tietysti parasta, mitä maasta löytyy. Lapin herkut poro ja hilla sekä tuore kala ovat ruokalistalla mukana lähes aina. Aivan samoin tapahtuu vientiyritysten tärkeissä edustustilaisuuksissa. Omaperäiset maut ja yksinkertaisen pelkistetty valmistustapa tuottavat aterioita, joita muista maista ei juuri löydy.  Ruoka on myös mainio puheenaihe ja pohjoisen puhtaat luonnonantimet sisältävät … Jatka lukemista Arvovieraille tarjotaan poroa »

Me kerromme myymämme lihan alkuperän

Harmittaa, että liha-ala on jatkuvasti julkisuudessa, ellei suoranaisten skandaalien niin ainakin negatiivisten uutisten takia. Viimeksi suuret lihatalot ilmoittivat ylimielisesti, että mitä se kenellekään kuuluu, mistä maasta he raaka-aineensa hankkivat. Tähän voisi sarkastisesti lisätä, että sen kertominenhan voisi paljastaa jotain heidän tuotteidensa tai hankintaprosessinsa laadusta. Tuollaiset lausunnot taas kertovat, miten vähän he todellisuudessa asiakkaitaan arvostavat. Pienjalostuslaitosten … Jatka lukemista Me kerromme myymämme lihan alkuperän »

Poro viilentää ilmastoa!

Poroparlamentissa kesäkuun alussa Turun yliopiston professori Lauri Oksanen kertoi mielenkiintoisia tutkimustuloksia porojen vaikutuksesta ilmastonmuutokseen. Ilmaston lämpenemistä arktisissa olosuhteissa on tutkittu Alaskassa ja niiden tulosten perusteella myös Pohjoismaissa. Ilmaston lämpenemiseen vaikuttavat paitsi kasvihuonepäästöt, myös auringonvalon lämmittävä vaikutus tai sen heijastuminen takaisin avaruuteen. Koska kasvihuonepäästöistä vain murto-osa syntyy Pohjolassa, täällä suurempi merkitys on auringonsäteilyllä. Tehokkaimmillaan takaisinheijastuminen on … Jatka lukemista Poro viilentää ilmastoa! »

Petovahingot hallintaan!

Petotilanteen paheneminen on poronhoitajille entistä suurempi ongelma. Tietoa vahingoista tulee eri puolilta poronhoitoaluetta ja luvut ovat koruttomia. Esimerkiksi inarilaisessa Hammastunturin paliskunnassa edellisenä poronhoitovuonna petojen jäljiltä löydettyjen raatojen määrä oli 83, ensi kuun vaihteessa päättyvänä poronhoitovuonna on jo nyt saavutettu yli kolminkertainen lukema 280, vaikka talviuniltaan juuri heräilevien karhujen suorittama vastasyntyneiden vasojen verottaminen on vielä edessä … Jatka lukemista Petovahingot hallintaan! »

Hyvä pororuoka on slow foodia

Slow food on fast foodin eli pikaruoan vastakohta monella tavalla. Slow foodin iskulause kuuluu: puhdasta, hyvää ja reilua/oikeudenmukaista. Siinä painotetaan paikallisten raaka-aineen käyttöä, paikallisten tuottajien suosimista ja omien perinteiden kunnioittamista. Siinä vastustetaan teollista massavalmistusta ja epäoikeudenmukaista tuottojen jakautumista suurille toimijoille. Maku ja terveellisyys sekä ateriasta nauttiminen ovat tärkeämpiä kuin halpa hinta ja niin valmistuksen kuin … Jatka lukemista Hyvä pororuoka on slow foodia »

Poro ja hevonen

Olin sunnuntaina Ivalossa porokilpailuissa. Tänään tuli sitten mieleen jatkaa kirjoittamista aiheesta poro ja hevonen, ei niiden lihasta vaan lihaksilla tuotettavasta energiasta. Kumpi mahtaa olla nopeampi, poro vai hevonen? Aloittaessaan kilpailemisen poro juoksee yleisessä sarjassa. Kun se ensimmäisen kerran alittaa kilometrin matkalla ajan 1:19, se siirtyy kuumaan sarjaan. Hevosilla sarjajako menee sen mukaan, onko kysymys kylmäverisistä … Jatka lukemista Poro ja hevonen »

Poroa – ei hevosenlihaa

”Hyvää päivää, tässä YLEn hevosenlihauutiset.” Noin voisi näinä päivinä kaikki uutislähetykset aloittaa. Hevosenlihaa löytyy siitä ja tästä eineksestä, suomalaisen lihan joukosta löytyykin kanadalaista hevosenlihaa, pakkaajat ja valmistajat eivät tunnusta tienneensä sitä tai tätä, pakkausmerkinnät eivät pidä yhtä sisällön kanssa, kuluttajat kokevat tulleensa huijatuiksi jne. Aluksi tällaista saattoi sattua vain ulkomailla, ei meillä Suomessa, mutta mutta… … Jatka lukemista Poroa – ei hevosenlihaa »

Noutopisteverkkomme: edelläkävijä ja ainoa lajissaan

Aloitimme pilottina noutopisteyhteistyön silloisen Tradekan, nykyisen Suomen Lähikaupan kanssa lähes viisi vuotta sitten, syksyllä 2008. Konsepti oli alusta alkaen asiakkaillemme mieluisa ja toimivuus oli myös kunnossa heti startista. Onnistuneen pilotoinnin jälkeen yhteistyö vakiintui jo kolmisen vuotta sitten. Pakasteiden noutopisteverkostomme on edelläkävijä ja edelleenkin ainutlaatuinen koko maassa. Kahden suurimman ruokakauppaketjun puristuksessa toimiva Lähikauppa on joutunut määrittelemään … Jatka lukemista Noutopisteverkkomme: edelläkävijä ja ainoa lajissaan »

Takaisin pitkän tauon jälkeen

Olen ollut puoli vuotta kiinni rakennusprojektissa ehtimättä ja jaksamatta pitää blogia elävänä. Talo tunturimaisemissa on nyt valmis ja muuttokuorma perillä. Tavarat löytänevät paikkansa lähikuukausina. Uskon ehtiväni taas kirjoittamaan ajankohtaisista asioista kerran-pari kuukaudessa. Viime kesä oli poroille aika hankala. Alkukesä oli kylmä ja sateinen, mikä osaltaan lienee vaikuttanut siihen, että vasat olivat pienikokoisia ja osa niistä … Jatka lukemista Takaisin pitkän tauon jälkeen »

Kehitytään kokkeina!

Itsensä kehittäminen kokkina on antoisaa. Voi tarjota perheelle maukkaampaa, monipuolisempaa ja terveellisempää ruokaa. Säästää valitsemalla oikeita raaka-aineita ja vähentämällä poisheitettävän ruoan määrää. Pystyy ilahduttamaan ruokavieraita upeilla aterioilla. Mitä enemmän oppii, sitä enemmän myös nauttii työstä keittiössä. Uteliaisuus ja rohkea kokeileminen kehittää. Uusien ruokalajien tekeminen, uusien aineksien käyttäminen ja uusien reseptien kokeileminen vievät eteenpäin. Ideoita löytyy … Jatka lukemista Kehitytään kokkeina! »

Kylmäsavuporon suolaisuus

Usein kuulee valituksia siitä, että kylmäsavuporo on liian suolaista. Ja heti perään ihmettelyä, miksei suolan määrää vähennetä. Kysyin asiaa alan mestareilta ja ymmärsin vastaukset seuraavasti. Suola on välttämätön ainesosa lihan kylmäsavustuksessa. Se annostellaan mukaan jo lihaa savustamiseen valmisteltaessa. Savustamisen alkaessa mukaan laitetaan ns. herätebakteeria, sen ravinnokseen tarvitsemaa sokeria (yleensä glukoosia) sekä säilöntäaine nitriittiä (E250). Nitriitin … Jatka lukemista Kylmäsavuporon suolaisuus »

Nopea poronkäristys – lihaa reilusti?

Ostin ison ketjun myymälästä nopeaa poronkäristystä pakkauksen, jonka nimellispaino oli 240 g. Tuote pakkauksineen painoi 267 g. Otin lihan pois pakkauksesta ja sain pelkän tuotteen painoksi 248 g. Reilua, ajattelin. Sulatin lihan ja valutin sen kuivaksi, imeyttäen vettä myös talouspaperiin. Nyt lihan punnitus antoi tulokseksi 179 g. Alkupainosta oli hävinnyt yli neljännes! Pakkauksessa lukee aineksista: … Jatka lukemista Nopea poronkäristys – lihaa reilusti? »

Syntymäpäivillä

Jouluaaton aattona olin Oulussa vanhuuden päiviään viettävän, Petsamossa syntyneen äitini 95-vuotispäivillä. Näkö on hävinnyt kokonaan ja muitakin vaivoja toki on, mutta pää pelaa. Veljeni kanssa olemme jo vuosia vitsailleet: ellemme muista jotain vanhaa asiaa, kysymme äidiltämme. Vastaus tulee aina erehtymättömällä varmuudella, mutta viime aikoina joitakin nimiä hänen on pitänyt vähän muistin kätköistä jo hakea. Viime … Jatka lukemista Syntymäpäivillä »

Kaamos väistyy -tervetuloa Lapin upeaan talveen!

Näinä päivinä Utsjoellakin aurinko näyttäytyy ensi kertaa kaamoksen jälkeen, kun Helsingissä päivän pituus on jo lähes seitsemän tuntia. Tämä kertoo maamme pituudesta ja sen myötä melkoisista  eroista myös valoisuuden suhteen. Reilun parin kuukauden päästähän taas valoisuus ja päivän pituus kääntyvät pohjoisen eduksi. Pakkasia ei tänä talvena ole paljon ollut, ei Lapissa eikä etelässä. Se tarkoittaa, … Jatka lukemista Kaamos väistyy -tervetuloa Lapin upeaan talveen! »

Joulumänty ja muita joulumuistoja

Meillä aikuisilla on kaikilla omat joulumuistomme lapsuudesta asti. Ensimmäiset omat muistoni ovat Inarista. Silloin joulupuuna oli usein mänty, koska kuusen kasvun pohjoisraja oli ”kaukana etelässä” Ivalossa. Kuusikin tuli kyllä pian tutuksi, sillä Rajavartioston autolla niitä tuotiin pohjoisemmaksikin joulua juhlistamaan. Joulumännyn ja -kuusen koristeet olivat sodan jälkeen monta vuotta kaikki itse tehtyjä. Tehtiin paperista, oljista, kankaasta … Jatka lukemista Joulumänty ja muita joulumuistoja »

Liha otsikoissa

Liha on esillä julkisessa keskustelussa, joskus hyvässä, joskus pahassa. Tässä polimintoja kuluneen syksyn ajalta. Karppaaminen Ihminen on luonnostaan sekaravinnon syöjä ja elimistön sopeutuminen radikaalisti yksipuolistettuun ruokavalioon sekä kaikkien elimistön tarvitsemien rakennusaineiden saaminen siitä vaatii uskoakseni ainakin kymmenen sukupolven ajan. Esimerkkinä eskimot, joiden elimistö on oppinut tulemaan toimeen kokonaan ilman kasviksia. Uskon, että karppaus voi toimia … Jatka lukemista Liha otsikoissa »

Sata vuotta puhuttua porohistoriaa

Eilen 29.11. pidettiin Helsingissä Poromiehet kertovat -hankkeen päätösseminaari. Hankkeessa on 2009-2011 kerätty 33 haastattelulla aineistoa poroelinkeinon nykytilasta. Aiemmin 2006-2008 on tehty 37 haastattelua ja silloin on pyritty kuulemaan vanhoja, poroelinkeinon koneellistumista edeltävän ajan muistavia poromiehiä. Sitäkin aikaisemmin on haastatteluja tehty, jo 1960 -luvulla. Nauhoitetut haastattelut kattavat muistitietoa yli 100 vuoden ajalta. Haastatteluaineisto kertoo elävää tietoa … Jatka lukemista Sata vuotta puhuttua porohistoriaa »

Lisman ministerit

Sodan jälkeen kesällä 1945 Lisman porokylään Inarin kunnassa, noin puolimatkassa kirkonkylältä Kittilään päin, tuli kenenkään kutsumatta mies, joka pani merkkejä maahan ja mittaili niitä tärkeän näköisenä. Kyläläiset ihmettelemään, kuka hän oli ja mitä hän teki. Vakuuttavan oloinen vieras kertoi olevansa ministeri ja erottavansa kylästä maata valtion tarpeita varten. Lismalaiset kestitsivät vierasta ja halusivat kovasti tietää, … Jatka lukemista Lisman ministerit »

Jäivätkö jakamamme ELMA messuliput käyttämättä?

Arvoimme ja lähetimme sunnuntaina päättyneille ELMA maaseutumessuille 50 pääsylippua. Voittajat kutsuimme käymään luonamme messuosastolla. Kävijöitä oli ja erittäin mukavia keskusteluja käytiin, mutta vain vajaat kymmenen! Meitä askarruttaa nyt, miksi useimmat lipun saaneet eivät käyneet tapaamassa meitä vai jäivätkö liput kokonaan käyttämättä. Messulippujen hankinta oli merkittävä osa panostuksestamme messuille. Meniköhän se hukkaan?