Luonnon olosuhteet vaikuttavat poronlihan laatuun ja kokonaismäärään

Aiemmin kuvasimme luonnon olosuhteiden vaikutusta siihen, milloin poronlihaa saadaan toimituksiin ja milloin ei. Vaikutukset eivät rajoitu siihen, vaan ulottuvat myös sekä lihan laatuun että kokonaistarjontaan. Poronlihan laatuun vaikuttavia tekijöitä Poro syö kesäaikana jopa yli 300 kasvia tai kasvinosaa. Loppukesästä ja alkusyksystä tärkein ravinto ovat sienet. Jos sieniä on runsaasti, porojen paino nousee ja kunto kehittyy … Jatka lukemista Luonnon olosuhteet vaikuttavat poronlihan laatuun ja kokonaismäärään »

Kuningasrapua kantonilaisittain

Kiinalla on pitkä rannikko ja sen myötä kalaa ja äyriäisiä syödään runsaasti. Kuningasrapua maan omilta vesiltä ei saada, joten tätä suosittua herkkua joudutaan tuomaan Venäjältä ja Alaskasta, mutta myös Norjasta. Suuressa maassa ei ole yhtenäistä kiinalaista keittiötä vaan eri alueilla on omanlaisensa ruokakulttuuri. Kantonin keittiö kuuluu tunnetuimpiin ja arvostetuimpiin ja kun alue sijaitsee Etelä-Kiinan meren … Jatka lukemista Kuningasrapua kantonilaisittain »

Poromiehen poronkäristys

Mitähän mahtaa tarkoittaa termi aito poronkäristys? Onko ylipäätään mahdollista, että on vain yksi aito resepti, kun samaa ruokalajia on ainakin satoja, luultavasti jopa tuhansia vuosia tehty laajalla alueella eri puolilla pohjoisjkalottia ja vähän etelämpänäkin? Kun käristystä ovat alun perin tehneet porokarjansa mukana vaeltaneet paimentolaiset, mahtaisikohan itsensä poromiehen poronkäristys olla edelleenkin lähinnä sitä alkuperäisintä? Tätä pohtiessani … Jatka lukemista Poromiehen poronkäristys »

Kuningasrapua amerikkalaisittain

Amerikassa lähes kaikki myynnissä oleva kuningasrapu on valmiiksi keitetty joko pyyntialuksella tai heti satamaan saavuttua ja sen jälkeen pakastettu. Se taas tarkoittaa, että amerikkalaiset valmistusohjeet eivät sisällä kypsentämistä vaan ainoastaan ravun lihan kuumentamisen osana aterian valmistamista. Sulata Sulata kuningasravun jalat yön yli jääkaapissa. Jos kiire yllättää, voit sulattaa ne myös kylmän, juoksevan veden alla varsin … Jatka lukemista Kuningasrapua amerikkalaisittain »

Luonnon olosuhteet vaikuttavat poronlihatoimitusten aikatauluihin

Porotalous toimii luonnonolosuhteiden mukaisesti, voi jopa sanoa että niiden armoilla. Mitä se sitten tarkoittaa käytännössä? Joudumme verkkokaupassa esimerkiksi asettamaan varauksia tomitusaikatauluille ja niiden pitävyydelle, mikä on varmaankin vierasta elektroniikkaa, vaatteita, työkaluja ym. koko ajan saatavissa olevia tuotteita verkkokaupasta ostamaan tottuneille. Niissähän toimituskin lähtee nopeimmillaan jo tilauspäivänä. Massatuotantolihoja kuten nautaa, sikaa ja kanaa teurastetaan tasaisesti ympäri … Jatka lukemista Luonnon olosuhteet vaikuttavat poronlihatoimitusten aikatauluihin »

Pakastetun poronlihan sulattaminen

Pakastetun poronlihan sulattaminen oikealla tavalla tuo meille kysymyksiä varsinkin silloin, kun joku asia ei ole mennyt kohdalleen. Poronliha tulee riistan tapaan markkinoille varsin lyhyen ajan sisällä syksyllä ja alkutalvesta. Siksi lähes kaikki liha pakastetaan ja myös toimitetaan pakastettuna. Ruoanlaittoa varten liha joudutaan sulattamaan. Suositeltavat sulatustavat Yleisin ja suositeltava tapa on sulattaa poronliha hitaasti jääkaapissa omassa … Jatka lukemista Pakastetun poronlihan sulattaminen »

Kuningasrapu, kokemuksia käsittelystä

Kuningasravun käsittelystä minulla ei vielä ihan hirveän paljon kokemuksia ole, mutta jonkin verran kuitenkin. Olen laittanut siitä ruokaa useita kertoja ja kuningasrapuun vasta tutustuvalle tai sitä harkitsevalle toivon tästä olevan ainakin vähän apua. Kuningasravun jalkojen kuoret Ensimmäisenä tulee mieleen, että ennakko-odotukset ravun jalkojen kuorista menivät uusiksi. Kuoret eivät olekaan kovia vaan varsin pehmeitä ja niitä … Jatka lukemista Kuningasrapu, kokemuksia käsittelystä »

Kuningasravun lajit ja esiintymisalueet

Jokin aika sitten näin televisiossa luonto-ohjelman Patagoniasta. Yllätyksekseni ohjelmassa näytettiin kuningasravun pyytämistä. Sain siitä kimmokkeen selvittää lisää kuningasravun alueellista esiintymistä. Ensimmäisenä opin, että kuningasrapuja on noin 40 eri lajia! Toisena, että niitä löytyy monelta puolelta maapalloa. Meillä tuttu kuningasrapu, toiselta nimeltään kamtsatkanrapu, on lähtöisin Kamtsatkan niemimaan vesiltä. Eli Beringin mereltä Tyynen Valtameren pohjoisosista. Venäläiset siirsivät … Jatka lukemista Kuningasravun lajit ja esiintymisalueet »

Poronkäristyslihasta monenlaisia ruokia

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että voit tehdä poronkäristyslihasta monenlaisia ruokia? Poronkäristyslihalla  tarkoitan tässä  valmiiksi siivuttua, poronkäristyksen valmistamiseen tarkoitettua poronlihaa. Monikäyttöisyyttä tukee käristyslihan verraten tasalaatuinen koostumus ja ohuista siivuista koostuva rakenne. Lihamäärä on helppo annostella ja liha kypsyy nopeammin kuin suurina paloina. Eroja toki löytyy eri leikkaamoiden tuotteiden välillä johtuen muun muassa käytetystä lihasta ja siivujen … Jatka lukemista Poronkäristyslihasta monenlaisia ruokia »

Sherryä poron kanssa

Poron kanssa ruokajuomaksi käy viini. Tai olut. Tai vesi. Mutta että sherry? Espanjassa tapaksien palan painikkeena on yleisesti viinin lisäksi myös sherry, olipa tapakset tehty sitten meren elävistä tai lihasta. Maailman johtaviin juomataloihin lukeutuvan Pernod Ricardin kanssa yhteistyötä tekevä Andalusian auringossa -kirjan ja -ruokablogin kirjoittaja Ariela Säkkinen sai tehtäväkseen järjestää syyskuun lopussa median edustajille sherrytastingin. … Jatka lukemista Sherryä poron kanssa »

Luusta keitetty liemi on terveyspommi

Olen ”aina” tiennyt, että paras lihakeitto syntyy luullisesta lihasta sitä pitkään keittämällä. Ja että paras liharuoan kastike syntyy niin ikään luista lientä pitkään keittämällä. Erityisen mieluisaa minulle on aina ollut hitaasti ja kauan padassa haudutettu luullinen liha kuten potka. Uusi näkökulma avautui hyvän ystäväni äskettäin lähettämästä linkistä artikkeliin, jossa esitettiin käytännön havaintojen ja viimeaikaisten tutkimusten … Jatka lukemista Luusta keitetty liemi on terveyspommi »

Kuningasrapu, Jäämeren uusin herkku

Norja on Euroopan tärkeimpiä kalastusvaltioita. Sen sillilaivasto tuottaa maan suurimman saaliin rahassa mitattuna ja turska sekä sei ovat myös suurimpien listan kärkipaikoilla. Lohen merikasvatuksessa norjalaiset yhtiöt ovat maailmanmarkkinoiden valtiaita. Kalastusta harjoitetaan koko rannikon mitalla ja lisäksi Lofoottien sekä muiden saarten vesillä. Uusin tulokas saaliskalojen ja -äyriäisten joukossa on kuningasrapu. Pohjoisimmassa Norjassa Varangin vuonon kalastajien verkkoihin … Jatka lukemista Kuningasrapu, Jäämeren uusin herkku »

Riekko on makia lintu

Lapissa sanotaan otsikon mukaisesti, että riekko on makia lintu. Makialla ei tarkoiteta makeaa vaan maistuvaa eli hyvänmakuista. Riekko asustaa tunturimaastossa, mutta kyllä sitä metsässäkin tapaa. Lintu on melko peloton ja häirityksi tultuaan lentää vain lyhyen matkan, kymmenistä sinne sataan metriin, joskus toki vähän pidemmällekin. Kesällä höyhenpeite on ruskeankirjava, mutta talvella vitivalkoinen. Ei ole tavatonta, että … Jatka lukemista Riekko on makia lintu »

Punainen liha ja sen terveellisyys

Punaisen lihan terveellisyydestä ja nimenomaan sen syömisen yhteydestä suolistosyöpiin on viime viikkoina käyty vilkasta keskustelua mediassa. Tilastollisella analyysillä yhteys näyttää ilmeiseltä, mutta syytä ei lääketieteellisesti ole kyetty löytämään eikä sitä tunneta. Tunnettu esimerkki pelkän tilastollisen korrelaation virhemahdollisuudesta on tutkimustulos, että jäätelön syönti lisää hukkumisonnettomuuksia. Helteillä syödään lisääntyvästi jäätelöä ja toisaalta uidaan paljon, mistä johtuen hukkumisiakin … Jatka lukemista Punainen liha ja sen terveellisyys »

Arvovieraille tarjotaan poroa

Kun valtiovalta saa arvovieraita ulkomailta, heille tarjotaan tietysti parasta, mitä maasta löytyy. Lapin herkut poro ja hilla sekä tuore kala ovat ruokalistalla mukana lähes aina. Aivan samoin tapahtuu vientiyritysten tärkeissä edustustilaisuuksissa. Omaperäiset maut ja yksinkertaisen pelkistetty valmistustapa tuottavat aterioita, joita muista maista ei juuri löydy.  Ruoka on myös mainio puheenaihe ja pohjoisen puhtaat luonnonantimet sisältävät … Jatka lukemista Arvovieraille tarjotaan poroa »

Me kerromme myymämme lihan alkuperän

Harmittaa, että liha-ala on jatkuvasti julkisuudessa, ellei suoranaisten skandaalien niin ainakin negatiivisten uutisten takia. Viimeksi suuret lihatalot ilmoittivat ylimielisesti, että mitä se kenellekään kuuluu, mistä maasta he raaka-aineensa hankkivat. Tähän voisi sarkastisesti lisätä, että sen kertominenhan voisi paljastaa jotain heidän tuotteidensa tai hankintaprosessinsa laadusta. Tuollaiset lausunnot taas kertovat, miten vähän he todellisuudessa asiakkaitaan arvostavat. Pienjalostuslaitosten … Jatka lukemista Me kerromme myymämme lihan alkuperän »

Poro viilentää ilmastoa!

Poroparlamentissa kesäkuun alussa Turun yliopiston professori Lauri Oksanen kertoi mielenkiintoisia tutkimustuloksia porojen vaikutuksesta ilmastonmuutokseen. Ilmaston lämpenemistä arktisissa olosuhteissa on tutkittu Alaskassa ja niiden tulosten perusteella myös Pohjoismaissa. Ilmaston lämpenemiseen vaikuttavat paitsi kasvihuonepäästöt, myös auringonvalon lämmittävä vaikutus tai sen heijastuminen takaisin avaruuteen. Koska kasvihuonepäästöistä vain murto-osa syntyy Pohjolassa, täällä suurempi merkitys on auringonsäteilyllä. Tehokkaimmillaan takaisinheijastuminen on … Jatka lukemista Poro viilentää ilmastoa! »

Hyvä pororuoka on slow foodia

Slow food on fast foodin eli pikaruoan vastakohta monella tavalla. Slow foodin iskulause kuuluu: puhdasta, hyvää ja reilua/oikeudenmukaista. Siinä painotetaan paikallisten raaka-aineen käyttöä, paikallisten tuottajien suosimista ja omien perinteiden kunnioittamista. Siinä vastustetaan teollista massavalmistusta ja epäoikeudenmukaista tuottojen jakautumista suurille toimijoille. Maku ja terveellisyys sekä ateriasta nauttiminen ovat tärkeämpiä kuin halpa hinta ja niin valmistuksen kuin … Jatka lukemista Hyvä pororuoka on slow foodia »

Poro ja hevonen

Olin sunnuntaina Ivalossa porokilpailuissa. Tänään tuli sitten mieleen jatkaa kirjoittamista aiheesta poro ja hevonen, ei niiden lihasta vaan lihaksilla tuotettavasta energiasta. Kumpi mahtaa olla nopeampi, poro vai hevonen? Aloittaessaan kilpailemisen poro juoksee yleisessä sarjassa. Kun se ensimmäisen kerran alittaa kilometrin matkalla ajan 1:19, se siirtyy kuumaan sarjaan. Hevosilla sarjajako menee sen mukaan, onko kysymys kylmäverisistä … Jatka lukemista Poro ja hevonen »

Poroa – ei hevosenlihaa

”Hyvää päivää, tässä YLEn hevosenlihauutiset.” Noin voisi näinä päivinä kaikki uutislähetykset aloittaa. Hevosenlihaa löytyy siitä ja tästä eineksestä, suomalaisen lihan joukosta löytyykin kanadalaista hevosenlihaa, pakkaajat ja valmistajat eivät tunnusta tienneensä sitä tai tätä, pakkausmerkinnät eivät pidä yhtä sisällön kanssa, kuluttajat kokevat tulleensa huijatuiksi jne. Aluksi tällaista saattoi sattua vain ulkomailla, ei meillä Suomessa, mutta mutta… … Jatka lukemista Poroa – ei hevosenlihaa »

Kylmäsavuporon suolaisuus

Usein kuulee valituksia siitä, että kylmäsavuporo on liian suolaista. Ja heti perään ihmettelyä, miksei suolan määrää vähennetä. Kysyin asiaa alan mestareilta ja ymmärsin vastaukset seuraavasti. Suola on välttämätön ainesosa lihan kylmäsavustuksessa. Se annostellaan mukaan jo lihaa savustamiseen valmisteltaessa. Savustamisen alkaessa mukaan laitetaan ns. herätebakteeria, sen ravinnokseen tarvitsemaa sokeria (yleensä glukoosia) sekä säilöntäaine nitriittiä (E250). Nitriitin … Jatka lukemista Kylmäsavuporon suolaisuus »

Joulumänty ja muita joulumuistoja

Meillä aikuisilla on kaikilla omat joulumuistomme lapsuudesta asti. Ensimmäiset omat muistoni ovat Inarista. Silloin joulupuuna oli usein mänty, koska kuusen kasvun pohjoisraja oli ”kaukana etelässä” Ivalossa. Kuusikin tuli kyllä pian tutuksi, sillä Rajavartioston autolla niitä tuotiin pohjoisemmaksikin joulua juhlistamaan. Joulumännyn ja -kuusen koristeet olivat sodan jälkeen monta vuotta kaikki itse tehtyjä. Tehtiin paperista, oljista, kankaasta … Jatka lukemista Joulumänty ja muita joulumuistoja »

Sika elää leveästi – vai oliko se poro?

Deliporon poronliha tulee pääosin Ivalon paliskunnasta. Paliskunnan pinta-ala on 2641 km2. Paliskunnan suurin sallittu poromäärä on 6 000 eloporoa eli talven yli elävää poroa. Kun vuosittain vasoja syntyy noin puolet eloporojen määrästä ja vastaavasti syksyllä teurastetaan noin syntyneiden vasojen määrä poroja (n. 70 % vasoja ja n. 30 % raavaita, vasoista n. 30 % jätetään … Jatka lukemista Sika elää leveästi – vai oliko se poro? »

Poronliha tuliaisena

Poronlihan vieminen tuliaisena on mainio idea, jota monet ja nimenomaan pohjoisesta lähtöisin olevat käyttävät. Poroahan on aina ilo niin antaa kuin vastaanottaakin. Puolen vasan paketissa sopivia tuliaisia ovat esimerkiksi kaikki paistinosat, ulkofilee, potkakiekot ja käristysliha. Toki myös kylkirulla ja jauheliha ovat käyttökelpoisia. Jos tiedät vastaanottajan pitävän keitoista, keittoluut ovat varmasti mieluisia. Ja uuniruokia harrastava ihastuu … Jatka lukemista Poronliha tuliaisena »

Verkkokauppojen kasvun syitä

Deliporo on toiminut runsaat viisi vuotta ja sinä aikana on kertynyt näkemystä verkkokaupasta yleisemminkin. Verkkokaupasta ostamisen kasvava suosio perustuu ainakin neljään tekijään: 1. Verkkokauppa tarjoaa tuotteita, joita kuluttajan ei muuten ole helppo ostaa. Verkkokaupan valikoima voi olla laajempi kuin paikallisten perinteisten myymälöiden tai se voi sisältää harvinaisia erikoistuotteita, joita yleiskaupoista ei löydy. 2. Ostaminen verkkokaupasta … Jatka lukemista Verkkokauppojen kasvun syitä »

Poroja kahta puolen puuta

Jos poromieheltä kysyy, montako poroa hänellä on, vastaus kuuluu lähes aina: ”onhan noita kahta puolen puuta”. Poromiehet ovat haluttomia kertomaan omaisuutensa määrää ulkopuolisille ja saattavat pitää kysymystä tungettelevana. ”Enhän miekään kysy vierhaalta ihimiseltä, paljonko sillä on rahhaa pankisa.” Suomessa ei katsota suopeasti sitä, että joku kerskailee joko tuloillaan tai omaisuudellaan. Ja toisin päin: työpaikoilla ei … Jatka lukemista Poroja kahta puolen puuta »

Poronkusema

Poronkusema on useimmille tuttu sana, mutta kaikki eivät tunne sen oikeaa sisältöä. Helsingin Sanomissa 20.11.2010 kulttuurikolumnisti Kuiskaaja kirjoitti Lapin matkailusta ja lopetti lauseella ”Ja eiköhän sitä poronkusemaakin sopuhinnalla järjestyisi”. Hauskaa huuleilua, mutta asian vierestä. Ajoporo haukkaa juostessaan lunta janoonsa ja saa siitä tarvitsemansa nesteen. Mutta kun rakko on täysi, poro ei voi tyhjentää sitä vauhdissa … Jatka lukemista Poronkusema »

Metsään ammuttu poro on laadukasta

Sain jokin aika sitten kysymyksen poronlihan teurastustavan ja laadun suhteesta: ”Olen kuullut että varsinkin poronlihassa huomaa selvästi eron maussa metsästetyn ja tehtaassa teurastetun välillä. Äkkiarvaamatta kuolleen poron liha on kuulemma selvästi maukkaampaa. Teurastamossa eläin erittää stressin vuoksi aineita jotka maistuvat lihassa. En tiedä pitääkö paikkaansa. Ravinnolla voi ainakin vaikuttaa lihan makuun, sen tiedän, mutta tämä … Jatka lukemista Metsään ammuttu poro on laadukasta »

Suojattu alkuperänimitys Lapin Poron kuivalihalle

EU on vahvistanut Lapin Poron kuivalihalle suojatun alkuperänimityksen. Aiemmin vastaavan suojan on saanut Lapin Poron liha ja vielä sitäkin ennen Lapin puikula. Molemmissa porotuotteissa vaatimuksena on, että liha on peräisin Suomen poronhoitoalueelta, että se on käsitelty (poronliha leikattu ja pakattu, kuivaliha kuivattu ja pakattu) Suomen poronhoitoalueella ja että pakkaukseen merkitään, onko kysymys vasan vai raavaan … Jatka lukemista Suojattu alkuperänimitys Lapin Poron kuivalihalle »