Hillasta on moneksi

Hillaa voit tietysti nauttia sellaisenaan ja lisätä siihen maun mukaan vähän sokeria ja ehkä myös hiukan kermaa tai maitoa. Hilla sopii erinomaisesti jälkiruokana, vaikkapa jäätelön tai lettujen kera. Lapissa erittäin yleinen jälkiruoka on lämmittää leipäjuustoa tilkassa maitoa ja panna sen päälle hilloja, mahdollisesti sokerin kanssa. Hillakiisseli saa usein seurakseen kermaa ja hillasoppa taas maistuu joko … Jatka lukemista Hillasta on moneksi »

Hilla vai lakka vai suomuurain?

Sananlaskun mukaan rakkaalla lapsella on monta nimeä. Suomen arvostetuin marja lienee samalla meille kaikille rakas lapsi, tunnetaanhan se eri osissa maata eri nimillä. Niistä yleisimmät ovat Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla käytetty hilla, Itä.Suomessa käytetty lakka ja lännempänä sekä etelämpänä käytetty suomuurain. Kaikki nämä nimitykset ovat suomen kielessä hyväksyttyjä. Muitakin, lähinnä paikallisia tai alueellisia nimityksiä marjasta löytyy. … Jatka lukemista Hilla vai lakka vai suomuurain? »

Riekon hauduttaminen ja paistaminen

Todennäköisesti yleisin tapa valmistaa riekkoateria on riekon hauduttaminen ja paistaminen. Näin liha saa liemestä kaikki aromit mukaansa ja säilyy mehevänä.  Koivet ja siivet luineen sekä rintalasta antavat liemeen ja edelleen kastikkeeseen aivan upeat maut. Rintafileitä ei kannata hauduttaa likaa, mutta ne voi juuri ennen tarjoilua panna uudelleen haudutusliemeen lämpenemään tai paistaa voissa. Mestarikokki Jarmo Vähä-Savon ohjeet … Jatka lukemista Riekon hauduttaminen ja paistaminen »

Pororuokaa nopeasti ja helposti

Aina ei ole aikaa, aina ei jaksa tai ruoanlaiton vasta-alkaja ei ehkä vielä osaakaan laittaa monenlaisia aterioita. Mutta herkullista poronlihaa voi silti tehdä mieli. Tilanteen voi ratkaista valitsemalla niin helpon ja nopean vaihtoehdon kuin tilanne vaatii – vaihtoehtoja on. Tässä on Deliporon ratkaisuja. Löydä näistä omasi! Sulata – lämmitä – syö! Savupoorokiusaus 4 x 800 … Jatka lukemista Pororuokaa nopeasti ja helposti »

Kotikokin (epä)virallinen riekkokauppa

Riekko kuuluu metsäkanalintuihin ja kulinaristien suosimiin herkkuihin. Sitä saa metsästää syksyisin kuukauden ajan alueella, johon kuuluu muutamia Pohjois-Pohjanmaan koillisosan kuntia sekä suuri osa Lapin eteläisistä kunnista. Enontekiön, Utsjoen ja Inarin kunnissa riekkoa saa metsästää syyskuusta maaliskuulle ja myös ansoilla, mikä oikeus on kuitenkin rajattu vain paikkakuntalaisille. Ansapyynnin etuna on se, että riekko säilyy siististi kokonaisena … Jatka lukemista Kotikokin (epä)virallinen riekkokauppa »

Poronliha jouluruokana

Joulu on monella tavalla suomalaisten tärkeintä juhla-aikaa, niin kirkkopyhänä kuin yhteisöllisenä perhetapahtumanakin. Sen aikana on pitkiä vapaita, perheet ja jopa suvut kokoontuvat yhteen, annetaan lahjoja toisillemme ja syödään hyvin. Joulupöydän runsas anti on meille kaikille tuttu lapsuudesta lähtien yhtenä jouluajan tärkeistä asioista. Joulukinkku on yleisin joulun perinneruoka. Sen voi ostaa valmiinakin, mutta tavallisinta on kai … Jatka lukemista Poronliha jouluruokana »

Poronkäristys – lapakäristys – paistikäristys

Perinteisesti Lapissa poronkäristykseen liha on vuoltu joko lavasta tai paistista. Näin on tehty sekä kodeissa että ravintoloissa. Tekniikan kehittymisen myötä liha on ruvettu siivuamaan valmiiksi leikkaamoissa koneellisesti. Lapin matkailukeskusten ravintoloissa poronkäristys on usein tarjolla noutopöydässä. Kun se saattaa hautua peruskypsennyksen jälkeen lämmössä varsin pitkäänkin, paistin käyttämistä on alettu karttaa johtuen sen murenemisesta pieniksi. Lapaa taas … Jatka lukemista Poronkäristys – lapakäristys – paistikäristys »

Osta porontalja suoraan poromieheltä

Osta porontalja kotisi tai vaikka mökkisi komistukseksi. Tai pehmeäksi ja lämpimäksi istuinalustaksi. Poron taljassa on valtava määrä onttoja karvoja, joiden sisältämä ilma toimii erinomaisena lämöeristeenä. Porot selviävätkin mainiosti sekä talven paukkupakkasilla että kesän helteillä. Hyvin muokattu talja on pehmeä ja karvanlähtö siitä on vähäineni, muokkaamaton tai huonosti muokattu talja on päinvastainen: kova koppura ja karvojen … Jatka lukemista Osta porontalja suoraan poromieheltä »

Kantarelli ja poronliha

Kantarellilla on paljon ystäviä herkullisen makunsa vuoksi, mutta bonuksena sieni tarjoaa kauniin kullankeltaisen värin. Värillä ruoka-annokseen saa pirteyttä ja näyttävyyttä, joka varmasti myös lisää ruokahalua. Kantarelleja ei kannatakaan silputa pieneksi kypsentämistä varten vaan jättää joko kokonaisiksi tai isoiksi paloiksi. Kantarellipaistos Jätä kantarellit kokonaisiksi tai revi suuret sienet vähän pienemmiksi palasiksi, älä leikkaa. Pane sulaneet sienet … Jatka lukemista Kantarelli ja poronliha »

Riekkokeitto alku- tai pääruoaksi

  Riekkokeitto on hyvä vaihtoehto nauttia riekon hienosta mausta. Keitettäessä saadaan kaikki aromit irti luista ja näissä kiinni oleva liha voidaan varsin tarkoin irrottaa syötäväksi. Liha säilyy keitossa mehevänä ja maku on aito riistan maku parhaimmillaan. Riekko on suhteellisen pieni lintu, jossa syötävää lihaa on rajallisesti samaan aikaan, kun hinta ei ole sieltä halvimmasta päästä. … Jatka lukemista Riekkokeitto alku- tai pääruoaksi »

Juhlaillallinen porosta

Kotona voi hyvin järjestää juhlaillallisen, jossa vieraat ovat juhlavasti pukeutuneita ja jossa samassa pöydässä istuen nautitaan alkuruoka tai -keitto, pääruoka ja jälkiruoka. Jos ruokailijoita on paljon, voi olla järkevä ratkaisu hankkia keittiöstä vastaamaan ammattikokki ja apua myös tarjoiluun. Ja jos kotona tilat ovat niukat suunnitellulle vierasmäärälle, kannattaa selvittää lähialueella olevien vuokratilojen saatavuus ja käyttökelpoisuus. Olosuhteiden … Jatka lukemista Juhlaillallinen porosta »

Juhlavastaanoton kunnon poroateria

Lapissa asutus on harvaa ja välimatkat pitkiä. Juhliin lähdettäessä aikaa menee runsaasti ja sen myös isäntäväki tietää ja ottaa huomioon. On tavallista tarjota juhlavieraille kunnon lämmin ateria, usein kaikille läsnäolijoille sovittuna aikana yhdellä kertaa ja myöhemmin tuleville aina heidän saavuttuaan. Näinhän voi tapahtua missä päin maata tahansa, kyllä meillä etäisyyksiä riittää. Käytännöllistä on valita ruokalaji, … Jatka lukemista Juhlavastaanoton kunnon poroateria »

Juhlavastaanoton pororuokatarjoilu

Kotona järjestettävällä juhlavastaanotolla tarjotaan yleensä sekä suolaista että makeaa syötävää, jotka vieraat poimivat seisovasta pöydästä. Kun vieraat tulevat eri aikoina ja joskus pitkänkin aikavälin sisällä, kylmät ruokavaihtoehdot ovat käytännöllisiä. Suosittu tapa on tarjota sekä kala- että lihatuotteita, nykyisin monesti kolmantena myös kasvisvaihtoehto. Hyvän käytännön mukaista on huolehtia, että valmistuksessa käytetään laktoosittomia tai ainakin vähälaktoosisia maitotuotteita. … Jatka lukemista Juhlavastaanoton pororuokatarjoilu »

Riekko – Lapin lintu vai maailman kansalainen?

Riekko on Lapin tärkein riistalintu. Sitä saa pyytää ansalla Enontekiön ja Utsjoen kunnissa ja sieltä tulevatkin kaikki maamme ravintoloissa tarjottavat suomalaiset riekot. Riekon metsästys on sallittua lisäksi useissa Keski- ja Itä-Lapin kunnissa sekä osassa Koillismaata. Riekko oli vielä sata vuotta sitten yleinen koko maassa, mutta kanta on vähitellen ja jopa kiihtyvästi harventunut aivan pohjoisinta osaa … Jatka lukemista Riekko – Lapin lintu vai maailman kansalainen? »

Korvasieni ja poronliha

Korvasieni on tunnustettu ja rakastettu herkku, joka kuitenkin puutteellisesti käsiteltynä on myrkyllinen. Koska korvasieni kasvaa hiekkamaalla, sen poimuihin tulee väistämättä hiekkaa mukaan. Sienet kannattaa siksi ensin pestä hiekka pois mahdollisimman tarkoin. Sitten ne pitää ehdottomasti keittää runsaassa vedessä 2 x ainakin 7 minuuttia ja vesi pitää vaihtaa keittämisten välillä. Keittotilan hyvästä tuuletuksesta pitää huolehtia ja … Jatka lukemista Korvasieni ja poronliha »

Herkkutatti ja poronliha

Herkkutatti on maultaan täyteläinen ja pehmeä sekä käyttömahdollisuuksiltaan monipuolinen sieni. Esimerkiksi Italiassa se on kulinaristien suuresti himoitsema herkku. Sienimestari Esko Holopaisen mukaan herkkutatista saa poroateriallekin erilaisia vaihtoehtoja, esimerkiksi alkukeiton, pääruoan lisäkkeitä tai jopa jälkiruokaa. Herkkutattikeitto Ainekset 250 g herkkutattikuutioita 1  isohko sipuli 4 dl kasvislientä 4 dl  kermaa 1 rkl voita 2 rkl vehnäjauhoja tilkka … Jatka lukemista Herkkutatti ja poronliha »

Suppilovahvero ja poronliha

Sienimestari Esko Holopaisen mukaan suppilovahverossa on kaikista sienistä eniten metsän makua. Parhaimmillaan suppilovahvero on poron fileen, kyljyksen tai paistista tehdyn pihvin päällä paistoksena. Säilytä sieni sienen näköisenä eli kokonaisena, älä leikkaa äläkä katkaise. Näin makumaailma ja ulkoasu tukevat toisiaan. Suppilovahveropaistos Kun sulatat suppilovahveroita, haihduta vesi paistinpannulla, lisää runsaasti voita ja maun mukaan sipulia. Kypsennä 5-10 … Jatka lukemista Suppilovahvero ja poronliha »

Poro ja sienet

Poro ja sienet sopivat mainiosti yhteen makujensa puolesta. Se ei ole yllättävää, kun muistamme sienten olevan loppukesästä porojen halutuimman ja tärkeimmän ravinnon. Leikkisästi voisi sanoa, että kun eräät kasvattajat ylpeästi nimittävät tuotteitaan viljapossuiksi ja toiset rypsipossuiksi korostaakseen ravinnon tekevän heidän lihastaan tavanomaisesta poikkeavaa, poromiehet voisivat joukolla kutsua tuotettaan herkkutattiporoksi. Sieniä voidaan käyttää poronlihan kanssa ainakin … Jatka lukemista Poro ja sienet »

Poronlihan säilyvyys

Poronlihan ja kaiken muunkin lihan säilyvyydestä näyttää ainakin sosiaalisessa mediassa vallitsevan varsin erilaisia käsityksiä. Yritän tässä tuoda esiin asiapohjaista tietoa niin, että se olisi helposti ymmärrettävää. Tekstin olen tarkastuttanut kunnan terveystarkastajalla sen varmistamiseksi, ettei siinä pitäisi olla asiavirheitä. Pakkausmerkinnät ja niiden väliset erot Aluksi kertauksena vähän pakkausmerkinnöistä. Säilyvyys ilmaistaan joko parasta ennen- tai viimeinen käyttöpäivä … Jatka lukemista Poronlihan säilyvyys »

Luonnon olosuhteet vaikuttavat poronlihan laatuun ja kokonaismäärään

Aiemmin kuvasimme luonnon olosuhteiden vaikutusta siihen, milloin poronlihaa saadaan toimituksiin ja milloin ei. Vaikutukset eivät rajoitu siihen, vaan ulottuvat myös sekä lihan laatuun että kokonaistarjontaan. Poronlihan laatuun vaikuttavia tekijöitä Poro syö kesäaikana jopa yli 300 kasvia tai kasvinosaa. Loppukesästä ja alkusyksystä tärkein ravinto ovat sienet. Jos sieniä on runsaasti, porojen paino nousee ja kunto kehittyy … Jatka lukemista Luonnon olosuhteet vaikuttavat poronlihan laatuun ja kokonaismäärään »

Poromiehen poronkäristys

Mitähän mahtaa tarkoittaa termi aito poronkäristys? Onko ylipäätään mahdollista, että on vain yksi aito resepti, kun samaa ruokalajia on ainakin satoja, luultavasti jopa tuhansia vuosia tehty laajalla alueella eri puolilla pohjoisjkalottia ja vähän etelämpänäkin? Kun käristystä ovat alun perin tehneet porokarjansa mukana vaeltaneet paimentolaiset, mahtaisikohan itsensä poromiehen poronkäristys olla edelleenkin lähinnä sitä alkuperäisintä? Tätä pohtiessani … Jatka lukemista Poromiehen poronkäristys »

Luonnon olosuhteet vaikuttavat poronlihatoimitusten aikatauluihin

Porotalous toimii luonnonolosuhteiden mukaisesti, voi jopa sanoa että niiden armoilla. Mitä se sitten tarkoittaa käytännössä? Joudumme verkkokaupassa esimerkiksi asettamaan varauksia tomitusaikatauluille ja niiden pitävyydelle, mikä on varmaankin vierasta elektroniikkaa, vaatteita, työkaluja ym. koko ajan saatavissa olevia tuotteita verkkokaupasta ostamaan tottuneille. Niissähän toimituskin lähtee nopeimmillaan jo tilauspäivänä. Massatuotantolihoja kuten nautaa, sikaa ja kanaa teurastetaan tasaisesti ympäri … Jatka lukemista Luonnon olosuhteet vaikuttavat poronlihatoimitusten aikatauluihin »

Pakastetun poronlihan sulattaminen

Pakastetun poronlihan sulattaminen oikealla tavalla tuo meille kysymyksiä varsinkin silloin, kun joku asia ei ole mennyt kohdalleen. Poronliha tulee riistan tapaan markkinoille varsin lyhyen ajan sisällä syksyllä ja alkutalvesta. Siksi lähes kaikki liha pakastetaan ja myös toimitetaan pakastettuna. Ruoanlaittoa varten liha joudutaan sulattamaan. Suositeltavat sulatustavat Yleisin ja suositeltava tapa on sulattaa poronliha hitaasti jääkaapissa omassa … Jatka lukemista Pakastetun poronlihan sulattaminen »

Poronkäristyslihasta monenlaisia ruokia

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että voit tehdä poronkäristyslihasta monenlaisia ruokia? Poronkäristyslihalla  tarkoitan tässä  valmiiksi siivuttua, poronkäristyksen valmistamiseen tarkoitettua poronlihaa. Monikäyttöisyyttä tukee käristyslihan verraten tasalaatuinen koostumus ja ohuista siivuista koostuva rakenne. Lihamäärä on helppo annostella ja liha kypsyy nopeammin kuin suurina paloina. Eroja toki löytyy eri leikkaamoiden tuotteiden välillä johtuen muun muassa käytetystä lihasta ja siivujen … Jatka lukemista Poronkäristyslihasta monenlaisia ruokia »

Sherryä poron kanssa

Poron kanssa ruokajuomaksi käy viini. Tai olut. Tai vesi. Mutta että sherry? Espanjassa tapaksien palan painikkeena on yleisesti viinin lisäksi myös sherry, olipa tapakset tehty sitten meren elävistä tai lihasta. Maailman johtaviin juomataloihin lukeutuvan Pernod Ricardin kanssa yhteistyötä tekevä Andalusian auringossa -kirjan ja -ruokablogin kirjoittaja Ariela Säkkinen sai tehtäväkseen järjestää syyskuun lopussa median edustajille sherrytastingin. … Jatka lukemista Sherryä poron kanssa »

Luusta keitetty liemi on terveyspommi

Olen ”aina” tiennyt, että paras lihakeitto syntyy luullisesta lihasta sitä pitkään keittämällä. Ja että paras liharuoan kastike syntyy niin ikään luista lientä pitkään keittämällä. Erityisen mieluisaa minulle on aina ollut hitaasti ja kauan padassa haudutettu luullinen liha kuten potka. Uusi näkökulma avautui hyvän ystäväni äskettäin lähettämästä linkistä artikkeliin, jossa esitettiin käytännön havaintojen ja viimeaikaisten tutkimusten … Jatka lukemista Luusta keitetty liemi on terveyspommi »

Riekko on makia lintu

Lapissa sanotaan otsikon mukaisesti, että riekko on makia lintu. Makialla ei tarkoiteta makeaa vaan maistuvaa eli hyvänmakuista. Riekko asustaa tunturimaastossa, mutta kyllä sitä metsässäkin tapaa. Lintu on melko peloton ja häirityksi tultuaan lentää vain lyhyen matkan, kymmenistä sinne sataan metriin, joskus toki vähän pidemmällekin. Kesällä höyhenpeite on ruskeankirjava, mutta talvella vitivalkoinen. Ei ole tavatonta, että … Jatka lukemista Riekko on makia lintu »

Punainen liha ja sen terveellisyys

Punaisen lihan terveellisyydestä ja nimenomaan sen syömisen yhteydestä suolistosyöpiin on viime viikkoina käyty vilkasta keskustelua mediassa. Tilastollisella analyysillä yhteys näyttää ilmeiseltä, mutta syytä ei lääketieteellisesti ole kyetty löytämään eikä sitä tunneta. Tunnettu esimerkki pelkän tilastollisen korrelaation virhemahdollisuudesta on tutkimustulos, että jäätelön syönti lisää hukkumisonnettomuuksia. Helteillä syödään lisääntyvästi jäätelöä ja toisaalta uidaan paljon, mistä johtuen hukkumisiakin … Jatka lukemista Punainen liha ja sen terveellisyys »

Arvovieraille tarjotaan poroa

Kun valtiovalta saa arvovieraita ulkomailta, heille tarjotaan tietysti parasta, mitä maasta löytyy. Lapin herkut poro ja hilla sekä tuore kala ovat ruokalistalla mukana lähes aina. Aivan samoin tapahtuu vientiyritysten tärkeissä edustustilaisuuksissa. Omaperäiset maut ja yksinkertaisen pelkistetty valmistustapa tuottavat aterioita, joita muista maista ei juuri löydy.  Ruoka on myös mainio puheenaihe ja pohjoisen puhtaat luonnonantimet sisältävät … Jatka lukemista Arvovieraille tarjotaan poroa »

Me kerromme myymämme lihan alkuperän

Harmittaa, että liha-ala on jatkuvasti julkisuudessa, ellei suoranaisten skandaalien niin ainakin negatiivisten uutisten takia. Viimeksi suuret lihatalot ilmoittivat ylimielisesti, että mitä se kenellekään kuuluu, mistä maasta he raaka-aineensa hankkivat. Tähän voisi sarkastisesti lisätä, että sen kertominenhan voisi paljastaa jotain heidän tuotteidensa tai hankintaprosessinsa laadusta. Tuollaiset lausunnot taas kertovat, miten vähän he todellisuudessa asiakkaitaan arvostavat. Pienjalostuslaitosten … Jatka lukemista Me kerromme myymämme lihan alkuperän »